23.2.10

Τζορτζ Σόρος: Λύση η έκδοση ευρωομολόγου

Την πεποίθησή του, ότι μια πιθανή διάσωση της Ελλάδας δεν θα καταφέρει να λύσει τα μακροχρόνια προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξέφρασε στην εφημερίδα Financial Times ο γνωστός επενδυτής Τζορτζ Σόρος, ο οποίος προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που τα μέλη της νομισματικής ένωσης δεν καταφέρουν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, τότε το ευρώ ίσως και να καταρρεύσει. «Παρά τα καθησυχαστικά σχόλια από τους Ελληνες πολιτικούς για τον προϋπολογισμό της χώρας, οι Ευρωπαίοι επενδυτές εξακολουθούν να παραμένουν ανήσυχοι ότι υπάρχουν και χειρότερα για το ευρώ», τόνισε η αναλύτρια του Forex.com, Τζέιν Φόλεϊ.

Η κρίση του 2008 αποκάλυψε τα ελαττώματα στην κατασκευή της νομισματικής ένωσης, με τα κράτη-μέλη να αναγκάζονται να διασώσουν τα τραπεζικά τους συστήματα ανεξαρτήτως. Η ελληνική κρίση χρέους απλώς κορύφωσε τη συγκεκριμένη κατάσταση. «Οι δυσκολίες προϋπολογισμού που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ναι μεν μπορούν να αμβλυνθούν από βοήθεια από την Ευρώπη, αλλά αυτό δεν πρόκειται να διορθώσει κανένα από τα διαρθρωτικά δημοσιονομικά προβλήματα της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης, τα οποία αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της ύφεσης», συμπλήρωσε η κ. Φόλεϊ.

«Η κατασκευή του ευρώ είναι ολοφάνερα ελαττωματική», υπογραμμίζει ο κ. Σόρος, συμπληρώνοντας ότι μια ολοκληρωμένη νομισματική ένωση προϋποθέτει την ύπαρξη μιας κεντρικής τράπεζας που θα παρέχει ρευστότητα όταν το χρηματιστηριακό σύστημα βρίσκεται κοντά στην κατάρρευση, αλλά και ένα υπουργείο Οικονομικών που θα ασχολείται με τα θέματα φερεγγυότητας.

Μια αποτελεσματική λύση που θα περιόριζε σημαντικά το κόστος χρηματοδότησης, σύμφωνα με τον κ. Σόρος, είναι η από κοινού έκδοση εγγυημένων ευρωομολόγων για την αναχρηματοδότηση ενός μεγάλου ποσοστού των ληξιπρόθεσμων χρεών της Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα τηρήσει τους στόχους της, αφήνοντας έτσι την Αθήνα να χρηματοδοτήσει το υπόλοιπο των αναγκών της. Ωστόσο, όσο η Γερμανία αρνείται να βάλει το χέρι στην τσέπη της για τη βοήθεια των σπάταλων εταίρων της, η συγκεκριμένη πρόταση παραμένει πολιτικά αδύνατη.

Τέλος, ο κ. Σόρος τόνισε ότι μια «πρόχειρη βοήθεια» πρέπει μεν να θεωρείται αρκετή για την Ελλάδα, αλλά όχι και για τις περιπτώσεις των υπόλοιπων PIIGS (Ισπανίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας), που αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μεγαλύτερο μερίδιο του συνόλου της οικονομίας της Ευρωζώνης.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_23/02/2010_391737

_________

Πεσιμιστική άποψη για την ΟΝΕ, εάν υπήρχε μεγαλύτερη πολιτική ενοποίηση δεν θα την εξέφραζε.

No comments: