23.2.10

Αλ. Αλαβάνος: Σοβαρά ερωτήματα για τα ελληνικά ομόλογα

«Υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για την άνευ όρων παράδοση των ελληνικών ομολόγων στη βορά των επενδυτικών τραπεζών και των κερδοσκοπικών κεφαλαίων», ανέφερε ο Αλέκος Αλαβάνος, χαρακτηρίζοντας ως «κλειδί» τη σχέση με την Goldman Sachs

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η πρωτοβουλία για την Αριστερή Ανασύνθεση με θέμα «Αριστερή προγραμματική ή δομική αντιπολίτευση: Ανιχνεύοντας ομοιότητες και διαφορές» ο κ. Αλαβάνος αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση ανέθεσε την πώληση των ομολόγων του περασμένου μήνα στην Goldman Sachs που είναι γνωστή, όπως είπε, για τις σχέσεις της με τα Hedge Funds που κερδοσκοπούν σε βάρος της χώρας μας.

Διερωτήθηκε επίσης κατά πόσο υπήρξαν δύο συναντήσεις του Γκάρι Κον, κεντρικού στελέχους της Goldman Sachs με τον πρωθυπουργό και για ποιoν λόγο έγιναν αυτές.

Ένα τρίτο ερώτημα, το οποίο έθεσε, αφορά με ποιά κρατικά στελέχη συναντήθηκαν πριν λίγες εβδομάδες οι εκπρόσωποι του Paulson Hedge Fund, που είναι από τα πιό επιθετικά fund ενάντια στα ελληνικά ομόλογα και το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα .

Ακόμα αναρωτήθηκε για ποιό λόγο νέος επικεφαλής του οργανισμού διαχείρισης δημόσιου χρέους ανέλαβε ο κ. Χριστοδούλου, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs.

Ένα άλλο ερώτημα του κ. Αλαβάνου αφορά στην προμήθεια 85 εκατομμυρίων ευρώ που πήρε η Goldman Sachs για την τελευταία έκδοση των ομολόγων και κατά πόσο είναι εξασφαλισμένο ότι η προμήθεια αυτή δεν χρησιμοποιήθηκε για την εξαγορά υψηλόβαθμων κρατικών στελεχών του οικονομικού τομέα.

Ρώτησε εξάλλου την κυβέρνηση για ποιό λόγο ακολουθεί τη διαδικασία auction, με συντονιστή την Goldman Sachs και τις 21 τράπεζες που συνεργάζονται μαζί της και δεν επιδιώκει τη διαδικασία «private placement» με αναζήτηση κεφαλαίων με επιτόκια συγκρινόμενα με τα γερμανικά, χωρίς τα τεράστια spread.

Τέλος αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν χρησιμοποιεί αμιγώς κρατικές ελληνικές τράπεζες για την προώθηση των ομολόγων, ώστε να εξασφαλιστεί απέναντι στην κερδοσκοπία ιδιωτικών τραπεζών και Funds.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: