2.5.10

Αγοράζει χρόνο η Ελλάδα υποστηρίζουν οι αναλυτές

Με σκεπτικισμό υποδέχτηκαν τα νέα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης αναλυτές και διεθνή μέσα ενημέρωσης, καθώς ακόμη διάχυτη είναι η αίσθηση ότι τα προβλήματα της Ελλάδας είναι ανυπέρβλητα και «επικίνδυνα» ως προς τη διάχυση του σε άλλες αδύναμες χώρες της ευρωζώνης. Μάλιστα, η γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ σύστησε προσοχή για τις υπόλοιπες χώρες αναφορικά με τις δημοσιονομικές ανισορροπίες τους, καθώς παρουσίασε την Ελλάδα ως «παράδειγμα προς αποφυγή».
Η Unicredit ανέφερε ότι ακόμα και μία ενδεχόμενη χρεοκοπία ενός μικρού μέλους της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, θα θέσει σε κίνδυνο το ευρώ, άποψη που συμμερίζεται και η Capital Economics, η οποία έκανε λόγο για επιμονή του κινδύνου του domino effect.
Η Barclays Capital επισήμανε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι πρόσφατο. «Η ελληνική κρίση εξελισσόταν εδώ και πολλά χρόνια», ανέφερε, θεωρώντας ότι με την ενεργοποίηση του μηχανισμού η Ελλάδα "αγοράζει" χρόνο, αλλά όχι για πολύ. Ο κίνδυνος αναδιάρθρωσης του χρέους είναι ακόμη μπροστά στην Ελλάδα.
Στο ίδιο μοτίβο ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, B. Eichengreen, εξέφρασε τις αμφιβολίες του αν στο τέλος της 3ετίας η Ελλάδα θα έχει ξεπεράσει τα προβλήματα της, ενώ και οι Financial Times, σε αντίθεση με την επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θεωρούν ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους.

bankingnews

No comments: