11.5.10

Συστάσεις Ρεν προς Γαλλία και Ιταλία για μείωση των ελλειμμάτων

Προειδοποίηση προς τη Γαλλία και την Ιταλία να μειώσουν και αυτές τα ελλείμματά τους απηύθυνε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, με δηλώσεις του στην εφημερίδα Tagesspiegel.

«Η Ισπανία κι η Πορτογαλία υπήρξαν στόχος κερδοσκοπικών κινήσεων. Αλλά αυτό οφείλεται και στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται και οφείλουν να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους. Αλλά και άλλες χώρες οφείλουν επίσης να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για να περιορίσουν το έλλειμμά τους», δήλωσε ο Ρεν στη γερμανική εφημερίδα.

«Η Ιταλία δεν έχει υιοθετήσει ευρύ πρόγραμμα ανάκαμψης. Αλλά το επίπεδο του χρέους της είναι πολύ υψηλό, για τον λόγο αυτόν πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειές της για την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού. Η Γαλλία επίσης πρέπει να κάνει μεγαλύτερη προσπάθεια», ανέφερε.

Αναφερόμενος στη Γαλλία, είπε ακόμη ότι «πρέπει επίσης να επιταχύνει τα σταθεροποιητικά μέτρα. Στον τομέα αυτόν, η ανακοίνωση του παγώματος των δημοσίων δαπανών από τον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση».

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Les Echos ο ευρωπαίος επίτροπος τόνισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσουν στις 18 Μαΐου τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί ή πρόκειται να ληφθούν από την Ισπανία και την Πορτογαλία για να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία «οφείλουν να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα από σήμερα για να βελτιώσουν την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών τους τόσο φέτος, όσο και το επόμενο έτος. Τις περιμένουμε με ανυπομονησία. Το θέμα θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνόδου των υπουργών Οικονομικών στις 18 Μαΐου», είπε.

Η Πορτογαλία ανακοίνωσε χθες ότι επεκτείνει τους στόχους μείωσης του ελλείμματός της στο 7,3% του ΑΕΠ για το 2010, έναντι του αρχικού 8,3%, και στο 5,1% του ΑΕΠ το 2011, έναντι του αρχικού 6,6%.

Η Ισπανία από την πλευρά της έχει ως νέο στόχο τη μείωση του ελλείμματός της στο 9,3% του ΑΕΠ το 2010, έναντι του 9,8% αρχικά, και στο 6,5% του ΑΕΠ το 2011, έναντι του αρχικού 7,5%.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Από την πλευρά του και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Ολι Ρεν τόνισε ότι χρειάζεται «να αντιμετωπιστούν οι μακροοικονομικές ανισορροπίες και αποκλίσεις στην ανταγωνιστικότητα».

«Για το λόγο αυτό πρέπει ενισχύσουμε τόσο την ανταγωνιστικότητα στις εξαγωγές, όσο και τη ζήτηση στο εσωτερικό όπου χρειάζεται και είναι δυνατή», πρόσθεσε.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1814591

____________________________________

"Παιδιά, απέχουμε πολύ από τη Κίνα, για κάντε κάτι να τους ..πιάσουμε", μοιάζει να λέει ο Όλι Ρεν. Κάτι που εννοείται πως είναι σε τελείως λανθασμένη φορά... Δυστυχώς...

No comments: