10.6.10

Ελλάδα vs USA!!!!

Γιατί ο καπιταλισμός θα επανέλθει δριμύτερος
Ας σημειώσουμε τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες στις ΗΠΑ , ΕΥΡΩΠΗ , ΕΛΛΑΔΑ
Οι ΗΠΑ έχουν πολύ μικρότερο κρατικό χρέος από την Ελλάδα , περίπου 60% του ΑΕΠ. Ναι οι «προβληματικές» ΗΠΑ που ήδη είναι εδώ και μήνες σε φάση αναστροφής έχουν το μισό κρατικό χρέος. Τώρα θα μου πείτε γιατί έχουν «μόνο 60%» αφού ακούμε συνεχώς διάφορα νούμερα που προσεγγίζουν το 90% του ΑΕΠ. Απλό , το 1/3 του ΑΕΠ το χρεωστάνε στην κρατική FEDERAL RESERVE και ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΕΙ όταν συζητάμε για τον οικονομικό όρο «συνολικό κρατικό χρέος». Η κυβέρνηση λοιπόν εκτός από την αγορά δανείζεται και από την κεντρική τράπεζα. Εντάξει λοιπόν τα 2/3 που τα δανείζεται από τις αγορές θα τα αποπληρώσει , το 1/3 θα το αποπληρώσει? Κατά την άποψη μου ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ!!! Μα πως είμαι τόσο σίγουρος? Γιατί για να τα αποπληρώσει και αυτά πρέπει να πάρει μέτρα τύπου Ελλάδας και να σταματήσει να «σπαταλά» χρήματα κάνοντας «παρεμβάσεις» σε διάφορα μέρη του κόσμου! Οπότε τι θα κάνει? Απλό …. Όταν σε λίγους μήνες η ανάκαμψη γίνει «στιβαρή» και η αγορά εργασίας δυναμώσει θα ΔΙΑΓΡΑΨΕΙ το χρέος της έναντι της κεντρικής τράπεζας με μια μονοκονδυλιά! Τότε λόγω «δυναμικής ανάκαμψης» δεν θα έχει φόβο να «ξεφτιλιστεί» το $.
Η Ευρώπη λόγω Γερμανικής εμμονής κατά του πληθωριστικού χρήματος θα πιάσει έναν «ενδιάμεσο» σταθμό πριν αναγκαστεί να «διαγράψει» χρέη. Θα περάσει ΑΠΟ ΟΛΕΣ τις ευρωπαϊκές χώρες ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΕΙΣ όπως στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας σε συνδυασμό με ΛΙΤΟΤΗΤΑ. Αφού γίνουν ΟΛΕΣ οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και με δεδομένο ότι το ΧΡΕΟΣ/ΑΕΠ θα έχει εφιαλτικά επίπεδα και η ανάπτυξη λόγω λιτότητας θα είναι αστείο θα ακολουθήσει τον Αμερικάνικο δρόμο! Πως είμαι τόσο σίγουρος? Μα ήδη η ΕΚΤ συγκεντρώνει κρατικά ομολόγα (μέσω του πακέτου των 750δις). Όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι μεταρρυθμίσεις και φτάσει ο «κόμπος στο χτένι» τότε θα διαγράψουν ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ όλα τα κράτη της ευρωζώνης κάποιο κομμάτι του χρέους τους που θα το κατέχει η ΕΚΤ. Κάπως έτσι θα «κινηθεί» και η Αγγλία και η Ιαπωνία.
Ελλάδα
Χθες διάβασα ένα πετυχημένο σχόλιο του NIKDAN
Που μας λέει με λίγα λόγια ότι εάν καταφέρουμε και συγχρονιστούμε με τους υπόλοιπους της Ευρωζώνης τότε θα κάνουμε «κουρέματα» στο χρέος ΤΣΑΜΠΑ …. Χωρίς τυμπανοκρουσίες , χωρίς πτώχευση ,χωρίς δικό μας νόμισμα. Συμφωνώ αρκεί η κυβέρνηση μας να έπαιρνε και άλλα μέτρα που δεν έχουν μόνο στόχο την «εύκολη λεία» των αδυνάμων αλλά έσπαζε το στάτους την κλεπτοκρατιας και της φαυλότητας. Από εδώ και πέρα όλα είναι θέμα πιθανοτήτων που δίνει ο καθένας. Εγώ απλά θα πω ότι η κατάσταση έφτασε οριακά πολλές φορές (την γλυτώσαμε από τύχη) και ότι ο κρατικός μηχανισμός και η μισή κυβέρνηση δεν δείχνει ιδιαίτερα θερμή να κόψει τον παρασιτισμό αφού έτσι φουσκώνουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των ιδίων και των συνεταίρων τους. Περισσότερα δεν θα πω , όσοι έχουμε συμφέροντα εντός Ελλάδας δεν μας συμφέρει το τοπικό νόμισμα εκτός εάν είμαστε ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ή πουλάμε τουρισμό ή ειμαστε παράσιτα και ελπιζουμε να επιβιωσουμε έτσι. Όλοι οι άλλοι δεν έχουμε τέτοιο συμφέρον.
Χρέη κρατών
Και για να μην λέτε ότι όλοι είμαστε «μετά Χριστών προφήτες» …. Διαβάστε και αυτό
http://jgeorg.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=20705&blid=337

______________________________

Πέρα από το εάν συμφωνώ ή όχι ή οτιδήποτε άλλο, θεωρώ ότι αξίζει να διαβαστεί η άποψη. Με κόκκινο το σημείο-κλειδί.

υ.γ. η αναδημοσίευση γίνεται χωρίς άδεια και είναι αυτούσιο το κείμενο.

3 comments:

Odyssey said...

Υπάρχει και αυτή η εκδοχή, που βρήκα σε σχόλια, για το ίδιο θέμα.
Κάτι σαν ανέκδοτο, αλλά αν χαρακτηριστεί σαν τέτοιο, η κυβερνητική πολιτική πώς θα χαρακτηριστεί;
(Έχει και αυτό προϋποθέσεις, που το υπάρχον πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να κάνει πράξη).

"Αν τα πράγματα είναι τόσο απλά για την υπερδύναμη, δηλαδή να κάνει εν μια νυκτί writeoff το 30% του χρέους προς την FED γράφοντας στα @ρχ!δι@ της τους παγκόσμιους νόμους της προσφοράς κ της ζήτησης, αλλά και τους κανόνες των ισοτιμιών, τότε έχουμε μπροστά μας την απόλυτη φάμπρικα εξόδου της Ελλάδος από την κρίση:
Βγαίνουμε από την ΟΝΕ, επιστρέφουμε στην Δραχμή, την συνδέουμε με το δολάριο όπως ή Κίνα (ή και δεν την συνδέουμε) και τυπώνουμε 2-3 τρισεκατομμύρια (σε αξίες ευρώ) για να επιδοτήσουμε εξαγωγικό εμπόριο και να αναπτύξουμε βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας (πληρώνοντας αδρά τους επιστήμονες που θα επαναπατρίσουμε). Και επειδή φαίνεται ότι δεν παίζει ρόλο να γράφεις στα παπάρια σου την διεθνή κοινότητα και να κάνεις writeoff τα εσωτερικά χρέη τρισεκατομμυρίων, έτσι και εμείς θα “γράψουμε” τους πιστωτές μας, θα αναπτύξουμε ηλεκτρικά οχήματα, και ΑΠΕ (διαθέτουμε ήδη την τεχνογνωσία και τις πρώτες ύλες και θα απεξαρτηθούμε με δική μας χρηματοδότηση μέσα σε 5-10 χρόνια από το πετρέλαιο. Τίποτα άλλο δεν μας λείπει. Η γεωργία μας θα γυρίσει 20 χρόνια πίσω, παράγοντας όλα τα προϊόντα που χρειαζόμαστε για να τραφούν 11 εκ. Ελλαδίτες και τέρμα... τέλος!
Το παγκόσμιο παραμύθι έχει τραβήξει ΠΑΑΑΑΡΡΡΑΑΑΑΑΑ πολύ..."

geokalp said...

το θέμα με την έξοδο από το ευρώ έχει να κάνει με τα εισαγόμενα πρώτης ανάγκης προϊόντα, πχ βενζινη/λίτρο:€3, φακές, μοσχάρια, γάλα, κλπ όλα πρώτης ανάγκης, τα οποία δεν μπορείς να μειώσεις την κατανάλωσή τους στο επίπεδο της υποτίμησης (που μην κορϊδευόμαστε δεν πρόκειται να είναι 20-30-40% αλλά 100-200-300%)

geokalp said...

στη περίπτωση υποτίμησης, ένα σχετικό

http://www.edugate.gr/ek-ty/15-11-08-09