7.9.10

Βρυξέλλες: ΟΚ στην 2η δόση, πρόβλημα στις αλλαγές του Συμφώνου και τις τράπεζες

Χωρίς ιδιαίτερη ένταση για την πρόοδο της εφαρμογής του Μνημονίου στην Ελλάδα ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του ΕΚΟΦΙΝ. Η έγκριση (τυπική) της δεύτερης δόσης του δανείου φαίνεται να επισκιάζεται από τις ισχυρές εντάσεις στην Ευρωζώνη όσο αφορά δύο επίμαχα ζητήματα για τα οποία θα πρέπει να έχουν δοθεί απαντήσεις την αμέσως επόμενη περίοδο: την ισχυροποίηση των μέτρων για τη δημοσιονομική πειθαρχία με τις προτάσεις της ομάδας εργασίας του προέδρου του Συμβουλίου Χ. Β. Ρόμποϊ και τη συμφωνία για την εισαγωγή "ειδικού τέλους" στις τραπεζικές συναλλαγές.

Όσον αφορά τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας, έτσι ώστε να "τιμωρούνται" οι δημοσιονομικές παρατυπίες στο μέλλον και να αποφεύγονται περιπτώσεις τύπου Ελλάδας, η συμφωνία δεν φαίνεται να προχωρά κατά το δοκούν. Στη χθεσινή συνάντηση ήταν αδύνατο να υπάρξει συμφωνία ιδιαίτερα όσον αφορά την παρακράτηση των κοινοτικών πόρων των Διαρθρωτικών Ταμείων σε περίπτωση παραβίασης του Συμφώνου. Παρ΄ολα αυτά ο κ. Ρόμποϊ μετά το τέλος της συνάντησης της Ομάδας Εργασίας που δουλεύει για να έχει τη συμφωνία έτοιμη στο τέλος του μήνα, υποστήριξε ότι αυτό θα γίνει παρά τα προβλήματα που υπάρχουν.

Όσον αφορά την επιβολή ειδικού τέλους στις τράπεζες, το μέτωπο δύο διαφορετικών "γραμμών" στο ΕΚΟΦΙΝ εξακολουθεί να μπλοκάρει τις διαδικασίες. Κατά την μία (κεντροευρωπαϊκή) το ειδικό τέλος θα πρέπει να καταλήγει σε ταμείο που να χρηματοδοτεί την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος σε περίπτωση προβλήματος χρεοστασίου κάποιας τράπεζας. στην αντίπερα όχθη βρίσκεται η βρετανική "γραμμή" η οποία επιμένει ότι οι πόροι από το ειδικό τέλος θα πρέπει να καταλήγουν στα ταμεία του κράτους και εκείνο θα πρέπει να ορίζει τι ακριβώς θα κάνει και πως θα τα χρησιμοποιήσει.

http://www.capital.gr/News.asp?id=1041920

No comments: