Bloomberg
Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών στις αγορές συναλλάγματος εκτοξεύθηκε στα 4 τρισ. δολάρια κατά μέσο όρο τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Τράπεζας Διακανονισμών (BIS). Η άνοδος αποδίδεται στη μεγαλύτερη δραστηριοποίηση των κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου και τη γενικότερη τάση αποτροπής του κινδύνου. Το Λονδίνο βρέθηκε για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο των αγορών συναλλάγματος, αποσπώντας το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία να ακολουθούν με μεγάλη διαφορά. Αυξημένο ήταν το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, με την τουρκική λίρα και το γουόν Νότιας Κορέας να βρίσκονται στις δύο κορυφαίες θέσεις της λίστας. Αύξηση σημειώθηκε, επίσης, στις συναλλαγές συναλλάγματος σε ευρώ, ενώ αντίθετα μικρή πτώση σημειώθηκε σε αυτές που «συμμετείχε» το δολάριο.
Αύξηση 20%
Αναλυτικότερα, η αύξηση των ημερήσιων συναλλαγών στην αγορά συναλλάγματος ήταν 20% σε σχέση με τρία χρόνια πριν, τον Απρίλιο του 2007. Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησής τους περιορίσθηκε, καθώς τότε ήταν 72% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2004. Το μερίδιο της Βρετανίας στις αγορές συναλλάγματος αυξήθηκε στο 36,7% από το 34,6% που είχε καταγραφεί προ τριετίας, όταν το Σίτι του Λονδίνου είχε βρεθεί ξανά στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Το αντίστοιχο ποσοστό των ΗΠΑ περιορίστηκε στο 18%, με την Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη και την Ελβετία να βρίσκονται στις επόμενες θέσεις. Το μερίδιο συναλλαγών σε δολάρια μειώθηκε την τελευταία τριετία στο 85% από το ιστορικό υψηλό του 90%, το 2001. Ο όγκος των συναλλαγών σε ευρώ ενισχύθηκε δύο μονάδες, στο 39%, ενώ αυτός των νομισμάτων της Ασίας και του Ειρηνικού αυξήθηκε 35,9%, στα υψηλότερα επίπεδα από το 1998, όταν η BIS άρχισε να πραγματοποιεί αυτές τις έρευνες, ανά τριετία.
Κλίμα αβεβαιότητας
Ενα στοιχείο της έκθεσης που απεικονίζει το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατούσε τον Απρίλιο είναι η αύξηση του δείκτη μεταβλητότητας στο 12,25% από το 9% που ίσχυε τον Απρίλιο του 2007. Οι συναλλαγές νομισμάτων σε τιμές spot απέσπασαν το μεγαλύτερο ποσοστό (37%). Οι συναλλαγές κεντρικών τραπεζών, εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), συνταξιοδοτικών ταμείων, αμοιβαίων κεφαλαίων και ασφαλιστικών εταιρειών έφθασαν στο 42% και διαμορφώθηκαν στα 1,9 τρισ. δολάρια. Αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν ότι οι επενδυτές αντιμετωπίζουν πλέον τις επενδύσεις συναλλάγματος όπως τα εμπορεύματα και τις μετοχές. Παράλληλα, αναμένουν ότι θα αυξηθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών, κυρίως λόγω της ταχύρρυθμης ανάπτυξης των ασιατικών οικονομιών.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_02/09/2010_413390
_________________________
Παλαιότερη έρευνα μιλούσε για 2% επί του τζίρου να αντιστοιχεί σε συναλλαγές πραγματικών προϊόντων, εισαγωγές/εξαγωγές δηλαδή...
No comments:
Post a Comment