3.9.10

ΕΚΤ: Παρατείνεται το πρόγραμμα παροχής ρευστότητας

Την παράταση του έκτακτου προγράμματος παροχής ρευστότητας στις τράπεζες έως τις αρχές της επόμενης χρονιάς ανακοίνωσε, όπως άλλωστε αναμενόταν, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, ο κ. Τρισέ δήλωσε ότι θα διατηρηθούν οι μηχανισμοί εβδομαδιαίας και μηνιαίας ρευστότητας τουλάχιστον μέχρι τις 18 Ιανουαρίου καθώς και οι τρίμηνες δημοπρασίες Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Η ΕΚΤ, η οποία αποφάσισε νωρίτερα να διατηρήσει για έναν ακόμη μήνα αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο ναδίρ του 1%, δημοσιοποίησε σήμερα και τις νέες προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, η τράπεζα αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης φέτος στο 1,4-1,8%. Για το 2011 αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 0,5-2,3%. «Η ανάκαμψη της οικονομίας θα συνεχιστεί με μέτριους ρυθμούς», ανέφερε ο κ. Τρισέ.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, οι νέες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 1,5-1,7% το 2010, με την ΕΚΤ να αναμένει πως η σταθερότητα των τιμών θα διατηρηθεί.

Ο κ. Τρισέ επανέλαβε ότι τα επιτόκια βρίσκονται στα «κατάλληλα» επίπεδα.

Αναφερόμενος στην αμερικανική οικονομία, τόνισε πως δεν είναι απογοητευμένος από τη δυναμική της και πως οι επιδόσεις της είναι σε αντιστοιχία με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1861906

No comments: