7.9.10

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η εξέταση των εθνικών προϋπολογισμών

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την άνοιξη κάθε χρονιάς, προτού υιοθετηθούν από τα κοινοβούλιά τους, θα εξετάζονται τα σχέδια των εθνικών προϋπολογισμών, όπως συμφώνησαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ. Η απόφασή τους θα τεθεί σε ισχύ από το 2011.

Σε ανακοίνωσή τους οι ευρωπαίοι υπουργοί τονίζουν πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, που ονομάσθηκε «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο», θα επιτρέψει οι οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών της ΕΕ «να επιτηρούνται για μια περίοδο έξι μηνών κάθε χρόνο, από το 2011, ώστε να εντοπίζεται οποιαδήποτε ασυμβατότητα και οποιαδήποτε ανισορροπία εν τη γενέσει της».

«Ο νέος κύκλος επιτήρησης θα αρχίζει κάθε χρόνο το Μάρτιο, όταν, στη βάση μιας έκθεσης της Επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (των κρατών της ΕΕ) θα εντοπίζει τις κύριες οικονομικές προκλήσεις και θα δίνει στρατηγικές συμβουλές για τις προς εφαρμογήν πολιτικές», διευκρινίζουν οι ευρωπαίοι υπουργοί.

Στη συνέχεια, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να παρουσιάσουν τον Απρίλιο τους μείζονες μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς προσανατολισμούς τους.

Τέλος, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, η Επιτροπή και τα κράτη θα καταθέτουν μια γνωμοδότηση, πριν οι κυβερνήσεις οριστικοποιήσουν τους προϋπολογισμούς τους.

Η ιδέα είναι να επιτραπεί ένας καλύτερος δημοσιονομικός συντονισμός ώστε να εξασφαλιστεί ότι ουδείς θα παρεκκλίνει επικίνδυνα θέτοντας σε κίνδυνο τις υπόλοιπες χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει τη μεταρρύθμιση αυτή το Μάιο και στη συνέχεια εξετάστηκε από τους υπουργούς Οικονομικών στο πλαίσιο μιας ομάδας εργασίας, η οποία είχε αναλάβει να εργαστεί για την ενίσχυση της δημοσιονομικής επιτήρησης στην ΕΕ. Πολλές χώρες, ιδιαίτερα η Βρετανία, είχαν φανεί αρχικά απρόθυμες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

No comments: