2.9.10

Πάρτι στις αγορές για τα βιομηχανικά νέα από ΗΠΑ, Κίνα

Διψασμένες οι αγορές για κάποια θετική ένδειξη από το μέτωπο της παγκόσμιας οικονομίας, πανηγύρισαν όταν τα στοιχεία από τον βιομηχανικό τομέα των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, των ΗΠΑ και της Κίνας, παρουσιάστηκαν καλύτερα των αναμενομένων. Τα στοιχεία αυτά έφεραν κάποια ανακούφιση στον Λευκό Οίκο. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στο κρίσιμο τηλεοπτικό του διάγγελμα αργά προχθές το βράδυ, ανακοινώνοντας το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ υποσχέθηκε ότι πρώτη προτεραιότητα καθίσταται πλέον η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.

Τα αισιόδοξα βιομηχανικά νέα ανάστησαν και την πεθαμένη όρεξη των επενδυτών για την ανάληψη νέων κινδύνων. Στη Wall Street και οι τρεις κύριοι δείκτες- ο Dow Jones, ο Standard & Ρoor΄s 500 και ο Νasdaq - κατέγραφαν κέρδη πάνω από 2,50% περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των χθεσινών συναλλαγών. Με ακόμη υψηλότερα κέρδη μεταξύ του 3% και του 4% έκλεισαν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Τα τρία μεγαλύτερα, το Λονδίνο, η Φραγκφούρτη και το Παρίσι έκλεισαν με άνοδο 2,70%, 2,68% και 3,81% αντίστοιχα. Ξεπουλήθηκαν αντίθετα τα κρατικά ομόλογα και υποχώρησε η αξία του ελβετικού φράγκου και του γεν, έχοντας ως αποτέλεσμα να κάνει ράλι το ευρώ από τα 1,2663 δολάρια στα 1,2856 δολάρια. Επίσης η τιμή του χρυσού αφού έκανε νέο ρεκόρ στα 1.254,73 δολάρια την ουγκιά, στη συνέχεια υποχώρησε στα 1.246 δολάρια. Την καλύτερη ωστόσο απόδοση είχε το δολάριο Αυστραλίας λόγω των ικανοποιητικών ρυθμών ανάπτυξης της αυστραλέζικης οικονομίας. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε 1,2% το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Το ξεκίνημα των θετικών νέων έγινε από την Κίνα, όπου ο δείκτης για τον βιομηχανικό τομέα ανέβηκε στις 51,7 μονάδες τον περασμένο μήνα από 51,2 που ήταν τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα να διατηρηθεί για 17ο συνεχή μήνα πάνω από τα επίπεδα του 50, τα οποία και διαχωρίζουν την επέκταση της βιομηχανικής δραστηριότητας από τη συρρίκνωση. Παρ΄ ότι η βιομηχανική επέκταση είναι μικρή, καλωσορίστηκε ωστόσο επειδή υπάρχουν ανησυχίες μήπως η προσπάθεια του Πεκίνου να παγώσει την καυτή αγορά ακινήτων και να βάλει φρένο στον δανεισμό των τραπεζών έχει συνέπειες και τελικά επιβραδύνει τους εκρηκτικούς ρυθμούς ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Περισσότερο αισιόδοξα ήταν τα βιομηχανικά στοιχεία και από τις ΗΠΑ. Τα στοιχεία του δείκτη ΙSΜ, ο οποίος μετρά τη συνολική δραστηριότητα των αμερικανικών βιομηχανιών, έδειξαν απρόσμενη επέκταση στο 56,3 τον Αύγουστο από 55,5 έναν μήνα πριν, ενώ οι οικονομολόγοι μιλούσαν για αύξηση μόλις στις 52,8 μονάδες. Σημειωτέον ότι είναι ο 13ος κατά σειρά μήνα όπου ο δείκτης βρίσκεται πάνω από τα επίπεδα του 50 τα οποία και υποδηλώνουν ότι η δραστηριότητα στις αμερικανικές βιομηχανίες βρίσκεται σε συνεχή επέκταση.

Ωστόσο η δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα και στην αγορά εργασίας ήταν αρνητική. Μεγαλύτερη της προβλεπομένης ήταν η πτώση στις δαπάνες του κατασκευαστικού τομέα στις ΗΠΑ και οφείλεται στο τέλος των κινήτρων που έδωσε η κυβέρνηση Ομπάμα. Πράγματι η πτώση κατά 1% στα 805,2 δισ. δολάρια επί ετησίας βάσεως τον Ιούλιο ήταν η χαμηλότερη από τον Ιούλιο του 2000. Επίσης τα νέα για την απασχόληση έδειξαν μείωση κατά 10.000 των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Αύγουστο. Τα στοιχεία αυτά αύξησαν την αγωνία των επενδυτών για το τι θα δείξουν τα συνολικά στοιχεία για την απασχόληση και την ανεργία τον περασμένο μήνα και τα οποία θα δοθούν αύριο στη δημοσιότητα.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=18&artId=351811&dt=02/09/2010

__________________________

Kαι από αυτή την ανάλυση του γιατί είχαμε +3% στου Ντάου εχθές δεν βγαίνουν πειστικά επιχειρήματα...
Εάν είχα να πω ένα γιατί, είναι διότι:
1. είχαμε αλλαγη τριμήνου
2. hedge funds κλπ γύρισαν - δεν είδα βέβαια ισχυρό τζίρο για να είμαι σίγουρος ή άλλο περιέργο spike

No comments: