7.9.10

ΠΑΣΥΠΙΕ: Αναστολή παραδόσεων σε τρία νοσοκομεία της Αττικής

Την αναστολή παραδόσεων αναλώσιμου υγειονομικού υλικού σε τρία νοσοκομεία της Αττικής (Ευαγγελισμό, Αττικό και Γ.Ν. Νίκαιας, με την προοπτική επέκτασης και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας) αποφάσισε κατά την έκτακτη γενική συνέλευσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑΣΥΠΙΕ).

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο Σύλλογος οδηγήθηκε στην εν λόγω απόφαση, επειδή το υπουργείο Υγείας αθέτησε την υπόσχεση αναφορικά με τον τρόπο εξόφλησης των καθυστερημένων οφειλών των νοσοκομείων προς τις εταιρείες – μέλη του συλλόγου, η οποία είχε κοινοποιηθεί στη συνάντηση της 6η Ιουλίου, με αποτέλεσμα την αναστολή της τότε κινητοποίησης.

Επίσης όπως επισημαίνει ο ΠΑΣΥΠΙΕ, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την παρ. 1(α) του άρθρου 27 ν.3867/2010 «Οφειλές των ετών 2007, 2008 και 2009 και μέχρι συνολικού ποσού τιμολογίων 200.000€ ανά προμηθευτή εξοφλούνται με την έκδοση χρηματικού εντάλματος», το υπουργείο με την από 16/08/2010 απόφαση - οδηγία προς τα νοσοκομεία, εξαιρεί από τον ως άνω περιγραφόμενο τρόπο εξόφλησης το έτος 2009, αναφέροντας ότι θα εξοφληθούν τελικά τοις μετρητοίς μόνο οι οφειλές των ετών 2007 - 2008, με αποτέλεσμα ο μεγαλύτερος αριθμός των εταιρειών – μελών του Συλλόγου να μην δύναται να εισπράξει ούτε τις 200.000€ σε μετρητά, όπως ορίζει ρητώς ο νόμος.

Επιπρόσθετα, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις του υπουργείου Υγείας ότι πλέον τα τιμολόγια του 2010 θα εξοφλούνται σύμφωνα με τις διατάξεις των σχετικών νόμων (δηλαδή εντός 60 ημερών), ελάχιστα νοσοκομεία έχουν προχωρήσει σε εξόφληση των τιμολογίων του Ιανουαρίου του 2010. Με άλλα λόγια ενώ ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η εξόφληση των παλαιών χρεών, ένα νέο χρέος αρχίζει να συσσωρεύεται.

Κατά τον ΠΑΣΥΠΙΕ, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Υγείας δεν έχουν λάβει υπόψη τους τις ιδιαιτερότητες που έχουν οι εταιρίες – μέλη του συλλόγου (μικρές ελληνικές εταιρείες που διαθέτουν υλικά χαμηλού κόστους και εξαιρετικά χαμηλού περιθωρίου κέρδους) και ότι το χρέος των νοσοκομείων προς αυτές αντιστοιχεί περίπου στο 3-4% του συνολικού χρέους των νοσοκομείων. «Προφανώς και οποιαδήποτε ρύθμιση θα πρέπει να στηρίζεται στη βάση της σε προβλέψεις που σέβονται τόσο την αρχή της ισότητας, όσο και την αρχή της ίσης μεταχείρισης, ωστόσο τόσο το πνεύμα όσο και το γράμμα οποιασδήποτε ρυθμιστικής νομοθετικής πρόβλεψης θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη και τη δημιουργική ισότητα, αφού δεν είναι δυνατόν να ομαδοποιούνται οι δανειστές των νοσοκομείων άνευ κριτηρίου και χωρίς να προσμετρούνται οι κατά περίπτωση ιδιαιτερότητες του κάθε κλάδου», αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία σημειώνονται ακόμη τα εξής:

«1. Σύμφωνα με τον τρόπο εξόφλησης των καθυστερημένων οφειλών των νοσοκομείων όπως ορίζεται από την εν λόγω ρύθμιση, το κόστος που θα υποστούν οι εταιρίες μας υπολογίζεται περίπου στο 30%-35%, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το χρηματοοικονομικό κόστος που έχουμε υποστεί μέχρι σήμερα.

2. Η εν λόγω ρύθμιση όχι μόνο έρχεται να μειώσει κατά ένα μικρό έστω ποσοστό τα ήδη περιορισμένα κέρδη που έχουν προκύψει από τον κύκλο εργασιών των τελευταίων ετών, αλλά ουσιαστικά δημιουργεί τεράστιες ζημιές προς τις εταιρίες μας, με συνέπεια να κινδυνεύει η ίδια η βιωσιμότητα τους.

3. Δεν είναι δίκαιο όλες οι προμηθεύτριες εταιρίες να αντιμετωπίζονται με τα ίδια κριτήρια χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες του κάθε κλάδου, όπως για παράδειγμα το αντικείμενο της δραστηριότητας τους, ο τρόπος που πραγματοποιήθηκαν οι προμήθειες που αφορούν στα εν λόγω χρέη κ.α..

4. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι ο συγκεκριμένος τρόπος εξόφλησης των χρεών θα οδηγήσει την πλειοψηφία των εταιριών – μελών μας στον οικονομικό στραγγαλισμό, με πιθανή συνέπεια την καταστροφή τους με ότι αυτό συνεπάγεται για τους επιχειρηματίες, την απασχόληση και την ελληνική οικονομία γενικότερα. »

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1863184

No comments: