Οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ στάθμισαν ιδέες για τη βελτίωση της διαχείρισης εθνικών προϋπολογισμών, την επόπτευση χωρών σε κίνδυνο και την επιβολή κυρώσεων σε όσες παραβαίνουν τους κανόνες, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι μετά μία σχετική συνάντηση στις Βρυξέλλες.
"Συμφωνούμε στην ανάγκη να έχουμε αξιόπιστες κυρώσεις" δήλωσε ο επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν. "Είναι περίπου σαν το ποδόσφαιρο. Δεν θα γίνει παιχνίδι εάν οι παίκτες αρχίσουν να συζητούν τους κανόνες του παιχνιδιού με τον διαιτητή κάθε φορά που κάνουν ένα φάουλ".
Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, ο οποίος στην κορύφωση της κρίσης του χρέους τον Μάρτιο τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της αποπομπής από το ευρώ όσων ελλειμματικών χωρών δεν συμμορφώνονται, δήλωσε χθες πως η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη μειώνει τις πιέσεις για την μεταρρύθμιση του συστήματος. "Οι εξελίξεις του α' εξαμήνου ήταν αρκετά καλές" τόνισε στους δημοσιογράφους. "Το αποτέλεσμα είναι η ελαφρά εξασθένιση του δυναμισμού στην αντιμετώπιση των παρεκτροπών".
ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ημιαυτόματων κυρώσεων στις χώρες που παραβαίνουν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας έτειναν να συμφωνήσουν χθες το βράδυ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι συζήτησαν τα θέματα της οικονομικής διακυβέρνησης- δηλαδή του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών. Παρ΄ όλα αυτά, το ζήτημα των κυρώσεων- όπως η στέρηση του δικαιώματος ψήφου στο Συμβούλιο ή η στέρηση κοινοτικών κονδυλίων- ανακόπτεται ακόμη από ενστάσεις. Περί κλιμάκωσης των κυρώσεων και επιβολής «με πιο αυτόματο τρόπο» έκανε λόγο ο πρόεδρος του γιουρογκρούπ Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, ενώ ο αρμόδιος για τα Οικονομικά επίτροπος Ολι Ρεν γνωστοποίησε πως η Κομισιόν θα προτείνει οι κυρώσεις να επιβάλλονται εφόσον δεν έχει αντίρρηση η πλειοψηφία των κρατών μελών.
Τόσο ο κ. Γιούνκερ όσο και ο κ. Ρεν άφησαν να εννοηθεί ότι δεν γίνεται συζήτηση για θεσμοθέτηση μόνιμου μηχανισμού ελεγχόμενης πτώχευσης. Ωστόσο, κοινοτικές πηγές έλεγαν πως η κ. Μέρκελ επιμένει σε αυτή την ιδέα της- ακόμη και στον εξοβελισμό από την ευρωζώνη- έχοντας επιστρατεύσει και ομάδα οικονομολόγων για να επεξεργαστεί το σχετικό μοντέλο. Φόρμουλα για την ελεγχόμενη πτώχευση ετοιμάζει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο επικεφαλής των συζητήσεων για την οικονομική διακυβέρνηση, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, πρόκειται να ενημερώσει τους ηγέτες των «27» για την πρόοδο των συζητήσεων στη Σύνοδο Κορυφής της 16ης Σεπτεμβρίου- μολονότι αυτή έχει στην ατζέντα της την εξωτερική πολιτική- και να παρουσιάσει έκθεση στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου. «Επικαιροποίηση» των μέτρων
Η Ελλάδα θα λάβει σήμερα πράσινο φως για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ από την Ενωση και το ΔΝΤ, με τη συνοδεία των σχετικών συστάσεων για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και κάλυψη της υστέρησης που παρατηρείται στα έσοδα.
Σε χθεσινή συνέντευξή του στο «Λιμπρ Βελζίκ», ο υπουργός Οικονομικών προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ανάκαμψη ακόμη και το 2011, ενώ διευκρίνισε πως μπορεί να χρειαστεί «επικαιροποίηση» των μέτρων που προβλέπει το πρόγραμμα της κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να αποφευχθεί η υπαγωγή των καταναλωτικών προϊόντων στον δείκτη ΦΠΑ 23% από 11%, αναζητούνται όμως τρόποι κάλυψης με διαφορετικό τρόπο του 1 δισ. ευρώ που υστερούν τα έσοδα.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=4592940
No comments:
Post a Comment