Την ίδρυση τριών ανεξάρτητων εποπτικών οργάνων του χρηματοοικονομικού συστήματος ενέκριναν, χθες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. Το EcoFin έδωσε το «πράσινο φως» για την επίσημη υιοθέτηση του συμβιβαστικού σχεδίου, στο οποίο κατέληξαν την προηγούμενη εβδομάδα τα κοινοτικά όργανα με εκπροσώπους των εθνικών κυβερνήσεων.
Προβλέπεται η ίδρυση τριών πανευρωπαϊκών εποπτικών οργάνων: Για τις τράπεζες (με έδρα το Λονδίνο), τις ασφαλιστικές εταιρείες (με έδρα τη Φραγκφούρτη) και τις αγορές (με έδρα το Παρίσι). Τα νέα όργανα θα έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν αν κρίνουν ότι παραβιάζεται το κοινοτικό δίκαιο και σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούν να παρακάμπτουν τις αποφάσεις εθνικών εποπτικών αρχών. Οι κυβερνήσεις θα διατηρήσουν, πάντως, το δικαίωμα του βέτο σε αποφάσεις η εφαρμογή των οποίων απαιτεί δαπάνη από τον εθνικό προϋπολογισμό.
Φόροι
Οι υπουργοί Οικονομικών δεν κατάφεραν, αντίθετα, να καταλήξουν σε απόφαση για την επιβολή ενός νέου φόρου στα τραπεζικά κέρδη, τα έσοδα του οποίου θα χρηματοδοτούν ένα πανευρωπαϊκό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, που θα παρεμβαίνει σε μελλοντικές τραπεζικές κρίσεις. Με την άποψη αυτή διαφωνεί η βρετανική πλευρά, η οποία επιμένει οι εθνικές κυβερνήσεις να αποφασίζουν για τον τρόπο αξιοποίησης των εσόδων. Οι Βρετανοί διαφωνούν, επίσης, με την υιοθέτηση κοινού φόρου επί των τραπεζικών συναλλαγών, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει σε διεθνές επίπεδο (G-20), ώστε να μην υπάρξει φυγή κεφαλαίων από την Ε.Ε.
Οι «27» ενέκριναν το νέο σύστημα κατάρτισης προϋπολογισμών, που προβλέπει αποστολή εθνικών προσχεδίων, κάθε Απρίλιο, στα κοινοτικά όργανα και τις υπόλοιπες κυβερνήσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κρίνει αν τα μεγέθη εσόδων και δαπανών είναι σύμφωνα με τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές και τα Προγράμματα Σταθερότητας, καταθέτοντας τη γνώμη της στους υπουργούς Οικονομικών, που θα συζητούν το κάθε προσχέδιο ξεχωριστά, το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο κάθε έτους.
Ποινές
Η γερμανική πλευρά πιέζει προκειμένου να υπάρξουν αυστηρότερες ποινές για τα κράτη-παραβάτες. Ο αρμόδιος επίτροπος, Όλι Ρεν, υποστήριξε ότι «υπάρχει συμφωνία για την ανάγκη αξιόπιστων κυρώσεων». Φαίνεται, όμως, ότι δεν υπάρχει συμφωνία σχετικά με το ποιες θα είναι οι κυρώσεις αυτές. Η Γαλλία διαφωνεί οι όποιες ποινές να ενεργοποιούνται αυτόματα, ζητώντας να προηγείται πολιτική απόφαση. Η Ισπανία δεν επιθυμεί πιθανά πρόστιμα να συμψηφίζονται με τους πόρους που αναλογούν σε κάθε κράτος από τα κοινοτικά ταμεία. Ο επίτροπος Ρεν επιφυλάχθηκε να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις στο τέλος του μήνα και οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν πριν από τον Νοέμβριο.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=56715147
No comments:
Post a Comment