8.9.10

Σύννεφα πάνω από τις τράπεζες της Ε.Ε.

Στο προσκήνιο επανήλθαν οι ανησυχίες των αγορών για την κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών, την ώρα που η Επιτροπή για την Βασιλεία ΙΙΙ δείχνει να έχει καταλήξει σε τελικές προτάσεις. Στο χθεσινό της φύλλο, η γερμανική εφημερίδα Die Zeit αποκάλυψε ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο για την κεφαλαιακή επάρκεια θα απαιτεί από τις τράπεζες να έχουν δείκτη Tier-1 τουλάχιστον 9%, στον οποίο, όμως, θα περιλαμβάνεται ένα «περιθώριο συντήρησης» (conservation buffer) 3%. Ουσιαστικά, δηλαδή, θα αυξηθεί ο δείκτης Tier-1 από 4%, σήμερα, σε 6%, ενώ υψηλότερος θα είναι και ο δείκτης core Tier-1 (πιθανότατα στο 5% από 2% σήμερα).

Στελέχη της Επιτροπής της Βασιλείας επιβεβαίωσαν ότι συζητούν επί των παραπάνω μεγεθών, αλλά τόνισαν ότι δεν υπάρχουν τελικές αποφάσεις.

Αργά χθες το βράδυ, όμως, ανακοινώθηκε ότι υπήρξε συμφωνία, που αναμένεται να οριστικοποιήσει η διοίκηση της Επιτροπής (υπό τον Ζαν Κλοντ Τρισέ) στη συνεδρίασή της την προσεχή Κυριακή. Φαίνεται ότι η τελική συμφωνία κατέστη δυνατή μετά την υποχώρηση της Γερμανίας, που προσπαθούσε να συμπεριληφθεί στους νέους κανόνες ειδική πρόβλεψη για κατηγορίες κεφαλαίων χωρίς δικαιώματα ψήφου (silent participations), η χρήση των οποίων είναι διαδεδομένη μεταξύ των γερμανικών τραπεζών.

Καθώς, όμως, δεν φάνηκε να υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον από τους υπολοίπους, τελικά οι Γερμανοί φαίνεται ότι υποχώρησαν και πλέον δίνουν έμφαση στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παράταση της μεταβατικής περιόδου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Zeit, αν τελικά ισχύσουν οι παραπάνω κανόνες, οι δέκα μεγαλύτερες γερμανικές τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους κατά 105 δισ. ευρώ. Αναλυτές της αγοράς υποστήριζαν ότι ακόμα και οι μεγαλύτερες τράπεζες (BBVA, HSBC, Intesa Sanpaolo, Unicredit και Barclays) δεν θα έχουν καταφέρει να υπερβούν το «περιθώριο συντήρησης» (δηλαδή να έχουν δείκτη Tier-1 υψηλότερο όχι μόνο του 6% αλλά και του 9%) μέχρι το 2014.

Stress tests
Στο δημοσίευμα της Die Zeit ήρθε να προστεθεί, λίγη ώρα αργότερα, το πρώτο θέμα της Wall Street Journal, με το οποίο η αμερικανική εφημερίδα επανερχόταν στο ζήτημα της αναξιοπιστίας των ευρωπαϊκών stress test, προσθέτοντας, μάλιστα, νέους λόγους αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων: Μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες φέρονται να έχουν αποκρύψει ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους, με τη σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων Αρχών. Στο άρθρο γίνεται, μάλιστα, αναλυτική αναφορά στη Barclays, που ενώ είχε στο χαρτοφυλάκιό της ιταλικά ομόλογα αξίας άνω των 7 δισ. ευρώ, τελικά παρουσίασε στα stress test μόλις 787 εκατ. ευρώ.

Ο αρθρογράφος της WSJ υποστηρίζει, επίσης, ότι οι Αρχές επέτρεψαν στις τράπεζες να συμψηφίσουν όποιες κερδοσκοπικές θέσεις εις βάρος ομολόγων είχαν, με τους αντίστοιχους τίτλους. Αν, δηλαδή, κάποια είχε 100 εκατ. ευρώ ελληνικά ομόλογα και θέσεις short 25 εκατ. ευρώ σε αυτά, τότε στα stress test θεωρήθηκε ότι έχει ομόλογα αξίας μόνο 75 εκατ. ευρώ.

Τέλος, άλλες τράπεζες «παρέλειψαν» να αναφέρουν τα ομόλογα που διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους θυγατρικές (ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται η Credit Agricole).

Γερμανικός εφιάλτης
Αν τελικά ισχύσουν οι παραπάνω κανόνες, οι δέκα μεγαλύτερες γερμανικές τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους κατά 105 δισ. ευρώ.

Αναλυτές της αγοράς υποστήριζαν ότι ακόμα και οι μεγαλύτερες τράπεζες (BBVA, HSBC, Intesa Sanpaolo, Unicredit και Barclays) δεν θα έχουν καταφέρει να υπερβούν το «περιθώριο συντήρησης» (δηλαδή να έχουν δείκτη Tier-1 υψηλότερο όχι μόνο του 6% αλλά και του 9%) μέχρι το 2014.

Αναξιόπιστα τα stress tests
Μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες φέρονται να έχουν αποκρύψει ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους, με τη σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων Αρχών επισημαίνεται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal στο οποίο αμφισβητείται η αξιοπιστία των stress tests που διενεργήθηκαν πρόσφατα.

Στα ασφαλή καταφύγια στράφηκαν μαζικά οι επενδυτές

Μαζική στροφή των επενδυτών προς τα θεωρούμενα ως ασφαλή καταφύγια προκάλεσε η αναζωπύρωση των φόβων για την κεφαλαιακή επάρκεια των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Το ελβετικό φράγκο ενισχύθηκε, για πρώτη φορά στα χρονικά, στα 1,2815 φράγκα/ευρώ, ενώ στο υψηλότερο επίπεδο των 15 τελευταίων ετών ενισχύθηκε εκ νέου το ιαπωνικό νόμισμα, φθάνοντας τα 83,515 γεν/δολάριο. Σημαντικές απώλειες κατέγραψε το ευρώ και έναντι του δολαρίου, επιστρέφοντας κάτω από τα 1,27 δολ., ενώ το βράδυ της Δευτέρας είχε υπερβεί τα 1,29 δολάρια. Την υποχώρηση αυτή οι αναλυτές απέδωσαν και στη λήξη συμβολαίων προαίρεσης (option) αγοράς στα 1,26 δολ., συνολικής αξίας 1 δισ. ευρώ.

Το ρεκόρ των 1.264,9 δολ. πλησίασε η τιμή του χρυσού, αγγίζοντας τα 1.260 δολ. Σημαντική αύξηση καταγράφηκε στα speads των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με το ελληνικό να «αγγίζει» τις 950 μ.β. (είχε να βρεθεί σε αυτό το επίπεδο από τον Μάιο), το πορτογαλικό να φτάνει τις 355 μ.β. και το ιρλανδικό να ενισχύεται στις 380 μ.β. Η διεύρυνση του spread δεν προκλήθηκε μόνο από την υποχώρηση των τιμών στα ομόλογα της περιφέρειας, αλλά και από την ενίσχυση των τιμών στους γερμανικούς τίτλους.

Ομόλογα
Κερδισμένα ήταν και τα αμερικανικά ομόλογα, με την απόδοση του δεκαετούς να επιστρέφει στο 2,61%. Απώλειες, τέλος, κατέγραψαν οι δείκτες στα χρηματιστήρια Ευρώπης και ΗΠΑ, εγκαταλείποντας την ανοδική τροχιά των προηγούμενων συνεδριάσεων. Σε Λονδίνο και Φραγκφούρτη οι απώλειες κινήθηκαν περί το 0,6%, στο Παρίσι ήταν διπλάσιες, ενώ στη Wall Street ο S&P-500 υποχωρούσε πάνω από 1%, παλεύοντας να κρατηθεί πάνω από τις 1.090 μονάδες.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=56711147

____________________________

Η ανάλυση θα μπορούσε να περιλάβει μερικά ακόμα...

No comments: