3.9.10

Για «απόκτηση ελέγχου» οι κινεζικές επενδύσεις σε επιβαρυμένες οικονομίες

Σύμφωνα με πρώην σύμβουλο της κυβέρνησης Μπους.

Οι πρόσφατες επενδύσεις της Κίνας σε επιβαρημένες με χρέη οικονομίες, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, γίνονται για την απόκτηση του ελέγχου στη γεωργία και τις ευρωπαϊκές μεταφορές, υποστηρίζει η πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης Μπους και νυν σύμβουλος της Deutsche Bank και πρόεδρος του Canonbury Group, (Philippa Malmgren, με δηλώσεις της στην αυστραλιανή εφημερίδα Sydney Morning Herald. Η ίδια υποστηρίζει πως το περιβάλλον ευνοεί μια αλλαγή στην παρουσία της Κίνας στη Δυτική Ευρώπη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι απαιτήσεις της Κίνας για πρώτες ύλες προβλέπονται τεράστιες, λόγω της ανανέωσης της υποδομής της, συμπεριλαμβανομένης της επιμήκυνσης του σιδηροδρομικού της δικτύου. Ήδη, όπως αναφέρεται, Κινέζοι κατέχουν ομόλογα στις επιχειρήσεις της αυστραλιανής OZ Minerals και αναμένεται να δείξουν ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση υπόγειων ορυχείων στην Αυστραλία.

Η Μάλμγκρεν συμβουλεύει τους Αυστραλούς να αντισταθούν σε ενδεχόμενη αλλαγή στην ιδιοκτησία του ορυκτού τους πλούτου, ώστε να διατηρήσουν τον έλεγχο των τιμών. Σημειώνεται ότι η πώληση μεταλλευμάτων, κυρίως στην Κίνα, συνέβαλε στο χαμηλότερο έλλειμμα για την Αυστραλία τα τελευταία χρόνια (5,64 δισ. Αυστραλίας για το τέταρτο του Ιουνίου).

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: