2.9.10

Δραστική περικοπή δαπανών στη Γερμανία

Επώδυνα μέτρα για εξοικονόμηση 80 δισ. ευρώ και συρρίκνωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ

AFP

Εν μέσω αντιδράσεων από εργατικά συνδικάτα, βιομηχανικούς κλάδους και πολιτικούς αντιπάλους, ακόμη και από πολιτικούς κύκλους εκτός Γερμανίας, η κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ ψήφισε χθες το διαφιλονικούμενο πρόγραμμα λιτότητας που παρουσίασε τον Ιούνιο. Το επίμαχο πρόγραμμα, του οποίου οι επικριτές επιμένουν ότι θα πλήξει τους οικονομικά ασθενέστερους και θα θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη στη Γερμανία και κατ’ επέκταση σε ολόκληρη την Ευρώπη, στοχεύει στην εξοικονόμηση 80 δισ. ευρώ από το γερμανικό προϋπολογισμό και τη συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο όριο του 3% του ΑΕΠ το 2013. Προβλέπει ραγδαίες περικοπές στις δαπάνες για επιδόματα ανεργίας και γονικές άδειες, ακόμη και σε εκείνες που αφορούν τις μονογονεϊκές οικογένειες, αλλά και ασφυκτικούς περιορισμούς στους προϋπολογισμούς όλων των υπουργείων.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση των εσόδων, προβλέπει τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών με στόχο την άντληση δύο δισ. ευρώ ετησίως - αν και αυτό το μέτρο τελεί υπό την προϋπόθεση ότι θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Επίσης, προβλέπει τη φορολόγηση των πτήσεων με στόχο την άντληση ενός δισ. ευρώ, κάτι που προκάλεσε ήδη την αντίδραση των αεροπορικών εταιρειών. Προβλέπει, επίσης, την εξοικονόμηση άλλων 1,5 δισ. ευρώ από την κατάργηση ορισμένων φοροαπαλλαγών για τις επιχειρήσεις. Μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες προβλέψεις του, που ωστόσο δεν συμπεριλαμβανόταν στα μέτρα τα οποία ψήφισε χθες η κυβέρνηση Μέρκελ, αφορά την επιβολή φόρου στις επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας συνολικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ ετησίως. Επικριτές του σημειώνουν πως αποτελεί το αντάλλαγμα για την παραμονή των μονάδων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας σε λειτουργία και πέραν του 2020, οπότε προβλέπεται κανονικά να λήξει η λειτουργία τους. Κι ενώ οι εταιρείες κοινής ωφελείας ασκούν συντονισμένες πιέσεις για να μην επιβληθεί ο φόρος, οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν πως οποιαδήποτε παράταση στη λειτουργία των μονάδων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας θα έχει μεγάλο πολιτικό κόστος, καθώς θα προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις σε μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων.

Δημοσκόπηση του Ιουνίου, όταν παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά το πρόγραμμα λιτότητας, καταδεικνύει ότι οκτώ στους δέκα Γερμανούς -ποσοστό 79%- διαφωνεί με τα μέτρα, τα οποία θεωρεί κοινωνικά άδικα. Στο μεταξύ, πάντως, η κυβέρνηση Μέρκελ έχει βρει σύμμαχο στην ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας, που σημείωσε ανάπτυξη 2,2% το β΄τρίμηνο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη επέκταση από την επανένωση των Γερμανιών, το 1990.

Την ευοίωνη εξέλιξη έσπευσε να εκμεταλλευθεί εις το έπακρον ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που τόνισε χθες πως αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση κινείται σωστά. «Εχω επανειλημμένως τονίσει στους ομολόγους μου από άλλες χώρες πως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ανάπτυξη και την εγχώρια ζήτηση είναι η εντεινόμενη ανασφάλεια του κόσμου για τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους και προσέθεσε πως εφόσον «η παγκόσμια οικονομική κρίση έληξε, πρέπει να υιοθετήσουμε μια διεθνώς συντονισμένη στρατηγική για να μειώσουμε τα υπερβολικά ελλείμματα». Οπως διευκρίνισε, η κυβέρνηση σκοπεύει να εξοικονομήσει 11,2 δισ. ευρώ το 2011.

Η αντίδραση, πάντως, του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος ήταν να χαρακτηρίσει τις περικοπές «βάναυσες για τους ανέργους, τους γονείς και τις μονογονεϊκές οικογένειες» και να τονίσει πως «ο προϋπολογισμός αυτός παίρνει χρήματα από τους αδύναμους και τα δίνει στους ισχυρούς».

No comments: