17.9.10

Eurobank Equities: Από το 2ο μισό του 2011 η αρχή της ανάκαμψης

Εντός του 2011 βλέπουν τα στελέχη της Eurobank Equities τα πρώτα σημάδια αναχώματος στην κρίση και την αρχή της ανάκαμψης. Παρ’ ότι όπως επισημαίνουν δεν έχουμε δει τα χειρότερα και οι δυσκολίες στην εγχώρια επιχειρηματικότητα και την αγορά θα κλιμακωθούν τους προσεχείς μήνες, στο 2ο μισό του 2011 θα αρχίσει η ανάκαμψη. Έτσι και το ελληνικό χρηματιστήριο αναμένεται να δείξει (πρωτύτερα) αφύπνιση, δεδομένου ότι – γενικώς – οι μετοχές προηγούνται περί τους έξι μήνες της πραγματικής οικονομίας.

Τα στελέχη της Eurobank Equities αποκλείουν το ενδεχόμενο χρεοκοπίας τονίζοντας ότι μέσα από τις – όντως επίπονες – τομές η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή και με απελευθερωμένες τις δυνάμεις σε επιχειρηματικό και οικονομικό επίπεδο.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκαν στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με μακροπρόθεσμα οφέλη όπως βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος (νομοθεσία, μείωση γραφειοκρατίας, βελτίωση αποδοτικότητας), ελκυστικό φορολογικό καθεστώς, απελευθέρωση αγοράς εργασίας και άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Eurobank Equities, κ. Κώστας Μητρόπουλος «η λέξη «κλειδί για να προχωρήσει η Ελλάδα μπροστά είναι ανάπτυξη», που θα έρθει μέσα από τον ιδιωτικό τομέα. Τόνισε ότι σίγουρα η ανάπτυξη δεν περνά από τις τράπεζες, ενώ ανέφερε ότι σ’ όλο τον κόσμο υπάρχουν τεράστια επενδυτικά κεφάλαια και ένα μέρος εξ αυτών μπορεί να έρθει στην Ελλάδα. «Κλειδί» είναι η ανάπτυξη, μέσα από τις επενδύσεις που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια, μέσα από το σταθερό φορολογικό καθεστώς και μέσα από την ισχυροποίηση των ήδη υπαρχόντων ελληνικών εταιρειών.

Ακριβό ακόμη το ΧΑ

Στην ανάλυσή του, ο επικεφαλής του τμήματος της Eurobank Equities κ. Γ. Καλατζής, αναφέρθηκε στους τρεις κεντρικούς καταλύτες που επηρεάζουν την πορεία του Χρηματιστηρίου όπως Κερδοφορία, Αποτίμηση και Καταλύτες. Τόνισε ότι με βάση το Ρ/Ε το ΧΑ δε θεωρείτε φθηνό, καθώς διαμορφώνεται στο 11, όσο και το μέσο Ρ/Ε διεθνώς, χωρίς όμως θετικό momentum στα κέρδη. Παράλληλα, τόνισε ότι σύμφωνα με την ανάλυση της Eurobank Equities η μέση κερδοφορία των εισηγμένων θα μειωθεί περαιτέρω κατά 23% το 2011. Δεδομένων των εκτιμήσεων που κάνουν λόγο για θετικό ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ το 2012, αναμένουμε τα κέρδη των εταιρειών να είναι στο κατώτερό τους σημείο κατά το 2011. Από πλευράς λοιπόν κερδοφορίας και αποτιμήσεων το ΧΑ – σ’ αυτή τη συγκυρία – δεν είναι ελκυστικό, ασχέτως με τις όποιες επιμέρους ευκαιρίες ή διαφοροποιήσεις.

Καταλύτες

Σε ότι αφορά τον παράγοντα καταλύτες όμως, ο κ. Καλατζής αναφέρθηκε σ’ ένα σύνθετο πλέγμα εξελίξεων που περιλαμβάνουν τις τεράστιες επενδύσεις που νομοτελειακά θα γίνουν την προσεχή 5ετία, αλλά και στον κύκλο συγχωνεύσεων, εξαγορών και μεταλλάξεων των εταιρειών που σύντομα θα λάβει χώρα. Διαβλέπει μια μεγάλη επιχειρηματική μετάλλαξη μέσω ισχυροποίησης επιχειρηματικών σχημάτων σε όλους τους κλάδους, έτσι ώστε οι ελληνικές εταιρείες να είναι ανταγωνιστές σε διεθνές επίπεδο.

Ο κ. Καλατζής παρουσίασε ένα πρόγραμμα επενδύσεων που αφορά τις υποδομές, την ενέργεια, τη διαχείριση υδάτων, την ακίνητη περιουσία, τον τουρισμό και τα τυχερά παιχνίδια, συνολικού ύψους 67 δισ. ευρώ! Νούμερο τεράστιο το οποίο ξεπερνά ακόμη και την κεφαλαιοποίηση όλων των εισηγμένων όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα θα ξεκινήσει η ανάπτυξη στη Ελλάδα από τα τέλη του 2011.

Εξαγορές & Συγχωνεύσεις (Distress) και Ευκαιριακές

Ο κ. Καλατζής τόνισε ότι η έλλειψη παροχής ρευστότητας από τις τράπεζες σε συνδυασμό με την ύφεση και τον ήδη υψηλό δανεισμό των επιχειρήσεων, σε μια περίοδο που οι πωλήσεις βρίσκονται υπό πίεση, θα οδηγήσουν πολλές εταιρείες σε αναζήτηση συμμαχιών και συγχωνεύσεων. Η τάση για συγχωνεύσεις θα ενισχυθεί και λόγω του «κατακερματισμένου» χαρακτήρα των περισσότερων κλάδων της ελληνικής οικονομίας, κυρίως σε τομείς που έχουν επηρεαστεί ιδιαιτέρως από την κρίση (πχ. λιανεμπόριο, τουρισμός, κατασκευές). Αναφέρθηκε στις αναγκαστικές συγχωνεύσεις (distress), στις εταιρείες με μειούμενη ζήτηση, σταθερά κόστη, υψηλή μόχλευση, έλλειψη πρόσβασης σε χρηματοδότηση και ταμειακές ροές, που θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε πώληση περιουσιακών στοιχείων. Στη δεύτερη φάση της ανάκαμψης (recovery) όταν οι μακροοικονομικές συνθήκες βελτιωθούν, οι εταιρείες με δυνατούς ισολογισμούς πιθανόν να επωφεληθούν από τις χαμηλές αποτιμήσεις και να προβούν σε εξαγορές.

Επενδύσεις - υποδομές αξίας 67 δισ. ευρώ!

Μεταφορές, παραχωρήσεις, λιμάνια, μαρίνες, αεροδρόμια 10 δισ. ευρώ

Ενέργεια
Αύξηση/αντικατάσταση ενεργειακού δυναμικού, διασύνδεση, επέκταση
χρήσης φυσικού αερίου, ΑΠΕ, εξοικονόμηση ενέργειας, αντιμετώπιση
κλιματικής αλλαγής 37 δισ. ευρώ

Διαχείριση υδάτων & απορριμμάτων

Διαχείριση υδάτων, απόβλητα & απορρίμματα, εταιρείες κοινής
Ωφέλειας 2 δισ. ευρώ

Άλλα

Αναβάθμιση ποιότητας ζωής, αστικό περιβάλλον, διαχείριση φυσικών
πόρων και περιβάλλοντος 13 δισ. ευρώ

Ακίνητη περιουσία, Τουρισμός, Τυχερά παιχνίδια 5 δισ. ευρώ

Συνολικές εκτιμώμενες επενδύσεις

Ενδεικτικά 67 δισ. ευρώ.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=87190

_____________________

Περί το 3% ανάπτυξη ετησίως (στα χαρτιά) για 10 χρόνια

No comments: