Η Τουρκία του Ερντογάν είναι σήμερα ισχυρή πολιτικά και κυρίως οικονομικά. Οι Νew Υork Τimes, πάντοτε επικριτικοί προς την Αγκυρα για τις «υπερβολές» της στο ζήτημα της Γάζας, έγραψαν ότι η «νέα δυναμική» της Τουρκίας οφείλεται στον «συνδυασμό κοινωνικού συντηρητισμού και συντηρητικά φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής» που εφαρμόζει η κυβέρνηση Ερντογάν.
Χθες, ανακοινώθηκε ότι το τουρκικό ΑΕΠ επεκτάθηκε με το εντυπωσιακό 10,3% το β΄ τρίμηνο, πίσω μόνο από την Κίνα. Η χώρα βρίσκεται πιο κοντά στην εκπλήρωση των κριτηρίων για την υιοθέτηση του ευρώ, σε σχέση με την πλειονότητα των προβληματικών οικονομιών της Ευρωζώνης.
Ηδη η αρμόδια υπηρεσία της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, η οποία παρακολουθεί τις δημοσιονομικές επιδόσεις των κρατών–μελών της Ε.Ε. και εκείνων που βρίσκονται σε πορεία ένταξης, έχει καταλήξει στο σημαντικό συμπέρασμα ότι η Τουρκία διαθέτει αυτή τη στιγμή σχεδόν όλα τα προσόντα να ενταχθεί στην Ευρωζώνη. Το συμπέρασμα τεκμηριώνεται με τη βαθμολογία του «δημοσιονομικού ρίσκου», που δείχνει πως η Τουρκία βρίσκεται πολύ χαμηλά, στο ίδιο περίπου επίπεδο (192) με την Ιταλία (194) και το Βέλγιο (197) αλλά σε πολύ καλύτερη θέση από την Ισπανία (441). Φυσικά προηγουμένως θα πρέπει να γίνει δεκτή στην Ε.Ε.
Η Τουρκία αποτελεί μία ταχύτατα αναπτυσσόμενη οικονομική δύναμη, με έναν πυρήνα διεθνώς ανταγωνιστικών εταιρειών, που μετατρέπει τη χώρα σε επιχειρηματικό κόμβο, έχοντας πρόσβαση στις εύπορες αγορές της Ρωσίας και της Μέσης Ανατολής και προσελκύοντας επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι τουρκικές εξαγωγές σημειώνουν σχεδόν σταθερή άνοδο της τάξεως του 12% και η Ρωσία επισημαίνουν οι Νew Υork Τimes είναι για την Τουρκία η υπ’ αριθμόν 1 χώρα εμπορικών και ευρύτερων οικονομικών συναλλαγών, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τρία στοιχεία: ο πληθωρισμός δεν ξεπερνά το 8%, το δημόσιο χρέος είναι κάτω του 60% και το έλλειμμα του προϋπολογισμού κάτω του 3%. Αυτά αποτελούν καλούς «κράχτες» (appealing gates) και προσελκύουν επενδύσεις από τη Σαουδική Αραβία –περίπου 6,5 δισ. δολάρια–, τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Καζαχστάν – συνολικά άνω των 4 δισ. δολαρίων.
Η Τουρκία, «αγνοώντας ιδεολογικούς ή ηθικούς περιορισμούς», έχει αναπτύξει εντελώς ιδιαίτερες εμπορικές σχέσεις με τα γειτονικά Ιράν, Ιράκ, Συρία αλλά και Λιβύη –συνολικού ύψους 1,8 δισ. δολαρίων–, χωρίς να αγνοεί χώρες όπως η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ, οι οποίες εξακολουθούν να είναι ο υπ’ αριθμόν 1 «οικονομικός εταίρος» της Τουρκίας. Ομως, το «απαγορευμένο εμπόριο» με τη Συρία και τους Χεζμπολάχ του Λιβάνου, έχει επισημάνει η Washington Ρost, αποδυναμώνει τις κυρώσεις που επέβαλαν στο Ιράν το Συμβούλιο Ασφαλείας και η Ε.Ε. επειδή Τούρκοι έμποροι μέσω Ιράκ διοχετεύουν στο Ιράν πολλά από εκείνα που καταγράφονται στη λίστα των κυρώσεων.
Παράλληλα, κάνει σπουδαία βήματα αποδόμησης του κεμαλικού κατεστημένου. Ηδη, τα τελευταία χρόνια συντελείται ραγδαία μια ευρύτατη αλλαγή στους συσχετισμούς πολιτικής και οικονομικής ισχύος, με σημαντικές συνέπειες για την εσωτερική και την εξωτερική πολιτική της χώρας αυτής. Η αξιολόγηση των συνεπειών και για την Ελλάδα απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση και πολυεπίπεδη ανάλυση της «νέας Τουρκίας». Θριαμβική ήταν η προχθεσινή Κυριακή για την κυβέρνηση του ΑΚΡ στην αποδόμηση του στενού πυρήνα του κεμαλικού κατεστημένου και του «βαθέος κράτους», δηλαδή το δικαστικό σώμα, το υπουργείο των Εξωτερικών και τις ένοπλες δυνάμεις. Ανοδο-ρεκόρ σημείωσε το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης μετά την επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα. Η άνοδος αυτή αποτελεί ένδειξη εμπιστοσύνης των αγορών στην πολιτική σταθερότητα στην Τουρκία.
Πρόκειται για μια εκπληκτική μεταμόρφωση σε μια οικονομία που μόλις πριν από δέκα χρόνια είχε έλλειμμα προϋπολογισμού που έφτανε το 16% του ΑΕΠ, και πληθωρισμό της τάξης του 72%. Με τους δεύτερους υψηλότερους ρυθμούς στο πλαίσιο της Ομάδας των «20», η 17η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, βάσει των μεγεθών του ΑΕΠ της, μπορεί να είναι μία από τις δέκα μεγαλύτερες έως το 2050, όπως υποστήριξε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μεχμέτ Σίμσεκ. Αυτά.
No comments:
Post a Comment