7.9.10

Ifo: Να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ

Περαιτέρω ενίσχυση της λιτότητας στην Ελλάδα ενδέχεται να φέρει τη χώρα στο χείλος του εμφύλιου πολέμου, προειδοποίησε ο κ. Hans-Werner Sinn, επικεφαλής του εγκεκριμένου γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου IFO. "Η λιγότερο κακή επιλογή" για την Αθήνα θα ήταν να βγει από την ΟΝΕ, δήλωσε και συμπλήρωσε: "Η πολιτική της επιβεβλημένης εσωτερικής υποτίμησης, του αποπληθωρισμού και της ύφεσης ενδέχεται να οδηγήσει την Ελλάδα στα πρόθυρα του εμφύλιου πολέμου".

"Είναι αδύνατον να περικόψουν τους μισθούς κατά 30% χωρίς σημαντικές ταραχές... Η Ελλάδα θα είχε πτωχεύσει χωρίς τη διάσωση (από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ)", δήλωσε και συμπλήρωσε: "Όλες οι εναλλακτικές λύσεις είναι τρομερές, αλλά η λιγότερο τρομερή είναι η έξοδος της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, ακόμη και αν αυτό οδηγήσει στον θάνατο των ελληνικών τραπεζών".

Αντιθέτως, πάντως, ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης δήλωσε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είναι «η χειρότερη δυνατή επιλογή.»

«Απαντώντας» στον κ. Sinn, ο κ. Jean-Claude Trichet προσπάθησε να καθησυχάσει τις φημολογίες ότι η μόνη λύση για την Αθήνα είναι η επιστροφή στην δραχμή.

«Δημιουργήσαμε το ευρώ για να επιτύχουμε μια ενιαία αγορά για την ευμάρεια και την σταθερότητα της Ευρώπης,» δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ κατά την διάρκεια υψηλού επιπέδου συνάντησης πολιτικών προσώπων και επιχειρηματικών στην ιταλική λίμνη Κόμο. «Οι εθνικές κυβερνήσεις οφείλουν να προσέξουν την εθνική τους ανταγωνιστικότητα εντός της ευρωζώνης,» συμπλήρωσε.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/602208/Article.aspx

No comments: