11.4.11

Drachma vs. Euro

12/3/2011 08:27 από ΚΥΠΡΙνΟΣ  via Frape
(μορφοποίηση και κοκκινα δικά μου)

..η μόνη βιώσιμη λύση!  ή  Αν δεν αλλάξουμε δεν θα βουλιάξουμε αλλά η Ελλάδα θα οδηγηθεί στην απόλυτη εξίσωση: ΕΣΟΔΑ=ΕΞΟΔΑ=0

Τι κατάλαβα...

Οι οπαδοί της δραχμής λένε "φέρτε τη, να αρχίσουμε να παράγουμε, με βιοτεχνίες, τουρισμό, γεωργία, κτηνοτροφία".

Οι οπαδοί του ευρώ λένε "αφήστε μας όπως είμαστε να εισάγουμε πχ.πλακίδια Ισπανίας, μάρμαρα Κίνας κλπ.,εμείς θέλουμε πρόοδο!!!! Να κάνουμε όμως μεταρρυθμίσεις!!! Μάλιστα, αύριο το πρωί διώχνουμε 400 χιλ. ΔΥ και ιδιωτικοποιούμε ΔΕΗ-ΕΥΔΑΠ-ΔΕΠΑ-ΟΣΕ, και διώχνουμε και άλλες 100 χιλ. από τις ΔΕΚΟ".

Τι θα αλλάξει? που θα πουλάτε τα εισαγόμενα,όταν η ανεργία φτάσει στο 30-40% και πόσες επιχειρήσεις θα κλείσουν?
Και το κυριότερο,αντέχουμε χωρίς δάνεια?

Δεν άκουσα κάποιον να πει, αφού κάνουμε όλα αυτά, εγώ θα αρχίσω να παράγω, παρά μόνο τι θα γίνουν οι καταθέσεις και θα πεινάσουμε και τι συμφορά θα μας βρεί!

Αντε να γλιτώσουμε λόγω διάχυσης κατανάλωσης,  φόρων,απασχόλησης κλπ. περί τα 5 δις? μα εδώ μπαίνουμε μέσα 30 δις ετησίως.

Το πιό ενδιαφέρον, ας πούμε ένα 30% συμφωνεί με την δραχμή (φυσικό λόγω του ότι τόσο είναι το ποσοστό και λιγότερο των παραγωγών πάσης φύσης), το 70% εξ αντιδιαστολής είναι με το ευρώ, αλλά το 95% περίπου συμφωνεί ότι ήταν λάθος η ένταξή μας σε αυτό!

Δεν πείθομαι για την βιωσιμότητα του 100% της χώρας, με τις προτάσεις σας.

Καλά είπε ο Γερμανός πριν ένα χρόνο, η λύση που δόθηκε ευνοεί τις τράπεζες ελληνικές και ξένες και τους πολύ πλούσιους Ελληνες, οι υπόλοιποι θα φάτε σε 2-3 χρόνια τις καταθέσεις και μετά τι? τα παιδιά σας?
Τον ρωτήσανε και κάτι άλλο, μπορεί να σταθεί η Ελλάδα στην ευρωζώνη? βεβαίως απαντά,αρκεί να τις χαρίζουμε κάθε χρόνο 30 δις!
Τι λύση έχετε? να χαρίσουμε το 50% του χρέους και να γυρίσει στην δραχμή!
Ποιός ήταν? ο πρώην διοικητής της κεντρικής τους τράπεζας.
Αριστερός? μπορεί δεν ξέρω τι ψηφίζει, Γερμανός όμως που δεν μασάει τα λόγια του.

Εξακολουθείτε να θέλετε ευρώ, παλικάρια? Ναι θέλουμε!
Μπράβο,κάντε μιά αίτηση αύριο στην ΕΕ και πείτε "δεν θέλουμε άλλα δανεικά".Τότε μαζί σας και εγώ.

Και ρωτάει κάποιος, μα και με την δραχμή δεν θα θέλουμε νέα δάνεια; Φυσικά, μόνο που αυτά θα φθίνουν με γεωμετρική πρόοδο, ενώ με το ευρώ θα αυξάνουν ανεξέλεγκτα.

Το αυτό δήλωσε και ο πρώην ΥΠ.ΟΙΚ. της Γερμανίας και πάλι οι αεριτζήδες επιμένουν στην πώληση κρατικής περιουσίας των 50 δις!!!!
Τι θα αλλάξει καλύπτοντας το εμπορικό έλλειμμα 1,5 έτους; θα σωθούμε;
ή μήπως υπάρχει ικανός πολιτικός που θα καταφέρει να εισπράξει 50 δις; ΟΧΙ,ΟΧΙ...για να το καταφέρει θα πρέπει να πουλήσει περιουσία 1 τρις (λόγω εσκεμμένης απαξίωσης) και αφού πάρουν από 5 δις ο καθένας , ο καθένας εμπλεκόμενος μίζα.

Μην ξεπουλάτε την Ελλάδα, δεν τους έχουμε ανάγκη, είμαστε η μόνη χώρα με τεράστια ακίνητη περιουσία, μόνο το μήκος της ακτογραμμής να βάλετε σε βάθος 2 χλμ η αξία ξεπερνάει τα 5 τρις, χώρια το τι κρύβεται από κάτω,είναι κρίμα να μας την πάρουν για ένα κομμάτι ψωμί και δεν ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΓΕΝΝΕΩΝ και όπως έγραψα η πώληση δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα.

Οϋτε η δημοσιονομική πειθαρχία θα φέρει αποτέλεσμα αν δεν αποκτήσουμε παραγωγή, αντίθετα η μείωση των δαπανών θα φέρει συρρίκνωση εκ νέου των εσόδων,θα απαιτηθεί εκ νέου μείωση δαπανών και πάλι μείωση εσόδων κοκ σε μιά πορεία προς την ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΞΙΣΩΣΗ,αυτή του ΕΣΟΔΑ=ΕΞΟΔΑ=0!!!.

Και όλο το χρέος να μας χαρίσουν σε 10 χρόνια θα ξαναέχουμε 300 δις χρέος!!!!
Και το ξαναγράφω δεν είδα κάποιον να πει, αύριο σταματάω τις εισαγωγές και κάνω παραγωγή,ώστε να πεις άλλαξε κάτι, αντίθετα βλέπω τις πολυεθνικές να καταλαμβάνουν καίρια πόστα και ζωτικής σημασίας τομείς, που σημαίνει ότι και αυτό το ΔΑΝΕΙΚΟ χρήμα, πάλι έξω πάει.

Οικονομικά μιλώντας πάντα, είναι η μόνη λύση και μην ξεχνάτε η ΕΕ είναι και πολιτική, ενώ η ΟΝΕ είναι μόνο οικονομία. Και στην οικονομία δεν χωράνε τερτίπια πολιτικάντηδων,σε ξυρίζουν τα τσακάλια στο άψε σβήσε και στο τέλος σε αφήνουν ξεβράκωτο και το πιό κακό; μετά το ξεβράκωμα...έχει και συνέχεια!!!!

http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=2122416&pg

_________________________________

O KΥΠΡΙνΟΣ θέτει πιο ολοκληρωμένα το θεμελιώδες ερώτημα, που το έθεσα εμμέσως κάποια στιγμή - έθεσα και το πως πηγαίνουν τα πράγματα με τα δάνεια:

Μας χαρίζουν όλα τα χρέη, μετά τι κάνουμε;

Η πολιτική απάντηση λέει ότι "μπορούμε να χρωστάμε, αλλά να είναι λίγα" - πχ ο Σημίτης λέει ότι "Κατά την επικρατούσα αντίληψη το χρέος δεν πρέπει να ξεπερνά το 90% του ΑΕΠ".
Αλλά η πραγματικότητα, όπως διαμορφώνεται και λέει κι ο KΥΠΡΙνΟΣ, είναι ότι το πρόβλημα είναι στη παραγωγή, στο "αναπτυξιακό πρότυπο".
Και σχεδόν κανείς δεν μιλάει για τη παραγωγή... μόνο για πούλημα...
Ούτε βλέπουμε κάποια βοήθεια πχ από τη Γερμανία, να στείλει τους τουρίστες της στην Ελλάδα για διακοπές μαζικά...

5 comments:

gk said...

Η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα θα βόλευε μόνο αν είμασταν σοβαρή χώρα, όπου μια υποτίμηση θα συνοδευόταν από μόνιμη αύξηση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας. Μια επιστροφή στη δραχμή με βάση τα σημερινά δεδομένα θα σήμαινε ότι η κυβένηση θα άρχιζε να κόβει νόμισμα για να χρηματοδοτεί παρασιτικές και παρακυβερνητικές δραστηριότητες. Με το ευρώ αυξάνεται το κίνητρο για παραγωγικές επενδύσεις και αύξηση της ανταγωνιστικότητας του ιδιωτικού τομέα.
Αν πιστεύουμε ότι οι Έλληνες δεν είναι ικανοί να σταθούν στην παγκόσμια αρένα είναι άλλο θέμα. Δεν πιστεύω κάτι τέτοιο, αλλά έχουμε μπει εδώ και δεκαετίες σε ένα φαύλο κύκλο σαπίλας και αντικινήτρων για παραγωγή, επιχειρηματικότητα και δημιουργικότητα...

Ζάχαρη said...

εχουμε και ενα προβλημα με την ενεργεια που την εισαγουμε...

geokalp said...

gk
"θα βόλευε μόνο αν είμασταν σοβαρή χώρα" σίγουρα αλλά δε βλέπω πως "Με το ευρώ αυξάνεται το κίνητρο για παραγωγικές επενδύσεις"

το ζήτημα δείχνει να είναι ότι κανείς δεν πιστεύει πως τα πράγματα ΔΕΝ θα ξαναγίνουν όπως ήταν - τουλάχιστον σύντομα...

ζαχαρη
εισάγουμε €1δισ./χρονο φαγητό από Γερμανία...
είμαστε τρελά εξαρτημένοι για το σημερινό επίπεδο ζωής μας...

Κυριάκος said...

"Και ρωτάει κάποιος, μα και με την δραχμή δεν θα θέλουμε νέα δάνεια; Φυσικά, μόνο που αυτά θα φθίνουν με γεωμετρική πρόοδο, ενώ με το ευρώ θα αυξάνουν ανεξέλεγκτα."

Όπως μειώνονταν με γεωμετρική πρόοδο πριν μπούμε στο ευρώ υποθέτω...

Καλή η θεωρία αλλά η Ελλάδα δεν ήταν ανταγωνιστική ούτε με τη δραχμή. Το αν θα γυρίσουμε στη δραχμή ή όχι δεν έχει καμία σχέση με το αν θα πρέπει να γίνουν δραστικές αλλαγές στον τρόπο που συμμετέχει το κράτος στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας. Να γυρίσουμε στη δραχμή για να μπορούμε να τυπώνουμε χρήμα ώστε να χρηματοδοτούμε τις προβληματικές ΔΕΚΟ δε θα μας προσφέρει κάτι.

geokalp said...

Κυριάκο

συμφωνούμε, είναι βέβαιο ότι είτε μέσα είτε έξω τα π.χ. κλειστά επαγγέλματα πρέπει να ανοίξουν...