11.4.11

Economist: Το σχέδιο διάσωσης παραλύει την Ελλάδα

«Το διεθνές σχέδιο για τη διάσωση της Ελλάδας αρχίζει, αντίθετα, να την παραλύει», προειδοποιεί άρθρο του Economist, την ώρα που και η Πορτογαλία αναγκάζεται να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης.

Το δημοσίευμα περιγράφει τις επιπτώσεις της λιτότητας στην πραγματική οικονομία, κάνοντας λόγο για μείωση της πελατείας στα ταξί κατά 40%, άδεια μπαρ και εστιατόρια για τα μαγαζιά του Κολωνακίου αλλά και τα 9 ξενοδοχεία της Αθήνας που έκλεισαν.

Το πρόγραμμα διάσωσης δεν επρόκειτο να είναι εύκολο, ενώ κάποιες σημαντικές μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη γίνει, επισημαίνει ο Economist.

Όμως, το πλήγμα για την ανάπτυξη είναι σημαντικό, με την ύφεση να αποδεικνύεται βαθύτερη από ό,τι είχε προβλεφθεί. Όπως χειρότερα από ό,τι αναμενόταν ήταν και τα δημοσιονομικά στοιχεία.

Οι αγορές ομολόγων παραμένουν φοβισμένες απέναντι στο ελληνικό χρέος, οι τράπεζες «δηλητηριάζονται» από τα τοξικά δημόσια οικονομικά.

«Υπάρχει διέξοδος από την παγίδα;», αναρωτιέται ο Economist. Ακόμα και εάν η Ελλάδα αρχίζει να γίνεται πιο ανταγωνιστική, έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει, απαντά ο αρθρογράφος, καθώς το ΔΝΤ υπολογίζει ότι το κόστος θα πρέπει να μειωθεί στη χώρα κατά 20-30%.

«Πολλοί ισχυρίζονται ότι η αναδιάρθρωση χρέους είναι η μοναδική απάντηση. Για να κερδίσει η Ελλάδα μία ανάπαυλα από τις αγορές, θα χρειαζόταν κάτι πολύ πιο γενναίο από μία ελαφρώς πιο αυστηρή εκδοχή του ίδιου σχεδίου. Μία επιλογή θα ήταν να μετατρέψει τη δέσμευση για την άντληση κεφαλαίων μέσω των αποκρατικοποιήσεων σε ένα γενικότερο άνοιγμα της ελληνικής οικονομίας», αναφέρεται.

Μάλιστα, o Economist κάνει ειδική αναφορά στην ανάγκη για τη σύσταση κτηματολογίου, με τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, της Τιτάν, να κάνει λόγο για τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για την επανέναρξη της ανάπτυξης.

«Όλα αυτά απαιτούν ηγεσία, όμως, ο κ. Παπανδρέου δεν καταφέρνει να τη δείξει,στα μάτια πολλών. ‘Οι κωπηλάτες τραβούν κουπί προς τα εμπρός και προς τα πίσω την ίδια στιγμή’, λέει ένας επικεφαλής επιχείρησης. Η άποψη των αισιόδοξων είναι ότι η Ελλάδα αποτελεί μία γιγαντιαία, ηλιόλουστη ευκαιρία για την ανάπτυξη ακινήτων, μία Φλόριντα χωρίς τους βάλτους. Χωρίς αποφασιστική πολιτική δράση, η πιο αυστηρή άποψη των αγορών θα είναι εκείνη που θα επικρατήσει», καταλήγει το δημοσίευμα.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=95262

No comments: