11.4.11

Deutsche Bank: Stress test; ... μία ακόμη «ανούσια» τραπεζική άσκηση

Πέραν των προβλημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών μελών, ο τραπεζικός κλάδος της Γηραιάς Ηπείρου ζει το τελευταίο διάστημα στους ρυθμούς των stress test, σε ένα νέο κεφάλαιο που θα κρίνει την πορεία της ρευστότητας του.
Εκτός από την κριτική στα μακροοικονομικά σενάρια που θα ληφθούν υπόψη στις δοκιμασίες κοπώσεως, πολλοί αναλυτές έχουν αρχίσει να βλέπουν τη μεθοδολογία όχι ως ένα μέσο αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στο σύστημα, αλλά ως ένα μέσο να μην υπάρχει εμπιστοσύνη, τουλάχιστον μακροπρόθεσμα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Deutsche Bank, τα σενάρια των stress test είναι μόνο για δύο χρόνια. Μέσα σ’ αυτά τα δύο χρόνια, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) δεν συμπεριέλαβε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους, καθώς από την πλειονότητα των αναλυτών αυτό αναμένεται μετά το 2013. Ωστόσο, με αυτή τη στάση της ΕΒΑ, η Deutsche Bank θεωρεί ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψιν δύο ζητήματα:
-Πρώτο ζήτημα είναι ότι όχι μόνο είναι πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά θα πρέπει να προβλεφθούν τόσο οι προηγούμενες πιέσεις που θα οδηγήσουν σε μία τέτοια εξέλιξη, αλλά και οι επόμενες συνέπειες που θα έχει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας μίας χώρας.
-Ο διετής ορίζοντας που υιοθετήθηκε και σ’ αυτή τη δοκιμασία, δεν είναι αρκετός ώστε να οδηγήσει τους επενδυτές να επενδύσουν στον τραπεζικό κλάδο με μακροπρόθεσμη διάρκεια. Αναγκαστικά, σε ένα σημείο καμπής στο οποίο βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει τα stress tests να καλύπτουν ένα εύλογο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο υπάρχουν φόβοι για αρνητικές εξελίξεις. Μόνο έτσι μπορεί να αποκατασταθεί η μακροπρόθεσμη εμπιστοσύνη των επενδυτών, αναφέρει η Deutsche Bank.
Οι αρχές πρέπει να σκεφτούν ένα επενδυτή, αναφέρει η Deutsche Bank, ο οποίος ανησυχεί σε περίπτωση που θα γίνει αναδιάρθρωση κρατικού χρέους μετά το 2013. Χωρίς να απαντηθεί το ερώτημα τι θα γίνει μετά το 2012, ο επενδυτής θα προτιμήσει να τοποθετήσει τα κεφάλαια του μέχρι τότε, υπό την αβεβαιότητα του τι θα γίνει μετά. Αυτή η εξέλιξη είναι σημαντικά αρνητική, εάν λάβουμε και υπόψιν μας το ότι τα έκτακτα προγράμματα παροχής ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκλείψουν. Ο κίνδυνος ρευστότητας τότε του τραπεζικού κλάδου θα είναι ορατός, δεδομένων και των ζημιών που θα καταγράψουν στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους ενός κράτους.
Για ακόμη μία φορά, τα stress tests δεν είναι πραγματικά, καταλήγει η Deutsche Bank, θεωρώντας την ακόμη μία φορά μία «ανούσια» τραπεζική άσκηση.

http://www.bankingnews.gr/%CE%8C%CE%BB%CE%B7-%CE%B7-%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7/item/14283-deutsche-bank-stress-test-%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%AC%CF%83%CE%BA%CE%B7%CF%83%CE%B7

No comments: