8.4.11

Η Fed αποστόμωσε τους επικριτές της

Με την αγορά αμερικανικών ομολόγων αξίας 600 δισ. δολ. έδωσε ώθηση στην ανάκαμψη της οικονομίας
Bloomberg
Η πολιτική του προέδρου της Federal Reserve, Μπεν Μπερνάνκι, φαίνεται πως αποστομώνει τους επικριτές του καθώς με το πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» –τις αγορές αμερικανικών ομολόγων αξίας 600 δισ. δολαρίων– κατορθώνει να τονώσει την αμερικανική οικονομία χωρίς να επιβραδύνει την παγκόσμια ανάπτυξη ή να περιορίσει το ενδιαφέρον των επενδυτών για αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία.
Το πρόγραμμα έχει επικριθεί από αναλυτές και επενδυτές, καθώς έπεται παλαιότερου γύρου αγοράς ομολόγων αξίας 1,7 τρισ. δολαρίων το 2009 και του πρώτου τριμήνου του 2010. Η εφαρμογή του, όμως, είχε αποτέλεσμα να υποχωρήσει το δολάριο κατά 8,5% έναντι καλαθιού έξι νομισμάτων από τις 27 Αυγούστου, οπότε εξέφρασε ο κ. Μπερνάνκι την εκτίμηση ότι χρειάζεται νέα τόνωση της αμερικανικής οικονομίας. Εκτοτε αυξάνονται διαρκώς οι αμερικανικές εξαγωγές, με αποκορύφωμα τον Ιανουάριο, οπότε έφθασαν στα 167,7 δισ. δολάρια σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου.
Το πρόγραμμα έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων από τη Γερμανία, την Κίνα και τη Βραζιλία, που κατηγόρησαν τις ΗΠΑ ότι ξεκινούν έναν γύρο ανταγωνιστικών υποτιμήσεων του δολαρίου εις βάρος των οικονομιών τους. Ο πρωθυπουργός της Κίνας, Γουέν Τζιαμπάο, προειδοποίησε πως η πολιτική αυτή θα εντείνει την αστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος και θα ενισχύσει τις φούσκες των περιουσιακών στοιχείων. Ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας, Γκούιντο Μαντέγκα, δήλωσε πως οι κυβερνήσεις έχουν αποδυθεί σε έναν «συναλλαγματικό πόλεμο». Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προεξόφλησε πως το πρόγραμμα θα διαβρώσει την αξία του δολαρίου.
Ο κ. Μπερνάνκι, όμως, επέμεινε πως η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να επικεντρωθεί στην εγχώρια ανάπτυξη. Σύμφωνα με την Barclays Capital, ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα παραμείνει σε επίπεδα πάνω από το 4% το 2011 για δεύτερο έτος. Δεν έχουν, άλλωστε, επαληθευθεί έως τώρα όσοι εξέφραζαν φόβους πως θα εκτιναχθεί ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ή ότι θα εγκαταλείψουν οι επενδυτές τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία.
Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου στις 25 Μαρτίου φέρουν την αμερικανική οικονομία να έχει αναπτυχθεί κατά 3,1% το δ΄ τρίμηνο του περασμένου έτους. Σύμφωνα, άλλωστε, με σχετική δημοσκόπηση του Bloomberg, είναι πιθανό να σημειώσει ανάπτυξη 3% το τρέχον έτος, καταγράφοντας τον υψηλότερο ρυθμό από το 2005. Σε ό, τι αφορά τις οικονομίες των λεγόμενων BRIC, Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας και Κίνας, αναμένεται να σημειώσουν μέσον όρο ανάπτυξης 7,7% φέτος σύμφωνα με αναλυτές της Barclays του Λονδίνου, ενώ σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, η Γερμανία θα σημειώσει ανάπτυξη 2,65% φέτος. Η Παγκόσμια Τράπεζα επισημαίνει πως η αμερικανική οικονομία των 14,1 τρισ. δολαρίων είναι περί τις 13 φορές μεγαλύτερη από το άθροισμα όλων των προηγουμένων. Κι αυτό σημαίνει ότι με την ενίσχυσή της μπορούν να τονωθούν και οι εμπορικοί της εταίροι. Η Αμερική αγοράζει το 20% των εξαγωγών της Κίνας και είναι ο δεύτερος πελάτης των εξαγωγών της Γερμανίας και της Βραζιλίας.
Παράλληλα, η αγορά των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου αξίας εννέα τρισ. δολαρίων δείχνει πως μάλλον τον Ιούνιο θα τερματιστεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Fed χωρίς να προηγηθούν μαζικές πωλήσεις, που θα οδηγούσαν σε αύξηση του κόστους του μακροπρόθεσμου δανεισμού για τις ΗΠΑ. Η κατηγορία των επενδυτών στην οποία ανήκουν οι ξένες κεντρικές τράπεζες αγόρασε το 60% των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου, αξίας 66 δισ. δολαρίων. Το ποσοστό αυτό καταγράφει σημαντική άνοδο από το αντίστοιχο του 2010, που ήταν 42%. Στοιχεία της Fed καταδεικνύουν πως οι τράπεζες αύξησαν τις τοποθετήσεις τους σε ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου στον μεγαλύτερο βαθμό από τον Δεκέμβριο, ενώ μια επιτροπή διαπραγματευτών ομολόγων και επενδυτών που συμβουλεύει την κυβέρνηση εκτιμά πως οι πιστωτές της ενδέχεται να διπλασιάσουν τα μερίδιά τους στα 3,2 τρισ. το 2016.
Τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος παραμένουν ελκυστικά για τους επενδυτές, καθώς υποβαθμίζονται τα ομόλογα των ευρωπαϊκών χωρών και οι τράπεζες αναγκάζονται να συμμορφωθούν με αυστηρότερες προδιαγραφές κεφαλαιακής επάρκειας. «Οι ξένοι επενδυτές θα συνεχίσουν να έρχονται στις ΗΠΑ», τονίζει ο Ρόμπερτ Τιπ, επικεφαλής της μονάδας στρατηγικών επενδύσεων σταθερού εισοδήματος στη Newark του Νιου Τζέρσεϊ, που εποπτεύει περισσότερα από 200 δισ. δολάρια σε ομόλογα. Ακόμη και με την πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα, που πούλησε ρεκόρ ομολόγων για να χρηματοδοτήσει ένα δημοσιονομικό έλλειμμα άνω του ενός τρισ. δολαρίων, οι ζημίες των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου επιβραδύνθηκαν μόλις στο 0,14% το περασμένο τρίμηνο, όταν το τελευταίο τρίμηνο του 2010 ανέρχονταν στο 2,67%, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη της Bank of America Merrill Lynch.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_07/04/2011_438370

No comments: