Η ΘΕΤΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ των αγορών το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, μετά την επίτευξη της γαλλογερμανικής συμφωνίας, μετέτρεψε μέσα σε λίγες ώρες ελληνικές και ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές, των πιστωτικών ιδρυμάτων που είναι φορτωμένα με ελληνικά ομόλογα, από «μαύρα πρόβατα» σε «λαγούς».
Αλλωστε, και τα ίδια τα κρατικά ομόλογα την ίδια ημέρα πήραν μάλλον μια «βαθιά ανάσα», μετά το συνεχές σφυροκόπημα των τελευταίων ημερών, το οποίο είχε εκτινάξει τις αποδόσεις τους σε... τριτοκοσμικά επίπεδα. Ομως, δεν είναι μόνο οι αγορές, που είχαν πλήρως εκτροχιαστεί από τα επίμονα σενάρια χρεοκοπίας των τελευταίων ημερών. Η εσχατολογική σπερμολογία κατάφερε να κλονίσει ακόμη και τους εναπομείναντες ψύχραιμους καταθέτες, με αποτέλεσμα για μία ακόμη φορά να εναπαληφθούν σκηνές πανικού στα τραπεζικά γκισέ. Οι τραπεζίτες πλέον φοβούνται, γιατί η συνεχής επανάληψη του φαινομένου αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο κάποια στιγμή να επέλθει και το... μοιραίο. Προς το παρόν, ο κίνδυνος αυτός φαίνεται να αποσοβείται, καθώς ο συμβιβασμός της Γερμανίας στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στην εκταμίευση της πέμπτης δόσης και απομακρύνει έτσι το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών.
Ζητείται «πειστική» συμφωνία
Η συμφωνία τύπου Βιέννης, δηλαδή της εθελοντικής διακρατήσης των ελληνικών ομολόγων έως τη λήξη τους και της αντικατάστασής τους από νέους τίτλους του ελληνικού Δημοσίου, αγγίζει κυρίως τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες διαθέτουν περίπου 50 δισ. ευρώ από τέτοιους τίτλους στο χαρτοφυλάκιό τους. Ομως, προκειμένου η συμφωνία να είναι «πειστική» στα μάτια των οίκων αξιολόγησης, στην πρωτοβουλία πρέπει να ενταχθούν και τράπεζες άλλων χωρών. Κάτι τέτοιο είναι πιθανό, καθώς -κατά γενική ομολογία- καμία τράπεζα δεν διαθέτει επαρκή κεφάλαια προκειμένου να αντιμετωπίσει το «ντόμινο» που θα προκαλούσε η χρεοκοπία της Ελλάδας. Ετσι, πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η Ελλάδα για μία ακόμη φορά θα σωθεί για το «χατίρι» τρίτων...
Ακόμη και έτσι, όμως, δίνεται στη χώρα μια πίστωση χρόνου, τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο, καθώς η συμφωνία τύπου Βιέννης δεν παρέχει καμία ουσιαστική βοήθεια στην αντιμετώπιση του τεράστιου χρέους. Αλλωστε, ακόμη δεν γνωρίζουμε την ετυμηγορία των οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι φαίνεται ότι κάνουν σκληρό παζάρι. Για παράδειγμα, η Standard & Poor's δήλωσε την Παρασκευή ότι μείζον κριτήριο για εκείνη, που θα κρίνει τη συμφωνία, δεν είναι ο υποχρεωτικός ή μη χαρακτήρας της, όπως είχε δηλώσει μόλις πριν από λίγα εικοσιτετράωρα η Fitch, αλλά το κατά πόσον οι όροι είναι επωφελείς για τους επενδυτές.
Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις ξένων τραπεζών, τα ελληνικά ομόλογα τα οποία λήγουν την προσεχή διετία και θα υπαχθούν στη συμφωνία, είναι πολύ πιθανόν να υποβαθμιστούν την κατηγορία της «επιλεκτικής χρεοκοπίας». Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες εκτιμήσεις η υποβάθμιση αυτή είναι τυπική και μάλλον κενή περιεχομένου και δεν αναμένεται να προκαλέσει παράπλευρες απώλειες στις τράπεζες. Πάντως, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις τράπεζες που διαθέτουν το μεγαλύτερο φορτίο ομολόγων έχουν γίνει «προσομοιώσεις» στα διάφορα σενάρια συμμετοχής των ιδιωτών στη συμφωνία βοήθειας προς την Ελλάδα.
Αλλωστε, το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων -στην παρούσα συγκυρία- δεν αποτελεί το μοναδικό πονοκέφαλο για τους τραπεζίτες. Η συνεχής διόγκωση των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων και τα πρόσθετα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι τράπεζες προκειμένου να καλυφθούν από τις επαπειλούμενες ζημιές, αποτελούν εξίσου σοβαρές απειλές για ολόκληρο το σύστημα.
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=19/06/2011&id=285562
No comments:
Post a Comment