12.6.11

Σε παρατεταμένη ελεύθερη πτώση η αγορά κατοικίας

Μείωση πωλήσεων 47,8% στα τέλη του 2010 έναντι του 2009 καταγράφει η ΤτΕ

Στο σημείο «μηδέν» έχει βρεθεί πλέον η αγορά κατοικίας, καθώς με τη συμπλήρωση σχεδόν του πρώτου εξαμήνου, οι φορείς της αγοράς κάνουν λόγο για τη χειρότερη περίοδο εδώ και δεκαετίες από πλευράς πωλήσεων, καθώς η ύφεση βαθαίνει και οι προοπτικές για έξοδο από την κρίση θεωρούνται περισσότερο ευσεβής πόθος, παρά μια ορατή πραγματικότητα, έστω και στο απώτερο μέλλον. Την ίδια στιγμή, ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει, και μάλιστα με ακόμα μεγαλύτερη αυστηρότητα, τη φειδωλή έγκριση νέων στεγαστικών δανείων. Δεν είναι τυχαίο, που αυτήν την περίοδο, σχεδόν τα μόνα δάνεια που χορηγούνται αφορούν το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», που έχει να κάνει με επισκευές σε υφιστάμενες παλιές κατοικίες.
Με βάση τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου που δημοσίευσε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος, οι συναλλαγές κατοικιών δεν ξεπέρασαν τις 12.718, έναντι 15.400 κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2010. Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, όταν οι συναλλαγές που έγιναν με τη μεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος είχαν ανέλθει σε 24.380, η πτώση είναι της τάξεως 47,8% και καταδεικνύει την μεγάλη πτώση της κτηματαγοράς. Σημειωτέον ότι στο σύνολο του 2010, οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν σε 74.134, σχεδόν όσες και το 2009 (74.586), τη στιγμή που το 2008 ο αριθμός τους είχε ανέλθει 116.000. Δεδομένου ότι η εικόνα αυτή φαίνεται να παρέμεινε ανάλογη και μάλλον επιδεινώθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, είναι προφανές ότι αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά στην αγορά, το 2011 θα πρόκειται για το χειρότερο έτος από πλευράς πωλήσεων από τα μέσα της δεκαετίας του 1980.
Ταυτόχρονα, η σοβαρή αυτή υστέρηση των πωλήσεων σημαίνει ότι το απόθεμα των νεόδμητων και απούλητων επί μήνες ή και χρόνια κατοικιών θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, επιβαρύνοντας έτσι το ισοζύγιο προσφοράς/ζήτησης και πιέζοντας τις τιμές προς τα κάτω. Επιπλέον, υπό τις παρούσες συνθήκες είναι προφανές ότι η συντριπτική πλειονότητα των κατασκευαστών κατοικιών θα συνεχίσει να απέχει από την ανέγερση νέων οικοδομών, περιορίζοντας έτσι περαιτέρω την ήδη ασθμαίνουσα οικοδομική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Περρωτή, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ΑΤRΙΑ - CΒ Richard Εllis, ο κατήφορος των τιμών θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, αν και όχι με τη βιαιότητα που αυτό συνέβη στην αγορά των ΗΠΑ. «Πιστεύω ότι η αγορά πρέπει να επιστρέψει στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από το 1999, όταν ξεκίνησε το ράλι της κτηματαγοράς. Ηδη έχει συμβεί μια σεβαστή διόρθωση των τιμών την τελευταία διετία, η οποία θα συνεχιστεί», αναφέρει ο κ. Περρωτής. Χαρακτηριστικά ανέφερε το παράδειγμα των τιμών των οικοπέδων στο Παλαιό Ψυχικό, τα οποία έχουν μειωθεί σήμερα σε 2.500 ευρώ/τ. μ. από 3.400 ευρώ/τ. μ. που βρίσκονταν πριν από την έλευση της κρίσης. Ενδεχομένως, οι τιμές τους να υποχωρήσουν έως και τα 1.500 ευρώ/τ. μ. στο απόγειο της κρίσης.
Εν τω μεταξύ, οι τελευταίες πρωτοβουλίες του οικονομικού επιτελείου όσον αφορά την αγορά ακινήτων δημιουργούν ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μία πλευρά, οι φορείς της αγοράς κρίνουν ως θετική την εξέλιξη του παγώματος των αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες αναμένονταν να εφαρμοστούν το προσεχές φθινόπωρο, μετά την προσωρινή αναβολή τους (αρχικά θα ίσχυαν από τον τρέχοντα μήνα Ιούνιο). Επίσης, ως θετικό μέτρο αξιολογείται η αναστολή ισχύος του «πόθεν έσχες» για την απόκτηση κατοικίας σε όλες τις κατηγορίες αγοραστών, καθώς μέχρι σήμερα αυτό ίσχυε μόνο για τους αγοραστές πρώτης κατοικίας και μάλιστα μέχρι το ποσό των 200.000 ευρώ και για κατοικίες επιφάνειας έως 120 τ. μ. Αμφότερες οι κινήσεις ήταν πάγια αιτήματα τόσο της Eνωσης Μεσιτών, όσο και της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος.
Στον αντίποδα, λίαν αρνητική εξέλιξη για τη μελλοντική ζήτηση στην αγορά θεωρείται η μείωση του αφορολόγητου ορίου για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) από τις 400.000 ευρώ σήμερα (αντικειμενικής αξίας) σε 200.000 ευρώ. Ο περιορισμός αυτός θα οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες νέα ακίνητα σε ετήσια φορολογική επιβάρυνση και αποτελεί ένα ακόμα αντικίνητρο για την απόκτηση κατοικίας από τους ούτως ή άλλως ελάχιστους ενδιαφερομένους.
Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Περρωτή, το ισχύον φορολογικό καθεστώς μοιάζει να έχει στόχο όχι μόνο την άντληση περισσότερων εσόδων (κάτι που βέβαια στην πράξη ακυρώνεται, λόγω της κατακόρυφης πτώσης των αγοραπωλησιών), αλλά και τη μείωση των τιμών των ακινήτων. «Τα μόνα ακίνητα που ίσως να αποφύγουν την υποχώρηση είναι αυτά που απευθύνονται σε αγοραστές από το εξωτερικό», συμπληρώνει ο κ. Περρωτής.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_11/06/2011_445397

No comments: