Μπορεί ο Γ. Παπανδρέου να έδωσε τα χέρια με τους δανειστές για τα μέτρα, αλλά το αντάλλαγμα που ζήτησε ο πρωθυπουργός δεν ήταν απλά η επόμενη δόση και τα νέα δάνεια. Από την εμπειρία του Μνημονίου κατέστη προφανές ότι η κάτι έλειπε από την αγωγή. Και αυτό το κάτι δεν είναι άλλο από τις επενδύσεις, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει να βάλει ούτε το 20% της εθνικής συμμετοχής για τα έργα του ΕΣΠΑ. Ο Γ. Παπανδρέου προσδοκά βοήθεια από τέσσερις κατευθύνσεις:
Από την Ε.Ε. Σύμφωνα με πληροφορίες το Βερολίνο και το Παρίσι ενδιαφέρονται σφόδρα για τα λεγόμενα δίκτυα και τις τράπεζες.Από τις ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον ενδιαφέρεται για τον τομέα της ενέργειας, όχι όμως για τη ΔΕΗ, αλλά για κοιτάσματα στο Αιγαίο και τον ορυκτό πλούτο της χώρας.
Η Κίνα σταθερά ζητά λιμάνια και σιδηρόδρομο, αλλά η μέχρι σήμερα εμπειρία από τον ΟΛΠ έχει κάνει το Πεκίνο επιφυλακτικό.
Οι Αραβες επιδιώκουν πρόσβαση στον τομέα του τουρισμού, δεδομένης και της ρευστότητας που διαθέτουν.
Ο προσεχτικός αναγνώστης θα έχει προσέξει πως λείπει η? Ρωσία. Η Μόσχα δεν κρύβει την απογοήτευσή της για κάποιες από τις επιλογές της Αθήνας, αλλά δηλώνει πως θα συνεχίσει τις προσπάθειες για οικονομική συνεργασία. Επενδυτικές προσδοκίες υπάρχουν και από άλλες δύο πηγές: την Αυστραλία και την Ινδία. Αυτός είναι ο λόγος που ο πρωθυπουργός σχεδιάζει μία νέα διεθνή περιοδεία, μόλις κλείσει το ντηλ με τους πιστωτές. Έχοντας διασφαλίσει την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας θα επιδιώξει να φέρει επενδύσεις, καθώς χωρίς ανάπτυξη το Μεσοπρόθεσμο μπορεί να βυθίσει την Ελλάδα στην ύφεση και την κοινωνία σε εκρηκτικές καταστάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει ήδη προχωρήσει σε επαφές και ανταλλαγές υπομνημάτων με ομολόγους του. Σε επιχειρησιακό επίπεδο κεντρικός χειριστής των υποθέσεων είναι ο υπουργός Επικρατείας, Χ. Παμπούκης, ο οποίος πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας που συγκεντρώνει το Ελληνικό τρέχει και τις υπόλοιπες υποθέσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, μέσω αποκρατικοποιήσεων και συμβάσεων παραχώρησης, είναι ένα μικρό τμήμα των επενδύσεων στις οποίες προσδοκά η Αθήνα. Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκφράζουν την αισιοδοξία τους πως θα έρθουν πολύ περισσότερα κονδύλια, καθώς η Ελλάδα είναι παράδεισος για τουριστικές επιχειρήσεις και επενδύσεις στους τομείς της ανανεώσιμης ενέργειας.
Νέο πακέτο
Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και η επιλογή της κυβέρνησης να ανακοινώσει ένα νέο πακέτο μεγάλων έργων και υποδομών. Γιατί, παρά τα έργα που προηγήθηκαν τον Ολυμπιακών Αγώνων υπάρχουν ακόμη σημαντικότατες ελλείψεις, που κεντρίζουν το ενδιαφέρον εταιρειών που κινούνται με τη λογική της αυτοχρηματοδότησης. Μ' αυτά τα όπλα στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως θα μπορέσουν να αποτρέψουν και την έκρηξη της ανεργίας, η οποία κινείται απειλητικά προς το 20%.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=15459&subid=2&pubid=111385210
No comments:
Post a Comment