Στον αέρα βρίσκονται οι περισσότεροι από τους 800.000 υπαλλήλους του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα: ανάλογα με την τελική συμφωνία με την τρόικα, μεγάλος αριθμός εξ αυτών θα βρεθεί το επόμενο διάστημα στη δίνη είτε των υποχρεωτικών μετατάξεων είτε ένταξης στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, ακόμη και απολύσεων.
Οι αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς, που ξεκίνησαν από τους εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, θα πλήξουν άμεσα και το προσωπικό του στενού δημόσιου τομέα μετά και την επιστολή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα με την οποία προαναγγέλλεται μείωση κατά 30% των οργανικών μονάδων του Δημοσίου ενώ ανοίγει ο δρόμος για μαζικές μετακινήσεις υπαλλήλων.
Αμεση έξοδος από το Δημόσιο περιμένει πάντως χιλιάδες εργαζομένους αποκλειστικά και μόνον σε εφαρμογή των ρυθμίσεων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Ανεξαρτήτως δηλαδή των πιέσεων της τρόικας για περαιτέρω μείωση του προσωπικού και των δαπανών του Δημοσίου, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται εγκλωβισμένη στις δεσμεύσεις που ήδη ανέλαβε με το Μεσοπρόθεσμο. Κλειδί αποτελούν δύο φράσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα. Στο κεφάλαιο περί «προσαρμογής των δαπανών» προβλέπεται η μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο και αναφέρεται ο στόχος για περιορισμό των υπαλλήλων κατά 150.000 ή περίπου το 20% των απασχολουμένων έως το 2015.
Προκειμένου να πετύχει τον στόχο αυτό η κυβέρνηση ανέλαβε - εκτός από την πρόβλεψη για εφαρμογή ποσόστωσης ένα προς δέκα στις προσλήψεις και μείωση των συμβασιούχων κατά 50% φέτος και κατά 10% τα επόμενα χρόνια - και την καθαρή δέσμευση για «μη εθελούσιες απομακρύνσεις πλεονάζοντος προσωπικού». Ειδικότερα για την τύχη του πλεονάζοντος προσωπικού, αυτό «είτε θα απομακρύνεται άμεσα ή θα εντάσσεται σε ξεχωριστό πίνακα εργασιακής εφεδρείας». Πρακτικά συνεπάγεται πως το χαρτί της απόλυσης για ορισμένους από τους υπαλλήλους αυτούς μπορεί να δοθεί άμεσα. Ωστόσο, η κυβέρνηση επιδιώκει να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι στο καθεστώς εφεδρείας. «Η εφεδρεία είναι χειρότερη από την απόλυση, αφού σε κρατάει εγκλωβισμένο στον πίνακα. Και αυτό γιατί δεν προβλέπεται αποζημίωση καθώς κανένας δεν βγαίνει ποτέ από τον πίνακα» σχολιάζουν στελέχη του Δημοσίου, διευκρινίζοντας πως το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει απλώς ότι οι έφεδροι λαμβάνουν μόνο για το πρώτο έτος το 60% του βασικού μισθού τους.
http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4658360
Τρόικα: Αμεση απόλυση για 25.000 συμβασιούχους
Αφόρητες πιέσεις για άμεσες απολύσεις 25.000 δημοσίων υπαλλήλων και ένταξη στην εφεδρεία άλλων 100.000 ζήτησε η τρόικα από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, γιατί διαφορετικά η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, αν δεν γίνουν τα παραπάνω, δεν θα υλοποιηθεί. «Τα μέτρα που μας ζητάτε υπερβαίνουν τους όρους εντολής αυτής της κυβέρνησης» φέρεται να απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.
Αξιωματούχος του ΔΝΤ, που μίλησε αργά χθες βράδυ στην «Ε», ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν συγκεκριμένα τα εξής: * Αμεσες απολύσεις 25.000 συμβασιούχων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
* Αμεση ένταξη στην εργασιακή εφεδρεία άλλων 100.000 δημοσίων υπαλλήλων που εργάζονται στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα (υπουργεία, δήμους κ.ά.).
* Ολοκλήρωση του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, το οποίο θα μειώσει τις κρατικές δαπάνες κατά 25% και θα ισχύσει από 1ης Οκτωβρίου.
** Περικοπή συντάξεων που είναι πάνω από τον μέσο όρο του μισθού ενός δημοσίου υπαλλήλου.
* Αμεση εξίσωση φόρου του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης.
* Να διακοπεί η καταβολή συντάξεων στο Δημόσιο για όσους βρίσκονται σε ηλικία κάτω των 55 ετών.
* Λουκέτο σε δημόσιους Οργανισμούς.
Η τρόικα εκτιμά ότι με την άμεση απόλυση 25.000 συμβασιούχων εξοικονομούνται 1 δισ. ευρώ. Για το 1,3 δισ. ευρώ που υπολείπεται για να καλυφθεί το έλλειμμα, η τρόικα πρότεινε τη λίστα των προαναφερθέντων μέτρων, από τα οποία καλείται η κυβέρνηση Παπανδρέου να διαλέξει. Ο επιπλέον όρος όμως που θέτει η τρόικα είναι ότι τα ποσοστά μείωσης (σ.σ.: των συντάξεων και μισθών), για παράδειγμα, θα τα αποφασίσουν οι δανειστές μας, γιατί όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά στην «Ε»: «Δεν εμπιστεύονται τα νούμερα που δίνει η κυβέρνηση».
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο του ΔΝΤ, ο κ. Βενιζέλος αντέκρουσε ότι οι 25.000 συμβασιούχοι που ζητείται να απολυθούν είναι περισσότεροι από όσους έχει προσλάβει η κυβέρνηση μέχρι σήμερα, και μια τέτοια απόφαση «υπερβαίνει την εντολή που έχει πάρει αυτή η κυβέρνηση». Ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να είπε ότι «θα μεταφέρει τις απόψεις της τρόικας στην κυβερνητική επιτροπή και ο πρωθυπουργός θα είναι εκείνος που τελικά θα αποφασίσει».
Ο υπουργός Οικονομικών αντιπρότεινε στην τρόικα όπως οι 25.000 συμβασιούχοι που ζητεί να απολυθούν αύριο, να ενταχθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Συνολικά αντιπρότεινε να ενταχθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας περίπου 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι και για να μην απολυθεί κανείς άμεσα. Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών συμφώνησε στην ψήφιση του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο.
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης οι επικεφαλής της τρόικας έκαναν σαφές στον κ. Βενιζέλο ότι αν δεν εφαρμοστούν τα παραπάνω που του ζήτησαν, η συμφωνία της 21ης Ιουλίου θα θεωρείται «νεκρή».
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=311041
Μαχαίρι σε συντάξεις άνω των 1.000 € σε δημόσιο - ιδιωτικό τομέα
Οι χαμένοιΣε περίπτωση που "κλειδώσει" η περικοπή των συντάξεων μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι συνταξιούχοι του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΔΕΚΟ και τράπεζες). Μικρότερο θα είναι το ποσοστό των συνταξιούχων του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, που θα θιγεί από τις αλλαγές (περίπου 6% με 7%).
Πρέπει να σημειωθεί πως, σε περίπτωση που χρειαστούν ακόμα δραστικότερα μέτρα στο ασφαλιστικό, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα ειδική εισφορά στις συντάξεις. Ηδη υπάρχει εισφορά στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ και τώρα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτή να επεκταθεί και σε χαμηλότερα ποσά (η εισφορά αυτή θα μπορούσε να ξεκινά από το 2% με 3% και να κλιμακώνεται). Μεγάλοι χαμένοι των αλλαγών είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς δέχονται τριπλό "χτύπημα" στο ασφαλιστικό τους καθεστώς.
Η αρχή έγινε με την περικοπή του εφάπαξ και ακολουθεί διπλό "ψαλίδι" στις συντάξεις (καθώς, εκτός από τη μείωση, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αλλαγή του ποσοστού αναπλήρωσης).
Τέλος οι αλλαγές αυτές θα συνδυαστούν και με την περικοπή των επικουρικών συντάξεων, με το ποσοστό αναπλήρωσης να πέφτει στο 20%.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των παρεμβάσεων, αρκεί να αναφερθεί πως στο ΕΤΕΑΜ -το επικουρικό των μισθωτών- το ποσοστό αναπλήρωσης κυμαίνεται σήμερα από 25% έως 45%.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63391091
____________________________________________
βλέπουμε πόσο πέτυχε η βιντεοκλήση...
No comments:
Post a Comment