21.9.11

Η Σλοβενία χωρίς κυβέρνηση, η Φινλανδία ζητά εγγυήσεις και η Σλοβακία κωλυσιεργεί.. ε και;

Αν δε μάθατε τα νέα η κυβέρνηση της Σλοβενίας κατέρρευσε και έτσι η χώρα δε θα μπορέσει να υπερψηφίσει τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου ώστε να εγκριθεί το 2ο πακέτο 'διάσωσης' της Ελλάδας σύντομα, ενώ η Φινλανδία εξακολουθεί να ζητά εγγυήσεις για να παράσχει το δικό της μερίδιο, περίπου το 1,8% του συνόλου της βοήθειας και η Σλοβακία επιμένει ότι αν η Φινλανδία λάβει εγγυήσεις τότε δεν πρόκειται να προχωρήσει στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου αν δε λάβει και αυτή.
Έτσι, πέρα από όλα τα άλλα προβλήματα προκύπτει και αυτό της πιθανής αδυναμίας έγκρισης της συμφωνίας που χρειάζεται η Ελλάδα για να αποφύγει την πτώχευση και από τα 17 μέλη της ευρωζώνης. Καταστροφή; Μάλλον όχι, τουλάχιστον σύμφωνα με άρθρο του bloomberg όπου αναφέρεται πως η ευρωζώνη έχει ένα μηχανισμό ο οποίος μπορεί να υπερπηδήσει το πρόβλημα χωρίς ... πρόβλημα.
Ο μηχανισμός ονομάζεται “Ενισχυμένη Συνεργασία” και επιτρέπει σε μόλις 9 χώρες της ευρωζώνης να προχωρήσουν σε συνεργασία ολοκλήρωσης σε ένα τομέα, όπως για παράδειγμα η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, με τον όρο ότι δεν παραβαίνουν τους όρους της συνθήκης του Μάστριχτ και ότι επιτρέπουν σε άλλα μέλη να προσχωρήσουν σε αυτήν όποτε το επιθυμούν.
Έτσι, ακόμη και αν η Φινλανδία, η Σλοβακία ή η Σλοβενία δε θελήσουν ή δε μπορέσουν να εγκρίνουν τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, οι χώρες της Ευρωζώνης μπορούν να προχωρήσουν στην έγκριση και υλοποίηση της χωρίς αυτές. Έτσι, το ζητούμενο φαίνεται να παραμένει η έγκριση από τις μεγάλες δυνάμεις της ευρωζώνης.
xrimanews.gr

Citigroup: Να μην συμμετάσχει η Φινλανδία στο δεύτερο ελληνικό πακέτο – Ενεργοποιείστε τον μηχανισμό «ενισχυμένης συνεργασίας»

Τη λύση για το πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει οι απαιτήσεις ορισμένων χωρών της ευρωζώνης για χρηματικές εγγυήσεις από την Ελλάδα, προκειμένου να συμμετάσχουν στο δεύτερο πακέτο στήριξης, δίνει στο τελευταίο σύντομο σημείωμα του ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, Willem Buiter.
Ακόμη και αν όλα τα 17 κράτη μέλη της ευρωζώνης δεν θέλουν να συμμετάσχουν στο δεύτερο ελληνικό πακέτο, τότε μπορεί να γίνει χρήση της «ενισχυμένης συνεργασίας», κατά την οποία μπορούν να συμμετάσχουν τουλάχιστον εννέα μέλη, χωρίς παρόλα αυτά να στρατηγείται το Σύμφωνο της ΕΕ. Με αυτόν τον τρόπο θα έχει ενισχυθεί με τις εγγυήσεις ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης, ο EFSF, χωρίς να απειλείται το πακέτο της Ελλάδας.
Ο Buiter ουσιαστικά στο σημείωμα του κατακρίνει τη στάση της Φινλανδίας η οποία ζητά χρηματικές εγγυήσεις από την Ελλάδα, αναφέροντας ότι έτσι η ΕΕ δίνει την εντύπωση ότι δεν θέλει πραγματικά να βοηθήσει αδύναμα μέλη της, ή ακόμη και να παράσχει αποτελεσματική στήριξη. Εάν η Ελλάδα είχε να προσφέρει χρηματικές εγγυήσεις, τότε δεν θα χρειαζόταν να λάβει το δεύτερο πακέτο, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Buiter.
Γι’ αυτό καλό είναι να εξαιρεθεί η Φινλανδία από το δεύτερο πακέτο, να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός «ενισχυμένης συνεργασίας», και να επικυρωθεί ο νέος ρόλος του EFSF άμεσα, καταλήγει ο αναλυτής της Citigroup.

http://www.bankingnews.gr/%CE%8C%CE%BB%CE%B7-%CE%B7-%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7/item/24385-citigroup-%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B7%CE%BD-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC%CF%83%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CE%B7-%CF%86%CE%B9%CE%BD%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%B5%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%80%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%84%CE%BF-%E2%80%93-%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B5%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C-%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%87%CF%85%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82
________________________________________

διακρατικά και νόμιμα δημοκρατική η διαδικασία!
με τη παρέμβαση ανθρώπων της αγοράς, οι πολιτικοί, μέσα στις σκοτούρες τους, το είχαν ..ξεχάσει!
κι άλλα καλά νέα!

No comments: