Να μην δοθούν άλλα δάνεια διάσωσης στις καταχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης, ζητά ο πρόεδρος του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo. Οι χώρες αυτές χρειάζονται μία ώθηση για να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις, είπε.
«Για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Γερμανίας ή η διάσπαση του ευρώ πρέπει τώρα, στον τέταρτο χρόνο της δημόσιας χρηματοδότησης των χωρών της κρίσης να αρχίσουμε να κλείνουμε τη στρόφιγγα των δανείων, σταδιακά αλλά σταθερά», έγραψε ο Hans-Werner Sinn στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Χωρίς τα δάνεια διάσωσης, οι χώρες θα οδηγηθούν υποχρεωτικά στην πραγματική εσωτερική υποτίμηση μέσω της μείωσης των μισθών και των τιμών προϊόντων και περιουσιακών στοιχείων.
Για την Ελλάδα, η προσαρμογή είναι υπερβολικά μεγάλη για να γίνει όσο η χώρα παραμένει μέλος του ευρώ, όμως, οι υπόλοιπες χώρες μπορούν να το αντέξουν, εκτίμησε ο Sinn.
Και βέβαια, ζήτησε να απαγορευτούν για πάντα τα ευρω-ομόλογα.http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=2&artid=100074
υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας: Διάσπαση του ευρώ θα φέρει πόλεμο
«Εάν η Ευρωζώνη καταρρεύσει, τότε είναι δύσκολο να αποκλείσουμε την πιθανότητα διάσπασης και της ΕΕ. Η ΕΕ έχει υπάρξει ένας εκ των δύο βασικών πυλώνων της ευρωπαϊκής ειρήνης και ασφάλειας κατά τα τελευταία 60 χρόνια», είπε μιλώντας στο CNBC.
«Επομένως, ο κίνδυνος σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, δηλαδή σε 10-20 χρόνια, είναι ότι εάν λείπει ένα από τα βασικά στοιχεία του συστήματος ασφαλείας μας και ένα από τα βασικά στοιχεία του πολιτικού μας συστήματος, το οποίο διασφαλίζει ότι θα αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με αυτό τον ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο που έχουμε αναπτύξει, τότε αυξάνεται η πιθανότητα για κάθε λογής απολυταρχικά πολιτικά κινήματα και επομένως για πόλεμο», εξήγησε.
«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην τελική ώρα και το γεγονός ότι μας δόθηκε λίγος περισσότερος χρόνος δεν σημαίνει ότι έχουμε την πολυτέλεια να τον σπαταλήσουμε. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε δευτερόλεπτο αυτού του χρόνου για να βρεθεί μια συμφωνία, να σκεφτούμε λύσεις, να μην καθυστερήσουμε και να μην πετάμε το μπαλάκι ο ένας στον άλλο, χωρίς να καταλήγουμε σε αποτέλεσμα».
http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=2&artid=100072
______________________________________
φαίνεται ότι το άρθρο του Εκονομιστ συμπεριλαμβάνει τα περισσότερα που κυκλοφορούν - ωραία επιβεβαίωσή του
No comments:
Post a Comment