20.10.11

ΓΑΠ: να παραμείνει η χώρα στο ευρώ

Τον κώδωνα του κινδύνου για τυχόν νέες αναβολές όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους έκρουσε κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν καθοριστικές αποφάσεις στη Σύνοδο της 23ης Οκτωβρίου.
Στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι «αν δεν αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, με καθοριστικές αποφάσεις την Κυριακή», τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ευρώπη συνολικά, θα βρεθούν «στη δίνη μιας κρίσης χωρίς προηγούμενο, με θύματα τους απλούς πολίτες».
«Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο, όχι μόνο για εμάς, αλλά και για την ευρωπαϊκή ιστορία», υπογράμμισε προσθέτοντας η όλη Ευρώπη βρίσκεται σε ένα οριακή στιγμή και κινδυνεύει να παρασύρει και την παγκόσμια οικονομία.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι «πολύ θετικές για την Ελλάδα» οι αποφάσεις του Ιουλίου, είναι η βάση πάνω στην οποία διαπραγματεύεται η κυβέρνηση, αλλά αποδείχτηκαν, όπως είπε, σε ό,τι αφορά μια συνολική προοπτική της Ευρώπης, ανεπαρκείς.
Σημείωσε επίσης ότι η χώρα κάνει το καθήκον της μεταξύ άλλων, ψηφίζοντας το πολυνομοσχέδιο, όχι μόνο για να μην κινδυνεύσει η 6η δόση, αλλά «για να είναι και σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση, σε μια κρίσιμη, διαπραγμάτευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τουλάχιστον για το μεγάλο θέμα του χρέους».
Παρουσιάζοντας την εθνική γραμμή με την οποία η Ελλάδα προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι στρατηγική απόφαση της κυβέρνησης είναι να παραμείνει η χώρα στο ευρώ .
Αφετηρία για ό,τι συζητείται είναι, όπως επανέλαβε, όλα τα θετικά στοιχεία της συμφωνίας του Ιουλίου, «δηλαδή ένα νέο πακέτο στήριξης με εξασφάλιση των δανειακών αναγκών της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια, διευκόλυνση στην αποπληρωμή του χρέους με την επιμήκυνση της αποπληρωμής, με περίοδο χάριτος, αλλά και με τα απαραίτητα χαμηλά επιτόκια».


Επιδίωξη παράλληλα της κυβέρνησης είναι σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, να πετύχει ελάφρυνση του βάρους του χρέους, που βαραίνει τις πλάτες του Έλληνα πολίτη. «Αυτό το βάρος στις πλάτες του κάθε Έλληνα πολίτη είναι δυσβάσταχτο και αυτό είναι που πρέπει να μειωθεί για να ανασάνουμε ανέφερε χαρακτηριστικά.
Διευκρίνισε επιπλέον ότι η όποια ρύθμιση πρέπει να διασφαλίζει πλήρως την ομαλότητα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας και στα ασφαλιστικά Ταμεία και να δώσει τη δυνατότητα για ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.
«Βασικός στόχος είναι επίσης όλες οι αποφάσεις μας να τείνουν στη στήριξη της ανάπτυξης και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, όπως ήταν και το πνεύμα των αποφάσεων του Ιουλίου», πρόσθεσε.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2076693

No comments: