2.10.11

Bloomberg: Νέο ραντεβού Μέρκελ - Σαρκοζί για το ελληνικό ζήτημα

Νέο ραντεβού της Ανγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί ορίστηκε για την επόμενη Κυριακή. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το πρακτορείο Bloomberg η γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος θα συζητήσουν κατ' ιδίαν  - και πάντως πριν τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 17 και 18 Οκτωβρίου - τις εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα.

Το πρακτορείο επικαλείται πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει σχετικά με την ημερομηνία της συνάντησης των δύο ηγετών. Από την πλευρά της καγκελαρίας η ημερομηνία δεν επιβεβαιώθηκε, ωστόσο εκπρόσωπος της Μέρκελ δήλωσε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου και το ενδεχόμενο «αναδιάταξης του σχεδίου βοήθειας για την Ελλάδα», όπως σημειώνει η εφημερίδα Le Monde στο φύλλο της Κυριακής.

Ειδικότερα, επί τάπητος τίθεται το ενδεχόμενο να επιβαρυνθούν περισσότερο οι ιδιώτες με μεγαλύτερο «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα. Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί και στο Eurogroup της Δευτέρας.
Le Monde: «Ανεπαρκείς οι θυσίες των ιδιωτών πιστωτών»

Στο μεταξύ, με τίτλο «Ανεπαρκείς, κρίνονται οι θυσίες που ζητά από τους ιδιώτες πιστωτές η Συμφωνία της 21ης Ιουλίου» και με φωτογραφία από τη συνάντηση Παπανδρέου-Σαρκοζί, η γαλλική εφημερίδα Le Monde αναφέρεται στην ατζέντα των υπουργών Οικονομικών, που συναντώνται τη Δευτέρα στα πλαίσια του Eurogroup.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, το βασικό θέμα συζήτησης θα είναι «η αναδιάταξη του σχεδίου βοήθειας για την Ελλάδα [η απόφαση της 21ης Ιουλίου], ενώ ακόμη δεν έχει υιοθετηθεί από όλα τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια».

Επίσης, όπως αναφέρει, θα συζητηθούν οι επιπρόσθετες θυσίες, που ενδεχομένως θα χρειασθεί να κάνουν οι ιδιώτες πιστωτές, διότι είναι δεδομένο, ότι οι προσπάθειες που ζητά η συμφωνία της 21ης Ιουλίου από τις τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και άλλα επενδυτικά κεφάλαια, που κατέχουν ελληνικό χρέος, «δεν θα είναι αρκετές και η Αθήνα δεν θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα».

Ως εκ τούτου συζητείται μία αναμόρφωση μεταξύ πιστωτών και ευρωπαϊκών αρχών υπό την καθοδήγηση του ΙΙF (Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο), το οποίο συγκεντρώνει τα 400 μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στον κόσμο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επιτυχία της διαδικασίας, δηλαδή της ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων βάσει των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου και όπως έχει σχεδιαστεί από τις τράπεζες BNP Paribas, HSBC, Deutche Bank, βασιζόταν στη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών κατά 90% και θα έπρεπε να γίνει ανταλλαγή 135 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους επί συνόλου 340 δισ. ευρώ.

Παρά τις αρχικές δυσκολίες, οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδος, σπεύδουν πλέον στην ουρά, καθώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων έχουν ανέβει στις αγορές, και η πρόταση ανταλλαγής έχει γίνει «μάννα εξ ουρανού», αφού προσφέρει στις τράπεζες και στα άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που είχαν αγοράσει ελληνικό χρέος, «κούρεμα» της τάξης του 21%, ενώ οι αγορές τους επιβάλλουν ζημιές μεταξύ 40% και 50% για τους ίδιους τίτλους.

Για την Ελλάδα, όμως, που προχωρά πολύ αργά στην αναδιάταξη της χρηματοπιστωτικής της κατάστασης, οι όροι της προσφοράς της 21 Ιουλίου μέρα με τη μέρα αναδεικνύονται όλο και λιγότερο αντιμετωπίσιμοι.

Οι τράπεζες θα πρέπει να συγκατατεθούν σε μεγαλύτερες θυσίες. Έτσι, εξετάζονται διάφορες εκδοχές, όπως:
  • Να συμπεριληφθούν στην ανταλλαγή οι τίτλοι που λήγουν μετά το 2020, κάτι που δεν ήταν στη Συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Μια πρόταση που θα ενέπλεκε περισσότερες γερμανικές τράπεζες, κύριους κάτοχους μακροπρόθεσμων τίτλων ελληνικού χρέους.
  •  Να τροποποιηθούν οι όροι ανταλλαγής, ώστε να υπάρξει «κούρεμα» της τάξης του 50% και όχι 21%. Η ιδέα προωθείται κυρίως από τη Γερμανία και τις σύμμαχες χώρες Ολλανδία, Αυστρία και Φινλανδία.
Σε αυτό το στάδιο, η Γαλλία αρνείται, μαζί με την Κομισιόν, καθώς και άλλα κράτη, περαιτέρω «κούρεμα». Κι αυτό διότι οι γαλλικές τράπεζες έχουν προβλέψει στους ισολογισμούς τους ζημιές ύψους 21% στα ελληνικά ομόλογα και δεν επιθυμούν να προκαλέσουν κι άλλο τις αγορές που ήταν αμείλικτες απέναντί τους τις τελευταίες εβδομάδες.

Το Παρίσι θα προτιμούσε να κάνει χρήση μίας άλλης φόρμουλας, που προβλέπει η Συμφωνία της 21ης Ιουλίου, και η οποία θα έβλεπε την Ελλάδα να χρηματοδοτείται από το EFSF, ώστε να επαναγοράσει το χρέος της.

Για τη Γερμανία, αυτή η εκδοχή ευνοεί υπερβολικά τους κερδοσκόπους, που έχουν επαναγοράσει σε ανύποπτο χρόνο μέσα στο καλοκαίρι σε χαμηλές τιμές, υποτιμημένα ελληνικά ομόλογα ελπίζοντας ότι θα ανεβεί η αξία τους.

Τα γαλλικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μολονότι συνεχίζουν να διαβεβαιώνουν ότι προτεραιότητά τους είναι η εφαρμογή της Συμφωνίας, όπως έχει, φαίνεται πως αρχίζουν να τροποποιούν τη θέση τους.

Στη Societe Generale εξηγούν, άλλωστε, ότι η υποτίμηση που εφαρμόζουν, ισοδυναμεί έκτοτε σε ένα κούρεμα 35% και όχι 21%, γιατί απλώς από την 21η Ιουλίου, ορισμένα ελληνικά ομόλογα που κατείχε η τράπεζα έφθασαν στη λήξη τους και αυτό μηχανικά κατεβάζει την αξία των ελληνικών τίτλων.

Σημειώνεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος της BNP Paribas, Μποντουέν Προτ, είχε δηλώσει στο Radio Classique, στις 21 Σεπτεμβρίου, ότι «εάν θα χρειαζόταν να υπάρξει πρόσθετη προσπάθεια από το σύνολο των ιδιωτών πιστωτών, από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι».

http://www.tanea.gr/oikonomia/article/?aid=4661637

4 comments:

Κυριάκος said...

Θυμάσαι που το έλεγα πως δεν μπορεί να προχωρήσει το πρόγραμμα με τους τωρινούς όρους και μάλλον θα τροποποιηθούν; Αν θυμάσαι επίσης σου έλεγα πως οι Γαλλικές τράπεζες και ο Σαρκοζί που τις εκπροσωπεί θέλουν να κλείσει η συμφωνία ως έχει και το παραπάνω κούρεμα να το πληρώσουν οι φορολογούμενοι. Αυτό όμως δεν το δέχονται οι βόρειοι με τίποτα οπότε μάλλον πάμε για νέα διαπραγμάτευση μέσα στο πλαίσιο του υπάρχοντος προγράμματος. Για να ευλογήσω λίγο τα γένια μου φαίνεται πως έπεσα μέσα.

geokalp said...

δεν είμαι ακόμα βέβαιος...

αντιδρά μέχρι και ο Άκερμαν

Κυριάκος said...

Μα φυσικά θα αντιδράσει όλο το τραπεζικό κατεστημένο - γιαυτό δεν πρέπει να προχωρήσει το πρόγραμμα με τους σημερινούς όρους. Αν κλειδώσουν τη συμφωνία τώρα είναι δεδομένο πως τα ρέστα θα τα φορτωθεί το EFSF. Γιαυτό η συμμετοχή στο πρόγραμμα φαίνεται τελικά μεγαλύτερη από τις προβλέψεις. Αυτό θα ήθελαν να κάνουν αλλά μάλλον συνειδητοποιούν πως δεν θα τους ωφελήσει και πολύ, αν πάμε σε άτακτη χρεοκοπία θα τους στοιχίσει πολύ ακριβότερα. Τους συμφέρει μεγάλο κούρεμα με εγγυήσεις παρά χάος αργότερα. Τίποτα δεν είναι σίγουρο φυσικά αλλά η Μέρκελ εκεί το πάει και νομίζω πως θα κερδίσει κι αυτό το γύρο. Περιττό να σου πω πως εγώ είμαι με την Άνγκελα, παρόλα τα κολλήματά της φαίνεται πως ξέρει να βρίσκει την τομή του εφικτού με το δέον. Μακάρι να είχαμε κι εμείς μια τέτοια.

geokalp said...

δεν είναι αυτός ο λόγος: όσα μπουν στο PSi αυτόματα υπάγονται σε αγγλικό δίκαιο (έτσι νομίζω) οπότε τα χρήματα είναι 100% εξασφαλισμένα και δεν επιδέχονται νέου κουρέματος

θα δούμε