Στο εσωτερικό της υπερδύναμης φαίνεται ότι «σιγοβράζει» μία εξέγερση – αρχικά εναντίον των μεγάλων τραπεζών και της Wall Street. Σε οκτώ Πολιτείες (μεταξύ των οποίων η Ουάσιγκτον, η Λουϊζιάνα, η Μασαχουσέτη και η Καλιφόρνια, στην οποία λειτουργεί η άμεση δημοκρατία), τα κοινοβούλια προετοιμάζουν την ίδρυση κρατικών εμπορικών τραπεζών. Με τις ενέργειες τους αυτές οι υπερχρεωμένες Πολιτείες θέλουν να επιτύχουν την παροχή περισσοτέρων δανείων για τις τοπικές οικονομίες τους (πραγματική αγορά) με χαμηλότερα επιτόκια - καθώς επίσης την εισροή των τραπεζικών κερδών στο δικό τους προϋπολογισμό.
Το γεγονός αυτό προκλήθηκε από τη δυσαρέσκεια των Πολιτειών απέναντι στις μεγάλες τράπεζες οι οποίες, παρά το ότι διασώθηκαν με τα χρήματα των φορολογουμένων, αφενός μεν συνέχισαν να προσφέρουν μεγάλες προμήθειες στα στελέχη τους, αφετέρου δε περιόρισαν τα δάνεια τους στην πραγματική οικονομία – επιλέγοντας την κερδοσκοπία και τις χρηματιστηριακές επενδύσεις. Η «εξέγερση» αυτή, η οποία δεν προέρχεται από τους δρόμους (διαδηλώσεις), αλλά από τους εφοριακούς, από τους λοιπούς ΔΥ, από τις επιχειρήσεις και από τους κυβερνήτες των επί μέρους Πολιτειών, κερδίζει συνεχώς έδαφος – κυρίως επειδή οι κυβερνήσεις τους ευρίσκονται αντιμέτωπες με μία κλιμακούμενη ανεργία, με τεράστιες ζημίες προϋπολογισμών, καθώς επίσης με μεγάλα ελλείμματα στα συνταξιοδοτικά ταμεία.
«Υπάρχει ένας και μοναδικός τρόπος για να σταθεροποιήσουμε ή/και να ισοσκελίσουμε τους προϋπολογισμούς μας: η ίδρυση κρατικών τραπεζών», αναφέρεται χαρακτηριστικά. «Η Καλιφόρνια είναι η μεγαλύτερη οικονομία των Η.Π.Α. Εν τούτοις, δεν είμαστε σε θέση να οδηγήσουμε τα δισεκατομμύρια των κρατικών μας εσόδων στην οικονομία της Πολιτείας μας, επειδή τα τοποθετούμε στις μεγάλες τράπεζες, οι οποίες κερδοσκοπούν ασύστολα με τα δικά μας χρήματα – στοιχηματίζοντας στο τέλος, με τη βοήθεια των παραγώγων, ακόμη και εναντίον των ομολόγων του δημοσίου μας».
Σημείο αναφοράς των παραπάνω εξελίξεων φαίνεται πως είναι η τράπεζα της Β. Ντακότας – η μια και μοναδική κρατική τράπεζα των Η.Π.Α., η οποία ιδρύθηκε το 1919 και λειτουργεί έκτοτε κερδοφόρα. Η Πολιτεία της Βόρειας Ντακότας καταθέτει στο ινστιτούτο αυτό τα φορολογικά έσοδα της, απαιτώντας σαν αντάλλαγμα να διατίθενται για όσο το δυνατόν περισσότερα δάνεια στις τοπικές επιχειρήσεις. Η τράπεζα ελέγχεται βέβαια αυστηρά, αφού οι ισολογισμοί της αναλύονται τόσο από ανεξάρτητους ελεγκτές, όσο και από την ίδια την κυβέρνηση της Πολιτείας.
Ένα ειδικό κρατικό πρόγραμμα καθορίζει τη συμμετοχή της δημόσιας τράπεζας στο δανεισμό τοπικών ταμιευτηρίων - τα οποία επίσης προωθούν την τοπική οικονομία. Η τράπεζα της Β. Ντακότας, η οποία λειτουργεί σαν συνεργάτης των υπολοίπων τραπεζών και όχι σαν ανταγωνιστής, αύξησε τον όγκο των δανείων της κατά 35% την περίοδο της κρίσης (2007-2010), όταν οι μεγάλες τράπεζες της Wall Street, την ίδια χρονική περίοδο, μείωσαν κατά 53% τα δάνεια τους.
Τα τελευταία δέκα χρόνια η κρατική τράπεζα έχει εμβάσει 300 εκ. $ κέρδη στο ταμείο της Πολιτείας, λειτουργώντας με απόδοση 19% επί των κατατεθειμένων κεφαλαίων της – όταν ο μέσος όρος του χρηματοπιστωτικού κλάδου των Η.Π.Α. απέδωσε μόλις 7,65%. Σαν αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων της κεντρικής τράπεζας, η ανεργία στη Β. Ντακότα διατηρείται στο 3,5% - όταν η αντίστοιχη στην Αλάσκα, η οποία παράγει τη διπλή ποσότητα πετρελαίου, ευρίσκεται στο 7,7%.
oλόκληρο, με τίτλο ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ: Η κλιμάκωση της πυρκαγιάς, η ουτοπία της κεντρικά κατευθυνόμενης οικονομίας, τα αδιέξοδα της ελεύθερης αγοράς, η απειλή του απολυταρχισμού, τα πλεονεκτήματα μίας μικτής οικονομίας και ο κίνδυνος διάλυσης των Η.Π.Α.
________________________________
________________________________
σχετικά με τις κινήσεις για δημόσιες/κρατικές τράπεζες, με ορόσημο τη τράπεζα της Β. Ντακότας, δείτε publicbankinginstitute.org
έαν το θέμα σας ενδιαφέρει, θα σας πρότεινα να διαβάσετε και για τις ισλαμικές τράπεζες και το δικό τους τραπεζικό σύστημα, ένα σύστημα που απαγορεύει την είσπραξη τελών ή την πληρωμή τόκων.
το μόνο κακό με την ισλαμική τραπεζική είναι, εάν ψάξετε, σύνδεση με τη γνωστή Γκόλντμαν...
4 comments:
Οι ισλαμικές τράπεζες δεν διαφέρουν ουσιαστικά σήμερα από τις δυτικές.
Στο ισλαμικό τραπεζικό σύστημα τα τέλη ή έξοδα επιτρέπονται αλλά απαγορεύονται οι τόκοi.
Τα τελη(έξοδα) ειναι σε τετοιο υψος που το τραπεζικο ιδρυμα να ειναι βιώσιμο και κερδοφόρο.
Tα τελευταία χρόνια υπάρχει μια κατακόρυφη μείωση των κεφαλαίων Zakāt, που αποτελούν την σημαντικότερη υποχρέωση αυτών των ιδρυμάτων απέναντι στη shariah
ευχαριστώ για το σχόλιο
Άρα αυτό ξεφεύγει εντελώς από την ιδέα της Ισλαμικής τράπεζας. Άλλο η δυτικοποίηση ορισμένων «Ισλαμικών» τραπεζών και άλλο μια αυθεντική Ισλαμική τράπεζα που δεν δίνει η παίρνει τόκο, τέλη, κτλ. Μεγάλη διάφορα. Η βιωσιμότητα της τράπεζας εξαρτάται από άλλους παράγοντες(και θεολογικούς) που ξεκαθαρίζονται στα παραπάνω άρθρα.
ανώνυμε 3:21
εσύ πρέπει να είσαι άλλος ανώνυμος από τον προηγούμενο...
μη ξεχνάς το ποστ, μιλάμε και για δημόσια τράπεζα στις ΗΠΑ
απλά έβαλα ακόμα μια-δυο παραμέτρους
Post a Comment