1.12.11

Φίλιπ Ρέσλερ: Προτείνει μείωση του ανώτατου ορίου του ελλείματος στο 2% του ΑΕΠ

Πρόταση για ακόμη πιο αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες, αλλά και για αυτόματες κυρώσεις στους παράβατες κατέθεσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών, k. Φίλιπ Ρέσλερ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Die Welt, όπου γίνεται λόγος και για πρόταση εκ μέρους του κ. Ρέσλερ  για αναθεώρηση του ανώτατου ορίου στο έλλειμμα των χωρών μελών της Ευρωζώνης, από 3% που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας στο 2% του ΑΕΠ.
Όπως αναφέρει, σήμερα, η γερμανική Die Welt, βάσει της ίδιας πρότασης, η υπέρβαση του νέου ορίου θα συνεπάγεται την επιβολή αυτόματων κυρώσεων και νομικών διαδικασιών για την άμεση αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας στην Ευρωζώνη.

Η εφαρμογή των διαδικασιών εποπτείας των προϋπολογισμών θα πραγματοποιείται από Επιτροπή Σοφών, η οποία και θα αναλάβει να εξετάζει τους εθνικούς προϋπολογισμούς και να παρέχει συμβουλές στην Ευρωζώνη σε ζητήματα ανταγωνιστικότητας. Οι προτάσεις αυτές του υπ. Οικονομίας, σύμφωνα με την Welt, έχουν αποσταλεί στην καγκελαρία ενώ αύριο αναμένονται οι κυβερνητικές δηλώσεις της Α. Μέρκελ για την ευρωπαϊκή της πολιτική ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας.

Μέρκελ: Απαιτείται πολιτικό θάρρος

Χθες η γερμανίδα καγκελάριος τάχθηκε εκ νέου υπέρ της εμβάθυνσης της συνεργασίας στην ευρωζώνη. «Η Ευρώπη χρειάζεται πολιτικό θάρρος για μια στενότερη συνεργασία, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών», δήλωσε χθες η Α. Μέρκελ στο Μέζεμπεργκ, στο προοίμιο της συνάντησής της με τον νορβηγό πρωθυπουργό Γενς Στόλτενμπεργκ. «Ως εκ τούτου απαιτείται μια περιορισμένη αλλαγή των Συνθηκών για τα μέλη της ευρωζώνης», πρόσθεσε.

Η καγκελάριος δεν αποκάλυψε εάν και σε ποιο βαθμό έχει συμφωνήσει ήδη με τον γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί σε αλλαγές. Παράλληλα πάντως εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει μια επαρκής ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών και η βοήθεια προς την Ελλάδα να επιφέρει σταθερότητα.

http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1623375&nt=103

No comments: