1.12.11

Ντράγκι: Χρειάζεται νέο δημοσιονομικό σύμφωνο

«Οι πτωτικοί κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές έχουν ενισχυθεί», δήλωσε ο κ. Μάριο Ντράγκι, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μιλώντας ενώπιον του ευρωκοινοβουλίου, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι «οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ δεν μπορεί παρά να είναι περιορισμένες».
«Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ διαρκώς καθοδηγείται από τον στόχο διατήρησης της σταθερότητας των τιμών στην ευρωζώνη μεσοπρόθεσμα και εφαρμόζεται στον έλεγχο των τιμών και ως προς τις δύο κατευθύνσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Νέο δημοσιονομικό σύμφωνο

«Αυτό που θεωρώ ότι χρειάζεται η οικονομική και νομισματική μας ένωση είναι ένα νέο δημοσιονομικό σύμφωνο, μία θεμελιώδη νέα τοποθέτηση των δημοσιονομικών κανόνων με τις αμοιβαίες δημοσιονομικές δεσμεύσεις που έχουν κάνει οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης», δήλωσε ο κ. Ντράγκι και συμπλήρωσε: «Όπως αποτελεσματικά είχαμε ένα Σύμφωνο που περιγράφει την ουσία της νομισματικής πολιτικής -μία ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα με έναν συγκεκριμένο στόχο, αυτόν της διατήρησης της σταθερότητας στις τιμές-, έτσι και ένα δημοσιονομικό σύμφωνο θα μπορούσε να προφυλάξει την ουσία των δημοσιονομικών κανόνων και τις κυβερνητικές δεσμεύσεις και να εξασφαλίσει ότι οι τελευταίες θα είναι απολύτως αξιόπιστες».

«Θα ρωτήσει κανείς εάν ένα νέο δημοσιονομικό σύμφωνο αρκεί για να σταθεροποιηθούν οι αγορές και πώς ένα αξιόπιστο μακροπρόθεσμο όραμα μπορεί να βοηθήσει βραχυπρόθεσμα. Η απάντησή μας είναι πως αδιαμφισβήτητα θα πρόκειται για ένα σημαντικό στοιχείο για την ανάκτηση της αξιοπιστίας», σημείωσε ο κ. Ντράγκι.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/669291/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: