16.12.11

Ερχονται οι υπερ-ελεγκτές της Αττικής

Στο κυνήγι της πάταξης της φοροδιαφυγής και της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών ρίχνονται από τις αρχές του νέου έτους οι 2.335 ελεγκτές της ειδικής ομάδας κρούσης του υπουργείου Οικονομικών. Οι πρώτοι που θα αναλάβουν δράση είναι οι υπερ-ελεγκτές της Αττικής. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλου προκηρύχθηκαν οι πρώτες 994 θέσεις νέων ελεγκτών της περιφέρειας Αττικής που θα ασκήσουν καθήκοντα στην κεντρική υπηρεσία, το Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο, την Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης και σε 36 ΔΟΥ. Επίσης ο υπουργός υπέγραψε την απόφαση για την τοποθέτηση 104 νέων διευθυντών και υποδιευθυντών στις 35 μεγάλες εφορίες της χώρας και τα Διαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα.
Συμμετοχή
Σύμφωνα με την προκήρυξη, δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι υπάλληλοι όλων των κλάδων του υπουργείου Οικονομικών, ενώ όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας από τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011 μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2012. Η αίτηση συνοδεύεται απαραίτητα με το βιογραφικό σημείωμα, τα δικαιολογητικά αλλά και την αναλυτική δήλωση περιουσιακής κατάστασης «πόθεν έσχες».
Οι υποψήφιοι θα «περάσουν» από ειδική γραπτή δοκιμασία αλλά και από συνέντευξη ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης και Επιλογής Προσωπικού, η οποία θα έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς θα προσμετράται με 100 μόρια επί συνόλου 600.
Επίσης για την επιλογή των υπαλλήλων θα «μετρήσουν» η κατοχή τίτλων σπουδών συναφούς με το αντικείμενο ελέγχου και είσπραξης, η κατοχή διδακτορικού ή μεταπτυχιακού διπλώματος, η άριστη ή πολύ καλή γνώση αγγλικής γλώσσας και υπολογιστών και Επιλογής Προσωπικού.
Οι ελεγκτές που επιλεγούν θα είναι υποχρεωμένοι να υπογράψουν οκτάμηνο συμβόλαιο αποδοτικότητας. Με το συμβόλαιο αυτό, οι ελεγκτές δεσμεύονται για την επίτευξη ποιοτικών και ποσοτικών στόχων σε 24 δράσεις, ενώ θα ελέγχονται κάθε μήνα για την απόδοσή τους.
Αρμοδιότητες
Στο νέο σώμα των φοροελεγκτών, οι οποίοι θα ονομαστούν «Ελεγκτές Βεβαίωσης και Αναγκαστικής Είσπραξης των Εσόδων του Κράτους», θα ανατεθούν αυξημένες αρμοδιότητες, καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να ερευνούν και να αξιολογούν κάθε στοιχείο για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, οι νέοι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών θα έχουν άμεση πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες για τις καταθέσεις, τα εισοδήματα και τα πάσης φύσεως περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων φορολογουμένων. Θα μπορούν να αναζητούν, να επεξεργάζονται και να διασταυρώνουν με τα δεδομένα των αρχείων του υπουργείου Οικονομικών πληροφορίες προερχόμενες από άλλες δημόσιες υπηρεσίες, δημόσιους οργανισμούς και αρχές, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και επαγγελματικές οργανώσεις, ώστε να προσδιορίζουν με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια το ύψος των αδήλωτων και αποκρυβέντων εισοδημάτων.
Και εξ αποστάσεως
Επίσης οι υπερ-ελεγκτές θα διενεργούν προληπτικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες για να διαπιστώνουν εάν εκδίδουν τιμολόγια και αποδείξεις ή εάν εκδίδουν ή λαμβάνουν ανακριβή, πλαστά ή εικονικά τιμολόγια. Ακόμη θα πραγματοποιούν ελέγχους εξ αποστάσεως, δηλαδή από τα γραφεία των υπηρεσιών τους, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα πληροφοριακά στοιχεία από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, τράπεζες, καθώς και τα στοιχεία που προέρχονται από εκθέσεις ελέγχων του ΣΔΟΕ, από δελτία πληροφοριών άλλων φοροελεγκτικών υπηρεσιών και από διασταυρώσεις που έχει διενεργήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ). Θα αναλάβουν επίσης να ελέγξουν δειγματοληπτικά επιχειρήσεις που δεν εντάχθηκαν στη ρύθμιση για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112786869

________________________________________

ας έχουν τη τεχνογνωσία του Carl Hanratty στο Catch Me If You Can

No comments: