6.12.11

Σχεδόν έτοιμο έχουν οι δικηγόροι της κυβέρνησης το σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

«Είμαστε σχεδόν έτοιμοι να συμβουλέψουμε την Ελλάδα για την έξοδο από την Ευρωζώνη. Δουλεύουμε για αυτό πάνω από ένα χρόνο». Αυτό δήλωσε σε Ιταλό δημοσιογράφο, δικηγόρος της νομικής φίρμας Cleary Gottlieb, η οποία έχει προσληφθεί από την Αθήνα για τα ζητήματα της κρίσης χρέους.

Την αποκάλυψη έκανε μέσω του Twitter ο Fabrizio Goria, Ιταλός δημοσιογράφος που παρακολουθεί στενά την κρίση του ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Cleary Gottlieb γίνεται αφορμή για να ανακινηθούν τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Στα τέλη του Αυγούστου, μελέτη της σχετικά με την έξοδο κάποιας χώρας από το ευρώ είχε παρουσιαστεί σε ακαδημαϊκό συνέδριο στη Ρώμη. Τότε, παρότι δεν γινόταν ειδική αναφορά στην Ελλάδα, το γεγονός ότι η νεοϋορκέζικη φίρμα συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση, είχε πυροδοτήσει έντονη σεναριολογία στον ελληνικό αλλά και στο διεθνή τύπο.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Cleary Gottlieb συνηθίζει να προετοιμάζεται –έστω και σε ακαδημαϊκό επίπεδο- για όλα τα ενδεχόμενα, στις δουλειές που αναλαμβάνει.

Επικεφαλής της ομάδας της για την Ελλάδα είναι ο Lee Buchheit, partner του νομικού γραφείου που έχει δουλέψει στο παρελθόν στις αναδιαρθρώσεις χρεών της Ισλανδίας, της Αργεντινής και άλλων χωρών.

Έτσι, από τον Οκτώβριο του 2010, ο Buccheit και η Cleary Gottlieb ήταν προετοιμασμένοι για την επερχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, γνωρίζοντας ότι το τηλεφώνημα από την Αθήνα δεν θα αργούσε. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, την ώρα που τα σενάρια περί διάσπασης της Ευρωζώνης φουντώνουν, οι δικηγόροι της Αθήνας να έχουν ετοιμάσει έναν οδικό χάρτη και για αυτή την περίπτωση.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=104217

Fabrizio Goria
A Cleary Gottlieb lawyer to me: "We're almost ready to advise Greece in an exit from Eurozone. We began our job over one year ago".

No comments: