16.12.11

Σπάει και το τελευταίο ταμπού: Το ίδιο το EFSF παραδέχεται τον κίνδυνο διάλυσης του ευρώ

Ακόμα και όσοι είναι υπεύθυνοι για τον ίδιο το μηχανισμό που υποτίθεται ότι θα σώσει το ευρώ, δεν πιστεύουν πια ότι το έργο τους θα στεφθεί από επιτυχία.

Το προσχέδιο του επίσημου ενημερωτικού για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης EFSF, το οποίο διέρρευσε στους Financial Times, προειδοποιεί τους υποψήφιους επενδυτές του fund ότι το ευρώ μπορεί να διασπαστεί ή ακόμα και να πάψει εντελώς να υφίσταται ως νόμιμο νόμισμα.

Οι υπεύθυνοι συζητούν, σε αυτή τη φάση, για το εάν αυτή η προειδοποίηση για το ρίσκο του ευρώ θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην επίσημη έκδοση του ενημερωτικού.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία τεράστια διαφορά στην επίσημη ρητορική των Ευρωπαίων, αφού έως πρότινος, όλοι οι αξιωματούχοι επέμεναν ότι η διάλυση της Ευρωζώνης είναι αδιανόητη. Τον περασμένο μήνα, Nicolas Sarkozy και Angela Merkel παραδέχτηκαν για πρώτη φορά το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=104752

EFSF: Αφαιρεί τη ρήτρα διάλυσης της Ευρωζώνης 

To Ευρωπαικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF θα καταργήσει ρήτρα που επρόκειτο να συνοδεύει τα ενημερωτικά δελτία των εκδόσεων ομόλογων του ταμείου και αναφερόταν στη πρόβλεψη διάλυσης του ευρώ, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times την Πέμπτη, το εν λόγω σχέδιο ενημερωτικού δελτίου περιλάμβανε σαφείς προειδοποιήσεις διάσπασης του ευρώ.

Πηγή του EFSF δήλωσε στο Reuters, ότι η ρήτρα αυτή είχε εισαχθεί από τους νομικούς για την κατάρτιση τεκμηρίωσης, αλλά δεν είχε εγκριθεί από τη διοίκηση και δεν θα συμπεριληφθεί στην τελική έκδοση του ενημερωτικού δελτίου.

"Οι προειδοποιήσεις σχετικά με τον κίνδυνο διάλυσης της ευρωζώνης ήταν σε αγκύλες και θα πρέπει να αρθούν", είπε η πηγή.

http://www.reporter.gr/%CE%91%CF%80%CF%8C%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%91%CE%BD%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%BA%CF%84%CE%B7%CF%82/item/192608-EFSF-Afairei-th-rhtra-dialyshs-ths-Eyrwzwnhs

No comments: