16.3.12

Σχέδιο της Ευρώπης για ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον κ. Χορστ Ράιχενμπαχ δεν θα αφορά τη διάθεση νέων κονδυλίων, αλλά την αξιοποίηση ήδη διαθεσίμων

Μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της ανεργίας στην Ελλάδα αναμένεται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης (Task Force) της Κομισιόν, κ. Χ. Ράιχενμπαχ.
Οπως όλα δείχνουν, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν τον Απρίλιο από την Κομισιόν πιθανότατα δεν θα αφορούν τη διάθεση νέων κονδυλίων.
Θα έχουν να κάνουν κυρίως με την καλύτερη κατανομή των κονδυλίων που έχει ήδη στη διάθεσή της η Ελλάδα, καθώς και τη βελτίωση της απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων σε όλο το φάσμα της οικονομίας και της κοινωνίας. Δηλαδή, στην εργασία, την υγεία, τη δικαιοσύνη κ.λπ. Ενδεικτική είναι η δήλωση του κ. Ράιχενμπαχ, πως θα πρέπει να γίνει «αναπροσαρμογή κάποιων κοινοτικών κονδυλίων για επανεκπαίδευση και επανακατάρτιση των νέων» και αντιμετώπιση της ανεργίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο από το ΕΣΠΑ είναι διαθέσιμα 14,5 δισ. ευρώ και από αυτό το ποσό μπορούν να διατεθούν φέτος σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) περισσότερα από 4 δισ. ευρώ (2 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και άλλα τόσα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων - ΕΤΕπ). Την ίδια ώρα, όμως, στη δεύτερη τριμηνιαία έκθεση της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, επισημαίνεται ο κίνδυνος να χαθούν 4,2 δισ. ευρώ για έργα που έχουν μείνει ημιτελή και πρέπει να ολοκληρωθούν. Εξ αυτών τα 3 δισ. ευρώ είναι από 872 έργα που αφορούν την περίοδο 2000-2006, ενώ το υπόλοιπο 1,2 δισ. ευρώ αφορά σε 35 έργα, τα μισά από τα οποία θα έπρεπε να έχουν τελειώσει από το 2011 ή να τελειώσουν φέτος.
Το καλύτερο για την ελληνική οικονομία αυτή τη στιγμή είναι «να αξιοποιηθούν πρώτα τα διαθέσιμα κονδύλια», υποστήριξε ο κ. Ράιχενμπαχ. Παραδέχτηκε ότι στα διαρθρωτικά ταμεία χρειάζεται καλύτερη στόχευση, ενώ επισήμανε την έλλειψη χρηματοδότησης στις ΜμΕ, σημειώνοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν μπόρεσαν να διοχετεύσουν την απαραίτητη ρευστότητα στην αγορά λόγω των δικών τους δυσκολιών.
Παράλληλα, ο επικεφαλής της Task Force αναφέρθηκε σε τρία σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία. Το Jeremie (συνολικά αναμένεται να διοχετευτούν 600 εκατ. ευρώ στις ΜμΕ), το ΕΤΕΑΝ (έως και 900 εκατ. ευρώ συνολικά) και τη διοχέτευση άλλων 500 εκατ. ευρώ που η ΕΤΕπ θα μοχλεύσει και θα διαθέσει 1 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες για τις ΜμΕ.
Επίσης, η κυβέρνηση σχεδιάζει και ένα ακόμα πρόγραμμα ενίσχυσης των ΜμΕ, το οποίο θα αφορά την επιδότησή τους κατά 500 εκατ. ευρώ. Η σχετική προκήρυξη γι' αυτό το πρόγραμμα αναμένεται τον Μάιο.
Πάντως, στην έκθεση της Ομάδας Δράσης αναφέρεται ότι για να αποδώσουν πλήρως οι προσπάθειες για την ανάπτυξη «ενδέχεται να χρειαστεί χρόνος». Ομως, πρέπει να γίνουν γιατί έτσι θα σταλεί το «μήνυμα της δέσμευσης της Ελλάδας» σε αυτές, ενώ ο κ. Ράιχενμπαχ ανέφερε ότι στην Ελλάδα η κυβέρνηση εύκολα νομοθετεί, αλλά δύσκολα εφαρμόζει και για να επιτύχει το νέο Μνημόνιο δεν πρέπει να υπάρχει «χαλάρωση». Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη εξάλειψης της γραφειοκρατίας δίνοντας ως παράδειγμα ότι για να εκτελωνίσει κάποιος επαγγελματίας τα προϊόντα του απαιτούνται 20 μέρες, όταν κατά μέσο όρο στην Ευρώπη χρειάζονται 10 μέρες.
Επίσης, ενδεικτικό της ανάγκης ενίσχυσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος είναι ότι σύμφωνα με την έκθεση της Τask Force από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα έχουν κλείσει περίπου 60.000 επιχειρήσεις και ώς το τέλος του έτους αναμένεται ο αριθμός αυτός να φτάσει στα 120.000 «λουκέτα». Σε ό,τι αφορά τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, υποστήριξε ότι ήδη έχει γίνει διπλάσια μείωση σε σχέση με το τι συνέβη σε Πορτογαλία και Ιρλανδία, αλλά πρέπει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100019_16/03/2012_475967

No comments: