16.3.12

Αιχμές Προβόπουλου στη Βουλή

Ο κ. Προβόπουλος είχε προειδοποιήσει και τα δύο κόμματα εξουσίας
για το μέγεθος του προβλήματος


«Αστεία πράγματα» χαρακτήρισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τα περί τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009 ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής. Ταυτόχρονα, όμως, επισήμανε ότι τα δύο κόμματα εξουσίας ήταν πλήρως ενημερωμένα για την πορεία της χώρας.
Ο κ. Προβόπουλος υπενθύμισε ότι από τα τέλη του 2008, λίγους μήνες αφού ανέλαβε διοικητής της ΤτΕ, είχε προειδοποιήσει για τις δυσκολίες και είχε ζητήσει 5ετές σχέδιο εξόδου από την κρίση μέσω δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Στις επίμονες ερωτήσεις που του έγιναν, αν λαμβάνοντας μέτρα τον Οκτώβρη του 2009 η κυβέρνηση Παπανδρέου θα μπορούσε να αποτρέψει την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης, ο διοικητής απάντησε ότι θα ήταν «πολύ δύσκολο». Επισήμανε, όμως, ότι αν λαμβάνονταν γενναία μέτρα, θα δινόταν ένα σοβαρό μήνυμα που πιθανόν να καθησύχαζε τις αγορές. Μάλιστα υποστήριξε ότι το 2009 η λήψη μόνο δημοσιονομικών μέτρων «δεν θα έφτανε». Ο κ. Προβόπουλος έδωσε έμφαση στο ότι θα έπρεπε να γίνουν ταυτόχρονα και διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, επισημαίνοντας ότι αν δει κανείς το Μνημόνιο, καταλαβαίνει τι ήταν απαραίτητο. Επισήμανε, πάντως, ότι και η Ν. Δ. δεν κινήθηκε στη σωστή κατεύθυνση: «Πάρθηκαν μέτρα, δεν θα μπορούσε να πει κανείς διαρθρωτικά. Εμένα δεν με βρήκαν σύμφωνο».
Λεπτομερής ενημέρωσηΣε ό,τι αφορά τον ρόλο της ΤτΕ, ο κ. Προβόπουλος επανέλαβε ότι από τα τέλη Ιουλίου 2009 τα στοιχεία έδειχναν ανεξέλεγκτη αύξηση του ελλείμματος. «Το πώς φόρτωνε το έλλειμμα μήνα μήνα ήταν δημοσιευμένο και γνωστό σε όλους», είπε ο κ. Προβόπουλος. Ο ίδιος είχε ενημερώσει τον Κ. Καραμανλή σε περισσότερες συναντήσεις, μεταξύ άλλων στις 2 Σεπτεμβρίου, ενώ στις 8 Σεπτεμβρίου ενημέρωσε λεπτομερώς τον κ. Γ. Παπανδρέου, «ότι το έλλειμμα θα κινηθεί το 2009 προς διψήφιο ποσοστό, πιθανότερα υψηλότερο και του 10%». Σε ερώτηση αν υπήρχε περίπτωση η κυβέρνηση Παπανδρέου να μη γνώριζε πώς είχε η κατάσταση, απάντησε: «Είχαμε δημοσιεύσει τα στατιστικά στοιχεία. Ηταν γνωστά στους Ελληνες. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι δεν ήταν γνωστά σε πολιτικά πρόσωπα κατ' εξοχήν».
Ο διοικητής επισήμανε ότι στις συναντήσεις αυτές «η συζήτηση δεν περιοριζόταν στα δημοσιονομικά, στο έλλειμμα και στο χρέος -αν και αυτή η συζήτηση ήταν βασικής σημασίας- αλλά και άλλα θέματα, όπως του ισοζυγίου πληρωμών και οι διεθνείς εξελίξεις στα τραπεζικά συστήματα, στους διεθνείς οργανισμούς». Στο ερώτημα αν το μήνυμα έγινε κατανοητό, ο κ. Προβόπουλος παρατήρησε ότι αυτό «φαίνεται εκ του αποτελέσματος».
Σε ό, τι αφορά τον ρόλο που έπαιξαν τυχόν δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι οι αγορές και οι θεσμικοί επενδυτές βλέπουν «δίκην ακτινογραφίας» την οικονομική κατάσταση της κάθε χώρας και «δεν περιμένουν μια δήλωση έστω και ατυχή περί Τιτανικού για να κρίνουν εάν είναι σε κατάσταση αρνητική». Διευκρίνισε, πάντως, «ότι δεν θα πει εκείνος αν η δήλωση ήταν ατυχής ή όχι».
Αίσθηση προκάλεσε η φράση του ότι «στο τέλος κάθε χρονιάς το χρέος μεγάλωνε δυσανάλογα με το πόσο φούσκωνε το έλλειμμα», κάτι που απέδωσε στη μη σωστή καταγραφή του ελλείμματος, κάνοντας μάλιστα λόγο για χρόνιες αδυναμίες, που πάνε πολύ πιο πίσω από το 2009 και έχουν σχέση με την ποιότητα της δημόσιας διοίκησης.
Μάλιστα, κατέθεσε στα πρακτικά την εισαγωγή έκθεσης της Κομισιόν για τα στατιστικά στοιχεία του Iανουαρίου του 2010, στην οποία αναφέρεται ότι «οι αναθεωρήσεις απεικονίζουν την έλλειψη ποιότητας των ελληνικών δημοσιονομικών στατιστικών και δείχνουν ότι ο εξονυχιστικός έλεγχος των ελληνικών στοιχείων από την Eurostat από το 2004 και εξής δεν ήταν αρκετός».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_16/03/2012_475991

_____________________________________________

δεν έχει αξία να μιλάει 2 χρόνια μετά

επίσης, θα είχε αξία εάν έλεγε σήμερα πόσο αξιόπιστα είναι τα στοιχεία που δίνονται σήμερα...

No comments: