20.6.12

γεω ρίσκο γύρω μας: Συρία-Αίγυπτος-Τουρκια-Ιράν (θα χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό όπλο;)


Ρωσία και Συρία διαψεύδουν τα περί στρατιωτικής άσκησης
«Αυτό είναι παράλογο», δήλωσε ο Ιγκόρ Ντιγκάλο, αξιωματούχος στο ρωσικό ναυτικό, σύμφωνα με ρωσικά μέσα.
Το ρωσικό Interfax μετέδωσε ακόμα ότι σε παρόμοια διάψευση προχώρησε από τη Μόσχα και η Μπουθάινα Σαμπαάν, σύμβουλος του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ.
«Δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα τέτοιο. Πρόκειται για ένα δείγμα ψευδών πληροφοριών που διακινούνται για τη Συρία», είπε.
Νωρίτερα, το αραβικό δίκτυο al-Arabiya και το ιρανικό πρακτορείο Fars είχαν μεταδώσει ότι το Ιράν, η Συρία, η Ρωσία και η Κίνα πρόκειται να πραγματοποιήσουν τα «μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια που έχουν γίνει ποτέ στη Μέση Ανατολή».
Όπως ανέφεραν, στην κοινή άσκηση που θα πραγματοποιείτο εντός του επόμενου μήνα, επρόκειτο να συμμετάσχουν 90.000 στρατεύματα, 400 μαχητικά αεροπλάνα και 1.000 τανκς από τις τέσσερις χώρες, καθώς και ρωσικά ατομικά υποβρύχια, αεροπλανοφόρα και πολεμικά πλοία.
Το Fars επισήμαινε ακόμα ότι η άσκηση θα γινόταν σε συντονισμό με την Αίγυπτο, που πρόσφατα επέτρεψε το πέρασμα 12 κινεζικών πολεμικών πλοίων από τη διώρυγα του Σουέζ.

ΕΕ: Ετοιμάζονται νέες κυρώσεις σε βάρος της Συρίας

Νέες κυρώσεις σε βάρος της Συρίας ετοιμάζεται να επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια προσπάθεια να αποδυναμωθεί η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, δήλωσε ο Ιγκ Μινγκαρελί διευθύνων σύμβουλος για την περιοχή της Μέσης Ανατολής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ).
Ο ίδιος απέφυγε να διευκρινίσει τι είδους θα είναι οι νέες κυρώσεις ωστόσο σημείωσε ότι όσο είναι δυνατόν, γίνεται προσπάθεια να μην επηρεαστεί ο συριακός λαός.
Στη Νέα Υόρκη, ο αναπληρωτής γ.γ. του ΟΗΕ για τις πολιτικές υποθέσεις Όσκαρ Φερνάντες-Ταράνκο τόνισε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι ο χρόνος για την εξεύρεση λύσης στο συριακό ζήτημα εξαντλείται.
Η κατάσταση στην πόλη Χομς είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, σημείωσε ο Φερνάντες-Ταράνκο. Οι βομβαρδισμοί και οι πυροβολισμοί εναντίον αστικών κέντρων από τις κυβερνητικές δυνάμεις, τα άρματα και τα ελικόπτερα πρέπει να σταματήσουν αμέσως, πρόσθεσε.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ,DPA

Τουρκία: 26 νεκροί σε συγκρούσεις του στρατού με Κούρδους
Τουλάχιστον 26 είναι οι νεκροί κατά τη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων μεταξύ του τουρκικού στρατού και Κούρδων ανταρτών, σύμφωνα με επίσημες πηγές.
Βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν σήμερα στη νοτιοανατολική Τουρκία με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 26 άνθρωποι, οκτώ τούρκοι στρατιώτες και 18 κούρδοι αντάρτες.
Συνολικά σκοτώθηκαν οκτώ Τούρκοι στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 16 στην περιοχή Γεσίλτας της επαρχίας Χακάρι. Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για τον θάνατο 10 μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
Έπειτα από αυτή την επίθεση, ακολούθησε επιχείρηση του τουρκικού στρατού με υποστήριξη από αέρος, στη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους οκτώ ακόμη αντάρτες, σύμφωνα με τοπικές πηγές.
Μια ομάδα ανταρτών φέρεται να διέσχισε τα σύνορα από το βόρειο Ιράκ για να πραγματοποιήσει την επίθεση εναντίον τουρκικού φυλακίου.
Υπουργοί και αξιωματικοί του τουρκικού στρατού έσπευσαν στο σημείο.
«Συνεχίζουμε τη μάχη μέχρι τέλους. Αργά ή γρήγορα θα κερδίσουμε», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το Λος Κάμπος του Μεξικού, όπου συμμετέχει στη σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20).
Παράλληλα πρόσθεσε ότι η μόνη λύση για τους «τρομοκράτες» είναι να καταθέσουν τα όπλα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP

Χωρίς αποτέλεσμα οι διαβουλεύσεις στη Μόσχα για το Ιρανικό
Το Ιράν και η Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία) απέτυχαν σήμερα να επιλύσουν τις διαφωνίες τους σχετικά με το αμφιλεγόμενο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και συμφώνησαν να έχουν νέα συνάντηση στις 3 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, ανέφερε από τη Μόσχα η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Αστον.

ΗΠΑ: Ρωσικά πολεμικά πλοία με εφόδια πλέουν προς Συρία
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να στείλει τρία πολεμικά πλοία στη Συρία ωστόσο σημείωσε ότι σύμφωνα με τη Μόσχα θα αποσταλούν εφόδια και προσωπικό στις ναυτικές εγκαταστάσεις της στο λιμάνι Ταρτούς στη Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα πλοία αυτά αποστέλλονται στη Συρία για άλλο λόγο.
Ο ίδιος εξήγησε ότι αυτή η ναυτική αποστολή είναι διαφορετική από το φορτηγό πλοίο που σταμάτησαν οι βρετανικές αρχές και φέρεται να μετέφερε οπλισμό προς τη Συρία.
Πηγή: Reuters


No comments: