1.6.12

Reuters: Έκτακτη σύσκεψη στη ΡΑΕ για να αποτραπεί μπλακάουτ

Έκτακτη σύσκεψη συγκαλεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) την ερχόμενη εβδομάδα με στόχο να αποτραπεί κατάρρευση των συστημάτων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
«Η ΡΑΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες κρίσης όλη την επόμενη εβδομάδα για να αποτρέψει την κατάρρευση του συστήματος αερίου και ηλεκτρισμού», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής, Νίκος Βασιλάκος.
Η ΡΑΕ έλαβε την απόφαση μετά από επιστολή της ΔΕΠΑ η οποία απειλεί να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου σε ηλεκτροπαραγωγούς που της χρωστούν. Σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ, οι οφειλές των ηλεκτροπαραγωγών για αγορές φυσικού αερίου φθάνουν τα 300 εκατ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών αποφασίστηκε ένεση ρευστότητας στην αγορά ενέργειας με την παροχή δανείου άνω των 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, το δάνειο θα χορηγηθεί προς τον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας προκειμένου να πληρωθούν χρέη προς τους παραγωγούς ρεύματος, εκείνοι να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τη ΔΕΠΑ και να καταβληθούν αντίστοιχα οι οφειλές προς το εξωτερικό για την αγορά φυσικού αερίου.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η αίτηση για χορήγηση του δανείου αναμένεται να κατατεθεί την Τρίτη και η εκταμίευσή του προβλέπεται πριν τις εκλογές.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2188192

No comments: