2.10.12

Θα αργήσει η τραπεζική ένωση (ο μέγαλος στόχος της ΕΕ για το 2020)

Θολός παραμένει ο ορίζοντας για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, με τη Γερμανία να επιμένει στις σκληρές της θέσεις για την τραπεζική ένωση και τους όρους ανακεφαλαιοποίησης μέσω του ESM προκαλώντας τον εκνευρισμό της Γαλλίας και των χωρών του Νότου και την Κομισιόν να αναλαμβάνει? ρόλο διαιτητή: Οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γερμανίας, Γαλλίας και Πολωνίας που συναντήθηκαν χθες στη Βαρσοβία υποστήριξαν σε κοινό ανακοινωθέν ότι είναι «αποφασισμένοι να κινηθούν γρήγορα για τη δημιουργία του ενιαίου μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών εντός του χρονοδιαγράμματος που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου» που προβλέπει ως καταληκτική ημερομηνία την 1η Ιανουαρίου 2013.
Ο Γερμανός υπουργός, Μίχαελ Λινκ όμως δήλωσε «απόλυτα βέβαιος ότι η σύσταση του μηχανισμού αυτού δεν θα συμβεί τον προσεχή Ιανουάριο, διότι υπάρχουν πολλά ζητήματα προς διευκρίνιση». Ο Γάλλος ομόλογός του Μπερνάρ Καζνέβ υπογράμμισε ότι το Παρίσι υποστηρίζει την προσπάθεια της Κομισιόν να έχει καταστεί πλήρως λειτουργικός ο μηχανισμός έως το τέλος του 2013. Ο Επίτροπος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Όλι Ρεν σημείωσε ότι εργάζεται για την επίλυση των διαφορών, παραδεχόμενος ότι «υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες των αποφάσεων του Ιουνίου? Αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε η συζήτηση για τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που εξελίσσεται παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για τον μηχανισμό εποπτείας».
Βασιλεία ΙΙΙ
Χθες, εξάλλου, η Επιτροπή της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία που εποπτεύει την εφαρμογή των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ δημοσιοποίησε έκθεση που έκανε λόγο για «μη ικανοποιητική εφαρμογή» του πλαισίου σε δυο σημεία-κλειδιά που αφορούν την (αμφισβητούμενη) ποιότητα ιδίων κεφαλαίων πρώτης διαβάθμισης και τα (ανεπαρκή) κεφάλαια που δεσμεύουν για να αντισταθμίσουν την έκθεσή τους σε επικίνδυνα στοιχεία ενεργητικού. Άμεση ήταν η αντίδραση του Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ που αμφισβήτησε ευθέως τα ευρήματα της έκθεσης, ως «μη επαρκώς τεκμηριωμένα». Αναμένεται ωστόσο να αναζωπυρώσουν την ανησυχία των επενδυτών για την πραγματική κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26517&subid=2&pubid=112929732

No comments: