12.10.12

Σόιμπλε: Μονόδρομος η μείωση του χρέους των κρατών της ευρωζώνης

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει "εναλλακτική επιλογή" από τη μείωση του χρέους των κρατών της ζώνης του ευρώ αφού η επικεφαλής του ΔΝΤ ζήτησε να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της.Διαβάστε το δημοσίευμα που έδωσε στη δημοσιότητα πρώτο το protothema.gr εδώ.

"Δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από τη μείωση μεσοπρόθεσμα των χρεών των κρατών που είναι υπερβολικά υψηλά, κυρίως εννοείται για το ευρώ και τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της", δήλωσε ο γερμανός υπουργός στη διάρκεια συζήτησης στο Τόκιο με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

"Εννοείται πως με ένα ενιαίο νόμισμα η πίεση στην ανταγωνιστικότητα είναι πολύ ισχυρή για όλες τις χώρες", πρόσθεσε ο Σόιμπλε. Όμως αυτός δεν είναι λόγος για να αρνηθούμε τη μείωση των ελλειμμάτων διότι, διαβεβαίωσε, η ανεργία είναι επίσης μια "συνέπεια δημοσιονομικών πολιτικών οι οποίες δεν είναι σταθερές". Η απάρνηση αυτού του στόχου το μόνο που πετυχαίνει είναι "να δημιουργεί σύγχυση και όχι εμπιστοσύνη", πρόσθεσε.

Χθες Πέμπτη η Λαγκάρντ έκρινε απαραίτητο να δοθεί στην Ελλάδα μια επιπλέον προθεσμία δύο ετών για να επιτύχει τους στόχους της μείωσης των δημόσιων ελλειμμάτων που έχουν καθοριστεί από τους διεθνείς δανειστές.

"Αντί μιας μετωπικής και μαζικής μείωσης, είναι μερικές φορές προτιμότερο να έχουμε λίγο περισσότερο χρόνο, δεδομένου ότι πολλές χώρες είναι αυτή τη στιγμή προσηλωμένες σε πολιτικές μείωσης των ελλειμμάτων", είχε εξηγήσει η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Σήμερα απέρριψε πάντως οποιαδήποτε αλλαγή φιλοσοφίας στα τρέχοντα προγράμματα λιτότητας στην Ευρώπη.

"Δεν έχουμε αλλάξει καθόλου την προσέγγισή μας", δήλωσε.

http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=229449

No comments: