1.10.12

το προσχέδιο του Προϋπολογισμού

Καταθέτοντας το προσχέδιο στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πως «το περιεχόμενό του σηματοδοτεί μια μεγάλη προσπάθεια για το τέλος της αμφισβήτησης της προοπτικής της Ελληνικής οικονομίας».
Έλλειμμα 6,6% επί του ΑΕΠ φέτος και 4,2% το 2013, καθώς και συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 6,5% και 3,8%, αντίστοιχα, προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2013, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προσχεδίου:
- Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, παρά τη βαθύτερη από τις εκτιμήσεις ύφεση, θα διαμορφωθεί στα 13,3 δισ. ευρώ ή στο 6,6% του ΑΕΠ το 2012, από 19,4 δισ. ευρώ ή 9,0% του ΑΕΠ το 2011.
- Το πρωτογενές έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, χωρίς νέα - εκτός Προϋπολογισμού - μέτρα, θα διαμορφωθεί στα 2,8 δισ. ευρώ ή στο 1,4% του ΑΕΠ το 2012, έναντι 4,5 δισ. ευρώ ή 2,1% του ΑΕΠ το 2011.
- Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης με τις απαιτούμενες, υπό διαπραγμάτευση, παρεμβάσεις δημοσιονομικής προσαρμογής συνολικού ύψους, επί του παρόντος, ίσου ύψους με ότι προβλέπεται στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, προβλέπεται να περιορισθεί ακόμη περισσότερο, στα 8 δισ. ευρώ ή στο 4,2% του ΑΕΠ το 2013.
- Η χώρα, παρά την παρατεταμένη ύφεση της οικονομίας, αναμένεται να έχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,2 δισ. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ το 2013.
- Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αναμένεται να αποπληρωθούν στο σύνολό τους, μέσα από τις δόσεις του δανείου την περίοδο 2012-2013, όπως προβλέπεται στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.
Η μείωση του ΑΕΠ κατά 3,8% το 2013 αναμένεται να προέλθει από την εγχώρια ζήτηση, η συμβολή της οποίας προβλέπεται στις -6,1 εκατοστιαίες μονάδες, με την ιδιωτική κατανάλωση να μειώνεται κατά 5,9%, τη δημόσια κατανάλωση κατά 7,2% και τις επενδύσεις κατά 3,7%. Αντίθετα, η συμβολή του εξωτερικού τομέα αναμένεται θετική (συμβολή 2,1 εκατοστιαίες μονάδες στη μεταβολή του ΑΕΠ), με τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών να προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 2,5% και τις εισαγωγές να μειώνονται κατά 5,3%.
Εν τω μεταξύ, το ποσοστό ανεργίας, χωρίς την αποτελεσματική εφαρμογή πολιτικών που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την επανεκκίνηση της οικονομίας, εκτιμάται να αυξηθεί περαιτέρω το 2013, και να διαμορφωθεί στο 24,7% του εργατικού δυναμικού, κυρίως λόγω της κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας που θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της απασχόλησης κατά 3,0%.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σημαντικά το 2013, επηρεαζόμενος κυρίως από τη χαμηλή εγχώρια ζήτηση και τις διαρθρωτικές αλλαγές που βελτιώνουν τη λειτουργία των αγορών. Η μεταβολή του εναρμονισμένου ΔΤΚ το 2013 εκτιμάται στο 0,7%.
Όπως επισημαίνεται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, η δημοσιονομική στρατηγική της κυβέρνησης για το 2013 βασίζεται στους παρακάτω πυλώνες:
- στην εφαρμογή ενός νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016,
- στην υιοθέτηση και υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και θεσμικών αλλαγών,
- στη δημιουργία ενός απλού, δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος,
- στην επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και του προγράμματος αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και
- στην περαιτέρω αναδιάρθρωση και συγχώνευση των φορέων του δημόσιου τομέα.
Καταθέτοντας το προσχέδιο στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πως «το περιεχόμενό του σηματοδοτεί μια μεγάλη προσπάθεια για το τέλος της αμφισβήτησης της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας».
«Η αστάθεια και η αβεβαιότητα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, οι υφεσιακές πιέσεις σε αρκετές ανεπτυγμένες οικονομίες και η συνεχιζόμενη κρίση χρέους σε αρκετά κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, επηρεάζουν δυσμενώς το οικονομικό κλίμα της χώρας μας και επιβαρύνουν την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας δημοσιονομικής προσαρμογής.
Παρ' όλα αυτά η υλοποίηση μεγάλων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, η επιτάχυνση δομικών αλλαγών για τη βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος, και η πιστή εκτέλεση του Προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους, παρά την περίοδο των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική Οικονομία και την επίτευξη μιας διατηρήσιμης δημοσιονομικής σταθερότητας. Ξεκινώντας από την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013», δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ.
Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, ο Προϋπολογισμός, διαμορφώνεται εντός ενός πλαισίου που εμπεριέχει προβλέψεις που απεικονίζουν την ευρύτερη εθνική προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή και σταδιακή επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας.
«Λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα της οικονομικής κατάστασης της χώρας, το γεγονός ότι είμαστε σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για τη διαμόρφωση του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Πολιτικής και την επιτακτική ανάγκη για συνεννόηση και συνεργασία όλων των μελών του Κοινοβουλίου, προσβλέπω σε μια ειλικρινή και δημιουργική συζήτηση επί του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2013, ώστε να εξαχθούν εποικοδομητικά συμπεράσματα, ενόψει της κατάθεσης του οριστικού σχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού για το νέο οικονομικό έτος», κατέληξε ο κ. Στουρνάρας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε από την πλευρά του ότι «το περιεχόμενο του εν λόγω Προσχεδίου σηματοδοτεί τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε με το σχηματισμό της Κυβέρνησης Εθνικής Ευθύνης για τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών, το τέλος της αμφισβήτησης της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας, τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την επανεκκίνηση της παραγωγικής διαδικασίας και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους».

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2240342

No comments: