23.10.12

Τα τέσσερα σενάρια του ΤΧΣ για «φθηνότερη» ανακεφαλαιοποίηση


Το Ταμείο καταθέτει σχέδια ανταλλαγής των ομολόγων του Δημοσίου που κατέχουν οι τράπεζες

Τέσσερα εναλλακτικά σχέδια για την ανταλλαγή των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες, έχει παρουσιάσει στην τρόικα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Στόχος του σχεδίου είναι να αντιμετωπιστεί το δυσεπίλυτο λογιστικό πρόβλημα που δημιουργούν οι χαμηλές αποτιμήσεις των ελληνικών ομολόγων που αυξάνουν δυσανάλογα το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης. Αν κάποια από τις εναλλακτικές που έχει παρουσιάσει το ΤΧΣ γίνει αποδεκτή από τους τεχνοκράτες της τρόικας, τότε η διαγραφή των λογιστικών ζημιών που δημιουργεί η τρέχουσα αποτίμηση των ομολόγων θα οδηγήσει σε ελάφρυνση 8 με 9 δισ. ευρώ το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης.
Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, το σχέδιο για την ανταλλαγή των ομολόγων δεν έχει απορριφθεί από την τρόικα (κάτι που είχε γίνει την περασμένη άνοιξη με αντίστοιχες προτάσεις), ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι το ζήτημα έχει κλείσει. «Παρά την αισιοδοξία που επικρατεί για το θέμα», υπογραμμίζει στην «Κ» επιτελικό στέλεχος τράπεζας, «δεν υπάρχουν απτές ενδείξεις ότι η ανταλλαγή ομολόγων θα γίνει τελικά αποδεκτή από την τρόικα». Το ΤΧΣ πάντως έχει δώσει το «πράσινο φως» για την ανταλλαγή και έχει επεξεργαστεί τέσσερα εναλλακτικά σενάρια για το πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί η συναλλαγή και τα οποία έχει παρουσιάσει στο επιτελείο της τρόικας. Μάλιστα, έχουν πραγματοποιηθεί διερευνητικές επαφές με νομικές εταιρείες για την εξασφάλιση σχετικής γνωμοδότησης.
Υπενθυμίζεται ότι πέρα από τη μεγάλη ζημιά που λογιστικοποίησαν οι τράπεζες μέσω του PSI, με την απομείωση των ομολόγων που κατείχαν κατά 53,5%, επιβαρύνθηκαν και με πρόσθετες απώλειες λόγω της μεγάλης πτώσης των αποτιμήσεων των νέων ομολόγων που δόθηκαν στο πλαίσιο του PSI εξαιτίας της αβεβαιότητας για τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Βάσει των διεθνών λογιστικών προτύπων, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να αποτιμούν τα ομόλογα που κατέχουν στην τρέχουσα αξία και όχι στην ονομαστική. Ετσι καταγράφουν ζημίες αποτίμησης που προσεγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ.
Με την ανταλλαγή των ομολόγων με τίτλους υψηλής αξιολόγησης οι τράπεζες θα αποφύγουν αυτό το πρόσθετο βάρος που δημιουργούν οι χαμηλές αποτιμήσεις. Σημαντικό θα είναι το όφελος και για το Δημόσιο, καθώς η αντιμετώπιση των λογιστικών αυτών ζημιών θα έχει ως αποτέλεσμα την καταβολή λιγότερων κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση. Ετσι το Δημόσιο θα μπορέσει να δημιουργήσει ένα κεφαλαιακό απόθεμα, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιήσει είτε για την αντιμετώπιση μελλοντικών προβλημάτων, είτε εφόσον τα κεφάλαια δεν χρησιμοποιηθούν να επιστραφούν γρηγορότερα στους δανειστές μειώνοντας το δημόσιο χρέος.
Κατά επιπλέον 4 δισ. ευρώ μπορεί να μειωθεί ο τελικός λογαριασμός της ανακεφαλαιοποίησης αν προχωρήσει το ζήτημα της εποπτικής αναγνώρισης της αναβαλλόμενης φορολογίας. Αν και υπάρχουν ακόμα αρκετά τεχνικά ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν, ωστόσο όπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών η εποπτική αναγνώριση είναι σχετικά απλή και είναι πολύ πιο εύκολο να προχωρήσει. Αν η εξέλιξη είναι θετική και στα δύο μέτωπα, δηλαδή την ανταλλαγή των ομολόγων και την αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου, τότε το συνολικό όφελος για το τραπεζικό σύστημα μπορεί να φτάσει τα 13 δισ. ευρώ, εξέλιξη που θα αλλάξει δραστικά τα δεδομένα της ανακεφαλαιοποίησης.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_23/10/2012_499467

No comments: