2.10.12

Η Ελλάδα ξανά στην ατζέντα των επενδυτών

Οι επενδυτές αρχίζουν να βάζουν πάλι την Ελλάδα στην ατζέντα τους, η χώρα θα πάρει τη δόση των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου από τον νέο χρόνο θα αρχίσει σταδιακά να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Δεν είναι υπουργός, ούτε κάποιος Ελληνας αισιόδοξος που ανοίγει το παράθυρο μιας ελπιδοφόρας προοπτικής για τη χώρα.
Πρόκειται για τους αναλυτές και ειδικούς μιας μεγάλης επενδυτικής τράπεζας, οι οποίοι αναφέρουν πως ήδη ξένοι τολμηροί επενδυτές, που η επενδυτική τους συμπεριφορά χαρακτηρίζεται από το ρίσκο, αγοράζουν ελληνικά ομόλογα γιατί ελπίζουν ότι στο τέλος θα πληρωθούν, δηλαδή εκτιμούν πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να πτωχεύσει.
Οι ίδιοι έχουν την πεποίθηση πως καλώς εχόντων των πραγμάτων η χώρα μας δεν πρόκειται να βγει από το ευρώ. Αφήνουν μόνο μία πολύ μικρή πιθανότητα να συμβεί αυτό στην περίπτωση που υπάρξει κάποιο πολιτικό ατύχημα στη διαδρομή, είτε στην Ελλάδα είτε στην Ευρώπη.
Παράλληλα, αφού επισημαίνουν πως υπάρχουν κύκλοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση που θα ήθελαν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης, υπογραμμίζουν πως κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στις τραπεζικές και άλλες συναλλαγές των ευρωπαϊκών χωρών, ενώ θα έβαζε κυριολεκτικά φωτιά σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία.
Οσον αφορά στο «κούρεμα» του χρέους, εξήγησαν πως αυτό θα ήταν ευκταίο για τη χώρα μας, όμως οι πολιτικές συνθήκες που επικρατούν στην Ευρώπη ενδεχομένως δεν θα επέτρεπαν την υπερψήφισή του από όλα τα κοινοβούλια.
Οι αναλυτές και ειδικοί της τράπεζας βλέπουν πως η Ελλάδα έκανε πολλά βήματα προόδου, πράγμα που θα φανεί σιγά σιγά, γιατί οι μεταρρυθμίσεις δεν αποδίδουν αμέσως ορατά αποτελέσματα.
Ως στοιχείο προόδου χαρακτήρισαν την αύξηση των εξαγωγών και τη μείωση των εισαγωγών.
Αναφερόμενοι στο κόστος του χρήματος τόνισαν πως είναι πολύ υψηλό. Προσέθεσαν δε ότι έχει αρχίσει να μειώνεται, θα μειωθεί περισσότερο με την ανακεφαλαιοποίηση και πολύ περισσότερο όταν θα φύγει ο φόβος για την έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Goldman Sachs
Την άποψη για την πρόοδο της χώρας και τη μεγάλη προσαρμογή ασπάζεται και η Goldman Sachs, η οποία σε πρόσφατη μελέτη της για τις παγκόσμιες αγορές αναφέρει πως η προσαρμογή της Ελλάδας είναι μεγαλύτερη από εκείνη που πιστεύουν οι αγορές.
Και εξηγεί ότι αυτό προκύπτει από τη μεγάλη μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος, το οποίο στο πρώτο οκτάμηνο ήταν 1,3 δισεκατομμύριο ευρώ (0,6% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος) έναντι στόχου 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Επίσης προκύπτει από τη μεγάλη μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας στα επίπεδα του 2000.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63718470

No comments: