11.10.12

IfW: Δε σώζεται η Ελλάδα χωρίς νέο κούρεμα - Στο 8% το έλλειμμα της Ελλάδας για το 2012

Ανοιχτά γίνεται πλέον η συζήτηση για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους σε διεθνές επίπεδο, αλλά και στη Γερμανία. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο IfW επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σωθεί χωρίς νέα αναδιάρθρωση του χρέους. Λίγο νωρίτερα, ο Rainer Bruederle, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό της Angela Merkel, δήλωσε ότι αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να εξεταστεί.

Συγκεκριμένα, το IfW αναφέρει  ότι το νέο κούρεμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιστρέψει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμα επίπεδα. Ερωτηθείς για το εάν οι επενδυτές θα πρέπει να υποστούν νέο κούρεμα ή απομείωση της αξίας των θέσεών τους, ο επικεφαλής του ισντιτούτου Joachim Scheide δήλωσε "Ναι, δεν νομίζω ότι η Ελλάδα μπορεί να σωθεί".

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στην Die Welt, ο R. Bruederle δήλωσε πως η αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια του επίσημου τομέα (δηλαδή των κυβερνήσεων και της ΕΚΤ) «είναι θέμα που θα μπορούσε να εξεταστεί υπό προϋποθέσεις». Σημείωσε πάντως πως κάτι τέτοιο δεν είναι της παρούσης.

Τη συζήτηση για νέο κούρεμα στο ελληνικό χρέος "άνοιξε" η Christine Lagarde. Από το Τόκιο, όπου διεξάγεται η ετήσια συνεδρίαση ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας, μιλώντας σε δημοσιογράφους, η επικεφαλής του ΔΝΤ έκανε λόγο για "ελάφρυνση" του ελληνικού χρέους ζητώντας παράλληλα επιμήκυνση του προγράμματος.

Την ίδια ημέρα πάντως, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schaeuble, επέμεινε στη γνωστή γραμμή Βερολίνου. Μιλώντας στο περιθώριο του συνεδρίου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο κ. Schaeuble δήλωσε πως οι προτάσεις για ελληνικό κούρεμα είναι «αντιπαραγωγικές».

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/731551/Article.aspx

Έλλειμμα γενικής κυβέρνησης στο 8% το 2012 στην Ελλάδα "βλέπουν" γερμανικά ινστιτούτα

Την ίδια στιγμή οι κοινές προβλέψεις των επτά σημαντικών οικονομικών ινστιτούτων των γερμανόφωνων χωρών για την ελληνική οικονομία βρίσκονται κοντά στις προβλέψεις του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών για την ύφεση, αλλά όχι για το έλλειμμα και την ανεργία.

* Στο 6,5% βλέπουν την ύφεση το 2012 και στο 4% το 2013, όσο δηλαδή περίπου τη βλέπει και το ΥΠΟΙΚ.

* Αρκετά διαφορετικές, όμως, εμφανίζονται οι προβλέψεις μεταξύ ΥΠΟΙΚ-Γερμανών ινστιτούτων όσο αφορά το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα τα γερμανικά ινστιτούτα  προβλέπουν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα κλείσει στο 8% φέτος (έναντι 6,6% που προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού) και στο 7% τον επόμενο χρόνο (έναντι 4,2%).

* Αποκλίνουσες είναι και οι προβλέψεις για την ανεργία. Η ανεργία, σύμφωνα με τα γερμανικά ινστιτούτα, θα φτάσει το 24%  φέτος (έναντι 23,5% που προβλέπει το ΥΠΟΙΚ) και στο 27,5% τον επόμενο χρόνο (έναντι 24,7%).

* Παρόμοιες είναι προβλέψεις για τον πληθωρισμός και συγκεκριμένα (0,5% το 2012 και -0,3 το 2013).

Οι προβλέψεις δημοσιεύτηκαν σήμερα στο Βερολίνο, ως μέρος των συνολικών προβλέψεων των ινστιτούτων για την παγκόσμια και την ευρωπαϊκή οικονομία.

Τα γερμανικά ινστιτούτα που συνεργάστηκαν για την έκδοση των παραπάνω προβλέψεων είναι τα ακόλουθα: Ινστιτούτο Ifo (Μόναχο), Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία (ΙFW, Κιέλο), Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας (IWF, Χάλλη), Iνστιτούτο Οικονομικής Έρευνας της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας (RWI, Έσσεν), το Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών (ZEW, Μάνχαϊμ), το ινστιτούτο Αναπτυξιακών Ερευνών (KOF, Ζυρίχη) και το Ινστιτούτο Ανωτάτων σπουδών της Βιέννης. 

Οι προβλέψεις αυτές γίνονται δύο φορές το χρόνο (Άνοιξη, Φθινόπωρο) και τελούν υπό την αιγίδα του Γερμανικού υπουργείου της Οικονομίας.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1637607

2 comments:

KnowDame said...

Τόσο το έλλειμμα ο ένας, τόσο ο άλλος... Το ερώτημα αν ήταν αληθινά τα στοιχεία περί ελλείμματος σχεδόν 15% το 2009 παραμένουν. Η Γεωργαντά τους τελευταίους μήνες έχει κάνει μία σειρά από μελέτες και με οδηγό τα επίσημα εγχειρίδια της Eurostat κατέληξε ότι το 2009 το έλλειμα ήταν 3,9%. Θεωρεί ότι ήταν καθαρά "πολτική" η απόφαση να εμφανιστεί τόσο μεγάλο έλλειμα το 2009. Ρίξε μία ματιά στις μελέτες.
Δεν έχω τις γνώσεις για να καταλάβω αν κάνει κάπου λάθος.
http://zoe-georganta.co.uk/

geokalp said...

τα έχω δει τα προηγούμενα χρόνια και περισσότερο συμφωνώ παρά διαφωνώ
ο Κυριάκος θα θυμάται

χοντρικά:
τα νούμερα έφτασαν εκεί που έφτασαν διότι έγιναν πράγματα που πχ ο Μητσοτάκης έκανε το '91-'92: προσέθεσαν στο έλλειμμα υποχρεώσεις που μέχρι πριν εμφανιζόντουσαν ως υποχρεώσεις οργανισμών, φορέων, ΔΕΚΟ κλπ
από τη μία δε μπορείς να τους κατηγορήσεις διότι το κράτος στο τέλος πληρώνει για όλους
από την άλλη, ένα έλλειμμα σε τέτοια επίπεδα ήταν η αφορμή για τον ερχομό του ΔΝΤ
δεν θα έρχονταν το ΔΝΤ εάν δεν υπήρχε αυτή η τεράστια αναξιοπιστία, πχ από 3.9 σε 15.9

το τι ακριβώς θα βάλεις στο έλλειμμα είναι κάπως γκρίζα ζώνη, πχ άλλη μεθοδολογία οι Φινλανδοί, άλλη οι Ιταλοί, άλλη εμείς
εμείς επί Παπακωνσταντίνου βάλαμε όλα όσα έβαλαν όλοι οι υπόλοιποι
δεν ξέρω εάν το νούμερο ήταν στο 3.9 ή το 7.9 ή το 11.9, πάντως εάν δεν έβαζαν πράγματα που δεν τα έβαζαν πχ το 2008 ή 2003 δεν θα ήταν 15.9%

η Γεωργαντά μπορεί να έχει δίκιο που βγάζει το έλλειμμα με τα εγχειρίδια της Γιουροστατ αλλά δεν τα χρησιμοποιούσαμε έτσι κι αλλιώς