25.10.12

REUTERS: «Πράσινο» για 2ετη επιμήκυνση, αναζητούνται τρόποι χρηματοδότησης

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης αναμένεται να δώσουν διετή παράταση στην Αθήνα για την εφαρμογή του νέου δημοσιονομικού πακέτου, εξετάζοντας παράλληλα τρόπους για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα δημιουργηθεί, αναφέρει το Reuters σε σχετικό άρθρο του.
Όπως επισημαίνεται στο εν λόγω άρθρο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της τρόικας η Ελλάδα θα χρειαστεί περίπου 16-20 δισ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότησης, είπε αξιωματούχος της ευρωζώνης που ζήτησε να μην κατονομαστεί, με το τελικό ποσό να παραμένει άγνωστο μέχρι να δημοσιοποιηθεί η έκθεσή της, πιθανόν τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε πει στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι η διετής επέκταση του προγράμματος έως το 2016 θα δημιουργούσε χρηματοδοτικό κενό 13-15 δισ. ευρώ ενώ αξιωματούχος της ευρωζώνης είχε εκτιμήσει ότι το ποσό στα 30 δις ευρώ. Άλλοι αξιωματούχοι το υπολογίζουν στα 18-20 δισ.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι από που θα προέλθουν τα επιπλέον κεφάλαια των 16-20 δισ. ευρώ για την κάλυψη του κενού.
Μία λύση είναι να μειωθεί το επιτόκιο των δανείων που έχουν ήδη χορηγηθεί στην Ελλάδα και να επεκταθεί η χρονική τους διάρκεια μειώνοντας το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Στη λύση αυτή αναφέρθηκε την Τετάρτη στη βουλή ο Στουρνάρας, αλλά δεν επαρκεί.
Άλλο ένα ενδεχόμενο είναι να εκταμιευτούν προκαταβολικά δόσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αλλά και αυτό δε φτάνει από μόνο του για να καλύψει το κενό.
Υφυπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης και ανώτεροι οικονομικοί παράγοντες εξετάζουν παράλληλα και άλλες επιλογές, όπως την επαναγορά χρέους καθώς τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται σε σημαντική έκπτωση.
Υπάρχει πάντα και η απευθείας χορήγηση επιπλέον δανείων στην Ελλάδα από τους εταίρους της μέσω του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης (ESM) κάτι που μπορεί όμως να προκαλέσει την αντίδραση χωρών όπως η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Γερμανία.
Εμπόδιο σε συμφωνία για την παράταση αποτελεί και η άρνηση των μικρότερων κυβερνητικών εταίρων να δεχθούν τις εργασιακές αλλαγές.
Ο Στουρνάρας είπε την Τετάρτη στη Βουλή ότι η Ελλάδα έχει ήδη πετύχει την επιμήκυνση, ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν ότι δεν είναι ενήμεροι για κάτι τέτοιο.
«Η δήλωση ήταν λίγο πρόωρη», δήλωσε στο Reuters Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Εάν υπάρξει συμφωνία για τη διετή παράταση σύντομα, η απόφαση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού μπορεί να ληφθεί στο επόμενο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου. Παρά τις διαφωνίες, είναι ξεκάθαρο ότι η διετής επιμήκυνση θα δοθεί και ότι το μόνο που απομένει είναι να βρεθεί και τρόπος για να χρηματοδοτηθεί.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=112940759

No comments: