16.10.12

Schaeuble: Θέλω υπερεπίτροπο και αλλαγή συνθήκης

Μόλις δύο ημέρες πριν ξεκινήσει η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανία αλλάζει την ατζέντα. Ο Wolfgang Schaeuble επισήμως ζητά μεγαλύτερα βήματα προς τη δημοσιονομική ενοποίηση και δηλώνει ότι θα πρέπει να συζητηθεί σε αυτήν τη σύνοδο το ενδεχόμενο αλλαγής της ευρωπαϊκής συνθήκης.
Μεταξύ όσων ζητά είναι να θεσπιστεί «Επίτροπος Νομίσματος», που θα έχει τη δυνατότητα να απορρίπτει εθνικούς προϋπολογισμούς. «Πρέπει τώρα να πραγματοποιήσουμε μεγαλύτερα βήματα στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής ενοποίησης... Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την ευκαρία», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε δημοσιογράφους. Πρόσθεσε ότι έχει συζητήσει αυτές τις προτάσεις με την καγκελάριο Angela Merkel, η οποία είναι κάπως πιο επιφυλακτική.
Ζητά παράλληλα να αλλάξει ο τρόπος ψηφοφορίας στο ευρωκοινοβούλιο προς έναν πιο «ευέλικτο διακανονισμό». Ένα από τα μέτρα που θέτει επί τάπητος ως προς τη μεταρρύθμιση του ευρωκοινοβουλίου είναι σε κάθε ψηφοφορία να ψηφίζουν μόνο οι ευρωβουλευτές της ενδιαφερόμενης χώρας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt, τα παραπάνω αιτήματα θα τα καταθέσει η Γερμανία ως όρο για να συναινέσει στα προγράμματα βοήθειας που ζητά ο ευρωπαϊκός Νότος και η Ελλάδα.

---Merkel: Η ανταγωνιστικότητα στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής
Εν τω μεταξύ, η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel δήλωσε πως η ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι το κεντρικό θέμα συζήτησης των ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο αυτής της εβδομάδας.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η κ. Merkel, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της κορυφαίας γερμανικής ένωσης εργοδοτών (BDA), επανέλαβε την άποψή της ότι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας στην ευρωζώνη είναι ο βασικός παράγοντας που οδηγεί στο υψηλό χρέος των κρατών. Η επίλυση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης απαιτεί οι χώρες να αναδιαρθρώσουν τις οικονομίες τους για να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα, τόνισε.

Η γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε «εναρμόνιση της ανταγωνιστικότητας» στην ευρωζώνη, ως εγγύηση για την εξάλειψη της ρίζας των προβλημάτων της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

Αναφορικά με την Ελλάδα, η κ. Merkel δήλωσε πως οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που στην Ελλάδα αρχίζουν σταδιακά να αποφέρουν αποτελέσματα. Κατά την ίδια, εξακολουθεί να υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, όμως η Ελλάδα έχει επιδείξει μια «αλλαγή στον τρόπο σκέψης» αναφορικά με τα προβλήματά της.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/732509/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: