2.11.12

Πυρομανής πυροσβέστης» το ΔΝΤ στην Ελλάδα

"Πυρομανή πυροσβέστη" χαρακτήρισε το ΔΝΤ στην περίπτωση της Ελλάδας ο Ματιέ Πιγκάς, εντεταλμένος γενικός διευθυντής της τράπεζας Lazard Frères στη Γαλλία και αντιπρόεδρος της Lazard στην Ευρώπη, ενώ παρομοίασε την καγκελάριο Μέρκελ -χωρίς να την αναφέρει, αλλά "φωτογραφικά"- με τον Πάουλ φον Χίντενμπουργκ, τον δεύτερο πρόεδρο κατά τη διάρκεια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, ο οποίος με την επιμονή του στη δημοσιονομική πειθαρχία και τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς άνοιξε τον δρόμο στον ... Αδόλφο Χίτλερ.
Μιλώντας σε συμπόσιο που συνδιοργάνωσαν το Megaron Plus και η Eurobank στο Μέγαρο Μουσικής με τίτλο "Ευρώπη, Ευρωζώνη και Ελλάδα από την κρίση στην ανάπτυξη", ο Γάλλος τραπεζίτης ειπε για το ΔΝΤ ότι μοιάζει με "πυρομανή πυροσβέστη, που παρεμβαίνει για να σταθεροποιήσει την ελληνική οικονομία και τελικά καταλήγει να ρίχνει βενζίνη στη φωτιά της κρίσης και της ύφεσης". 
Τόνισε άλλωστε, ότι "είναι λάθος να αντιμετωπίζεις την ύφεση με ύφεση" και ότι για να σταθεροποιηθεί το ελληνικό χρέος σε βιώσιμα επίπεδα, απαιτείται διαγραφή μέρους των δανείων που έχουν δοθεί από την Ευρωζώνη και την ΕΚΤ.

Ο ίδιος θεωρεί ότι, "η Ελλάδα και η Ευρώπη βρίσκονται σε κοινωνική, οικονομική και πολιτική κρίση κυρίως διότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν κακές επιλογές".

Σε μία φωτογραφική αναφορά στον ρόλο της Άνγκελα Μέρκελ στην τρέχουσα κρίση, συνέκρινε την τρέχουσα περίοδο με εκείνη του 1930, οπότε η επιμονή ατην αυστηρή λιτότητα είχε "στρώσει το έδαφος" για την άνοδο του φασισμού και των ΝΑΖΙ.
Ο γνωστός και ως "τραπεζίτης της Αριστεράς" και επί σειρά ετών σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης, υποστήριξε ότι το ευρωπαϊκό μοντέλο "έχει χαλάσει", καθώς η δημογραφική πίεση και η μείωση του πληθυσμού της Ε.Ε σε συνδυασμό με την υποχώρηση της παραγωγής οδηγούν στη σταδιακή αποδυνάμωση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Καθόλου φειδωλός δεν ήταν ούτε όσο αφορά στις αναφορές του στην ευθύνη που έχουν για την όξυνση της κρίσης οι πολιτικές αποφάσεις, μιλώντας για "ανυπαρξία ευρωπαϊκής ηγεσίας".

"Δεν είδαν ότι δεν ήταν η Ελλάδα, αλλά όλη η Ευρώπη που δεχόταν επίθεση" είπε, ενώ χαρακτήρισε την παρέμβαση του ΔΝΤ "εγκατάλειψη κυριαρχίας από πλευράς της ευρωζώνης".

"Πολιτικές βαρβαρότητας που αποδομούν τον κοινωνικό ιστό και οδηγούν στην εξαφάνιση της μεσαίας τάξης" χαρακτήρισε ο ίδιος τα σκληρά μέτρα που επιβάλλονται στην Ελλάδα, ενώ διερωτήθηκε "πώς επιδιώκεται η επίτευξη απόλυτων δημοσιονομικών στόχων, όταν καταρρέει το ΑΕΠ;".
"Πιστεύω πως η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ και στην Ευρώπη, αλλά χρειάζεται ένα άλλο ευρώ και μια άλλη Ευρώπη" σημείωσε, προσθέτοντας ότι ακόμη και σήμερα "η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι όρος χωρίς περιεχόμενο".

Προέτρεψε δε την Ελλάδα να μην υποτιμά το ρόλο της στην ευρωπαϊκή συζήτηση και να αναδεικνύει τα γεωπολιτικά της πλεονεκτήματα.

"Δεν είστε ο αποδιοπομπαίος τράγος, η Ελλάδα είναι η πανοπλία της Ευρώπης. Θαρσείν χρή" είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος τραπεζίτης προς το πολυπληθές ακροατήριο.

http://www.sofokleousin.gr/archives/113850.html

No comments: